EUObserver: Summit-ul Dunarii a adus ambitii mari, dar nu si fonduri

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 21:34
1291 citiri
EUObserver: Summit-ul Dunarii a adus ambitii mari, dar nu si fonduri

Summit-ul Dunarii, organizat la Bucuresti din initiativa Romaniei, a adus multe ambitii pentru proiect, insa nu a adus si fonduri suplimentare, arata EUObserver.

Bazat pe modelul strategiei Marii Baltice, Uniunea Europeana va lansa o noua politica "macro-regionala" pentru cele 10 tari traversate de fluviul Dunare, fara insa sa promita noi fonduri pentru proiect, informeaza EUObserver.

"Cred ca in cativa ani, aceasta initiativa va imbunatati mobilitatea, biodiversitatea, calitatea apei, protectia impotriva inundatiilor, cercetarea, inovatia si securitatea", a declarat Jose Manuel Barroso, luni, la Bucuresti, in cadrul summit-ului Dunarii.

Strategia va fi prezentata de Comisia Europeana in aceasta luna, si va ajuta tarile implicate sa coordoneze mai bine fondurile europene, o suma de 95 de miliarde de euro acordata pentru perioada 2007-2013, suma care poate fi completata cu granturi si imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Strategia va include si tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, cum ar fi Serbia, Croatia, Republica Moldova si Ucraina. Proiectul implica facilitarea traficului naval, curatarea zonelor poluate si imbunatatirea relatiilor din regiune prin poduri, autostrazi si cai ferate .

Basescu l-a facut sa atipeasca pe Barroso, la summit-ul Dunarii

Romania gazduieste Summit-ul Dunarii: Jose Manuel Barroso, invitat

"Nu este usor, dupa o criza financiara si economica, sa gasim resursele pentru proiecte majore de infrastructura", a declarat si presedintele Traian Basescu, in cadrul summit-ului, subliniind ca exista doar un singur pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria, iar cel de-al doilea este in constructie de zeci de ani.

Romania si Bulgaria sunt principalele beneficiare ale fondurilor Uniunii Europene privind strategia Dunarii.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Summit Dunare, #summit Dunare ambitii, #fonduri strategie Dunare , #summit
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Romania, o tara saraca, plateste contributii catre Uniunea Europeana fara ca Politicienii EUropei si cei ai Romaniei sa ajute tara sa se dezvolte din punct de vedere economic, Fondurile Europene nu ajung in Romania. Acordurile de aderare oculte nu permit.