Medicina pentru export (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 12:07
5046 citiri
Medicina pentru export (Opinii)

Medicii romani trecuti de 40 de ani au avut un deja vu si s-au frecat la ochi. La universitatile de Medicina din Romania, concurenta a redevenit cea dinainte de 1989. La UMF Bucuresti, spre exemplu, au fost din nou 10 candidati pe un loc, iar nota la care s-a tras linia e mai mare ca niciodata.

Ar trebui teoretic sa ne bucure, avand in vedere deficitul de medici din Romania, nu-i asa? Ma indoiesc sincer ca avem motive de optimism.

Nu stiu daca procentul candidatilor de acum care se viseaza lucrand intr-un spital romanesc, cu dotarile lui specifice, pe lefurile de acum si in conditiile de acum, ajunge la un numar cu doua cifre. Imensa, covarsitoarea majoritate vrea sa faca Medicina pentru a pleca din tara. Nici macar la un rezidentiat in Romania, platit cu 5 lei pe ora, nu se gandesc prea multi.

De fapt, facultatile de medicina din Romania lucreaza masiv pentru export. In scolarizarea fiecarui elev de pe locurile finantate de la buget, adica a celor mai buni, se investesc zeci de mii de euro, bani publici. Si cei mai buni sunt primii care pleaca, constituind o investitie pierduta pentru societate. Aceasta paguba nu e vina absolventilor, dupa cum legarea lor de glie nu e o solutie corecta.

Au dreptul la scolarizare gratuita, muncesc din greu 5 sau 6 ani, este normal sa se duca acolo unde isi pot asigura un viitor mai bun. Vina este a celor care de 23 de ani tin sistemul sanitar romanesc pe avarie, umilesc medicii, umilesc pacientii, dreneaza banii Sanatatii in buzunare private si au transformat sistemul intr-o feuda a mafiilor de toate felurile.

Toate guvernele din ultimii 23 de ani sunt vinovate pentru ca medicii pleaca pe capete.

Nu pot sa plece toti, veti spune. Daca sunt atat de multi, tot va ramane o parte si in Romania. Care parte?

Din pacate, nivelul scolii romanesti din zona preuniversitara marcheaza dramatic si invatamantul universitar. Cu alte cuvinte, nu poti scoate un produs finit de calitate din materie prima de proasta calitate.

Cei mai multi dintre absolventii de liceu au un nivel de pregatire foarte slab. Sunt agramati, nu stiu sa invete, nu stiu sa se concentreze, adesea nu sunt in stare sa copieze corect subiectele de pe tabla. Multi ajung in anii mari fara sa stapaneasca notiuni de baza spre groaza profesorilor si a asistentilor, care nu mai stiu cum sa acopere golurile.

Scoala romaneasca de medicina e buna si solida, dar ca sa dea rezultate de top trebuie sa aiba si studenti de top, iar pentru asta ar trebui sa avem intai cu mult mai multi absolventi de liceu de top. Concurenta la admitere e mare, e adevarat, dar nu e concurenta intre elite. Acestea ocupa primele locuri, navigheaza hotarat prin facultate si apoi pleaca unde vad cu ochii.

Concurenta cea mare este intre mediocri, care ajung studenti mediocri si, la un moment dat, medici mediocri. Ei nu vor pleca, pentru ca nu vor avea unde, dar nici un castig pentru sistemul sanitar romanesc nu sunt, dimpotriva.

Esential este sa tinem in tara medicii buni, adica exact pe cei formati din studentii care intra in facultate cu gandul emigrarii in minte. Si nu ii vom tine daca in urmatorii 6 ani sistemul nu va fi reformat din temelii, ceea ce deocamdata nu se arata in niciun fel.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#UMF Carol Davila admitere, #medici salarii, #medici romani strainatate , #spitale