Jocul periculos cu sinuciderea (Opinii)

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 23:58
6568 citiri
Jocul periculos cu sinuciderea (Opinii)
Foto: baricada.ro

Televiziunile de stiri au inceput, manate de ura isterica fata de actuala putere, un joc extrem de periculos, care trece dincolo de obisnuitele manipulari si demonizari. Asistam la o elogiere constanta a gesturilor limita, care tin de patologia psihiatrica, sunt respinse de biserica si nu fac bine nimanui. Dimpotriva.

Intai a fost cazul Sobaru, electricianul TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului. Am toata compasiunea pentru omul condamnat de soarta sa duca in spinare una dintre cele mai grele cruci posibile- un copil bolnav. Dar, dincolo de asta, domnia sa se afla oricum intr-o situatie mai buna decat multi alti romani. Nu suferise nicio taiere salariala, leafa sa nu era chiar una dintre cele mai mici din tara, institutia ii platea un ajutor periodic, tocmai pentru tratamentul copilului, iar siguranta locului de munca nu-i era in niciun fel periclitata. Prin comparatie cu sutele de mii de oameni cu venituri injumatatite sau ajunsi someri, aceasta situatie este una de invidiat.

Si totusi, Adrian Sobaru a recurs la un gest pagubos pentru aproape toata lumea. In primul rand pentru familia domniei sale, pentru ca pe perioada concediului medical Adrian Sobaru a pierdut, cu siguranta, unele sporuri consistente la salariu. A pierdut si societatea, caci costurile spitalizarii au fost decontate de fiecare roman platitor de asigurari de sanatate. Poate ca banii acestia ar fi putut merge catre bolnavi cu afectiuni ce nu au fost autoprovocate.

Adrian Sobaru este un personaj tragic, dar nu este o victima a societatii sau a regimului, iar singurii profitori cinici ai tragediei sale au fost adversarii puterii. La fel si cu politistul de frontiera din Timis care s-a sinucis pentru ca, zic televizunile, nu si-a mai putut plati ratele. Si gestul sau extrem a fost cainat si elogiat. Nu inteleg de ce.

Sunt mii de oameni in situatii similare, oameni care lupta cu viata, strang din dinti si merg mai departe cum pot, ca sa-si creasca totusi copiii. Pierd casa, pierd masina, dar nu abandoneaza. Mie acesta mi se pare eroismul autentic, nu sinuciderea izbavitoare, care nu rezolva problemele de fond, ci doar le transfera, amplificate, pe umerii sotiei. Nefericitul politist nu si-a platit ratele cu viata si sunt convins ca nici copilului si nici nevestei sale nu le foloseste la nimic ca gestul sau a fost transformat in proiectil impotriva guvernului.

Sigur ca autoritatile poarta o responsabilitate pentru deteriorarea nivelului de trai al multor oameni, dar, pana la urma, responsabilitatea este in primul rand individuala. Caci nu guvernul a semnat contractele cu banca. Ceea ce li se intampla acum multor oameni este si un pret pentru lacomia anilor de boom economic, cand s-au indatorat dincolo de orice minima prudenta. Si poate ca acesta ar fi un subiect cu mult mai constructiv de dezbatere, decat elogierea sinuciderii. Dar este ineficient in lupta politica si nici nu face rating, nu-i asa?

De altfel, nu romanii au inventat sinuciderea sub presiunea ratelor, dupa cum suntem invatati la televizor. Cazuri de acest fel exista in toata lumea, pentru ca in toata lumea exista depresii, nevroze si oameni care intind mai mult decat le este plapuma. Dar niciunde ei nu sunt victimizati si transformati in eroi.

Elogierea sinuciderii este o forma de suprem cinism. Televizunile folosesc nefericirea unor oameni pentru a-si atinge scopuri politice si financiare, ba chiar, indirect, stimuleaza astfel de manifestari extreme si fundamental paguboase. Sunt convinsa ca in multe redactii s-ar deschide sampanii daca am avea o adevarata "epidemie" de sinucideri care sa fie comentata zi si noapte, cu ipocrita tristete si compasiune, pentru a fi imputata guvernului si lui Traian Basescu. Suspectez ca asta si urmaresc toti ziaristii ipocriti, care plang pe umerii sinucigasilor sau ale familiilor lor.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sinucideri televizor, #sinucidere politist, #protest Sobaru, #sinucideri TV , #sinucideri