Cum a ajuns Biserica Neagra in paragina? O poveste despre birocratie si nepasare

Sambata, 26 August 2017, ora 10:03
10654 citiri
Cum a ajuns Biserica Neagra in paragina? O poveste despre birocratie si nepasare
Foto: Facebook/Schwarze Kirche - Biserica Neagra

Biserica Neagra din Brasov, cel mai vizitat obiectiv turistic din Brasov, are nevoie urgenta de finantare pentru reabilitare, monumentul caruia ii trec pragul 250.000 de oameni anual avand un aspect desuet in jur, ce seamana mai mult cu o ulita dintr-un sat uitat de lume.

In urma cu trei ani, Primaria Brasov a preluat cu titlu gratuit curtea Bisericii Negre de la Biserica Evanghelica, astfel incat sa poata accesa o finantare nerambursabila pentru reabilitare. Proiectul a fost depus pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin mecanismul financiar SEE (Spatiul Economic European), ce avea drept state donatoare Norvegia, Islanda si Liechenstein si prin care ar fi urmat sa se investeasta 9,8 milioane de euro.

Proiectul a fost declarat neeligibil, evaluatorii din cadrul Ministerului Culturii precizand ca banii nerambursabili prin mecanismul financiar SEE ar fi putut fi alocati doar in cazul in care s-ar fi efectuat reabilitarea intregului ansamblu arhitectural istoric, respectiv ca in proiect sa fie inclusa si reabilitarea Bisericii Negre.

Astfel, prin ordinul Ministerului Culturii nr.2.571 au fost declarate monumente istorice atat ansamblului "Biserica Neagra" si curtea acesteia, cat si fostul cimitir parohial, situat tot in curtea bisericii, tocmai pentru a se putea accesa o finantare nerambursabila, numai ca evaluatorii au avut o alta parere dupa ce a fost depus proiectul.

Din aceasta cauza, din 2013, dupa finalizarea sapaturilor arheologice, curtea Bisericii Negre a ramas la propriu cu aspect medieval, in zona fiind pus doar pietris, iar vechiul paviment abia ca se mai vede. Zona din jurul bisericii este plina de denivelari, iar turistii care ajung in zona merg ca pe o ulita prin jurul monumentului care este de altfel cel mai vizitat din municipiu, anul trecut, peste 250.000 de vizitatori trecandu-i pragul.

Purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, Sorin Toarcea, a declarat ca, deocamdata, nu exista o solutie pentru finantarea acestor lucrari, iar zona a reintrat in proprietatea Bisericii Negre, astfel ca nici edilii nu pot investi fonduri in acest proiect.

"A fost un drept de administrare strict pentru a depune dosarul de finantare pe fonduri norvegiene, dar proiectul a fost respins. In momentul in care vom identifica, alaturi de Biserica Neagra, o solutie de finantare, vom face demersurile necesare pentru a obtine si a realiza acest proiect", a declarat Sorin Toarcea.

Care era planul si ce s-a facut de fapt: carpeala romaneasca

Costurile de realizare a lucrarilor fusesera estimate acum trei ani la suma de 8.862.929,37 lei (1.982.447,80 Euro), o suma de care Biserica Evanghelica fara nici un altfel de ajutor nu dispune, aceasta reusind anul acesta sa demareze cateva lucrari necesare la acoperis, inclusiv montarea unui paratrasnet, pentru care a obtinut un sprijin financiar de 20.000 de lei de la Consiliul Judetean Brasov.

In curtea Bisericii Negre, care poarta astazi numele umanistului Joannes Honterus (1498-1549), personalitate centrala a Reformei religioase in Transilvania, in Evul Mediu se afla cimitirul inconjurat de mai multe constructii, astazi disparute, exceptand casa parohiala (amintita documentar in 1379 si extinsa in 1776) si vestigiile capelei Sfanta Ecaterina (1388), situata probabil pe locul manastirii premonstratense mentionate in 1235, de care se leaga prima atestare documentara a Brasovului.

Lucrarile de reabilitare a curtii Bisericii Negre ar fi urmat sa se realizeze dupa un proiect selectionat in urma unui concurs de arhitectura organizat de municipalitate in 2011. Proiectul si-a propus tocmai pastrarea calitatii istorice a zonei. In principal, acest proiect prevede inlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietris fin si piatra de nisip, si reabilitarea unor elemente de pavaj si rigole, propunerea fiind orientata spre structura conceptului din 1884.

Conform proiectului, pavimentul nou ar urma sa semene cu cel existent, pastrandu-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, era prevazuta amplasarea unor obiecte de mobilier urban si reabilitarea iluminatului public, care se va incadra in acest ansamblu arhitectural.

In cadrul proiectului de restaurare este prevazuta si refacerea cailor de acces in corpurile de cladire ale Liceului Johannes Honterus, respectiv treptele din piatra naturala cu inscriptii despre istoricul fiecarui imobil, dar si accesele in Biserica Neagra, respectiv covoarele de acces din piatra naturala din dreptul fiecareia dintre cele 6 porti ale bisericii: denumirea portii si cateva date despre istoria sa sunt scrise in cate una din lespezile de piatra.

Afectata de cutremure, distrusa de incendiu, iar acum...de indiferenta

Biserica Neagra de astazi se inalta pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Constructia ei a inceput in anul 1383, cand Brasovul se afla intr-o perioada de puternica dezvoltare culturala si economica. In momentul finalizarii ei, in anul 1477, parohia brasoveana, la acea data de rit catolic, a primit hramul Sfintei Maria.

In prezent, Biserica Neagra apartine cultului Evanghelic. De-a lungul timpului biserica a fost afectata de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu din 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape in totalitate. Focul a cuprins biserica parohiala, distrugand acoperisul si mobilierul din interior. Credinciosii au reusit sa stranga fondurile necesare si sa inceapa reconstructia edificiului. Lucrarile de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc, au durat mai bine de 30 de ani, fiind incheiate in 1722, cand a avut loc o noua inaugurare.

Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul Danzig (actualul Gdansk, Polonia), pentru ca mesterii locali nu stiau cum sa inchida bolti de dimensiuni atat de mari. De atunci, ruina innegrita de fum s-a numit Biserica Neagra, iar culoarea exterioara cenusie a fost pastrata.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Biserica Nesagra paragina, #Biserica Neagra restaurare , #turisti