Controversele utilizării oxigenului tehnic în tratarea bolnavilor COVID-19, recomandat de Raed Arafat

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 22:50
3098 citiri
Controversele utilizării oxigenului tehnic în tratarea bolnavilor COVID-19, recomandat de Raed Arafat
Folosirea oxigenului tehnic prezintă unele riscuri FOTO Pixabay

Pe fondul crizei oxigenului consumat de bolnavii internați în spitalele COVID, au apărut tot mai multe voci care recomandă folosirea oxigenului tehnic în lipsa oxigenului medicinal.

În urmă cu ceva timp a fost emisă o circulară CNCCI prin care se aducea la cunoştinţa unităţilor medicale implicate în pandemie că, în eventualitatea apariţiei unei crize de oxigen medicinal, ca ultimă soluţie, pot utiliza oxigen tehnic.

„Există această soluţie internă, de a utiliza oxigen tehnic, pe care de altfel, până acum cinci ani, îl utilizam fără probleme în spitale, şi care are o concentraţie de 93% faţă de 99%, cât are oxigenul medicinal”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat

Furnizorii de oxigen medicinal şi tehnic susţin că nu există diferenţe între cele două, singura fiind procesul mai minuţios de verificare în cazul oxigenului medicinal de către ANM.

„Timp de 30 de ani am lucrat în spital cu oxigen tehnic şi nu au existat niciun fel de probleme. Asta foloseam până acum 5-6 ani”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Alte voci medicale însă susţin că utilizarea oxigenului tehnic nu este cea mai bună soluţie în cazul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii grave, putând provoca suprainfecţii ale căilor respiratorii.

“Am citit circulara CNCCI, dar aceasta trebuie folosită doar dacă nu există alte soluţii şi nu exonerează de eventualele probleme medicale pe cel sau cei care acceptă şi comandă un astfel de tratament”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași.

Aceeaşi opinie este împărtăşită oarecum şi de conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie. Dr. Radu Crişan Dabija spune că singura soluţie, dacă volumul de oxigen medicinal va scădea, este transferul pacienţilor. Dar unde? Nimeni nu are un răspuns la această întrebare.

“Noi avem un contract, avem un acord-cadru de furnizarea oxigenului medicinal. Staţia noastră de oxigen, care deserveşte şi Spitalul de Boli Infecţioase, furnizează oxigen medicinal. Există o circulară, într-adevăr, dar acea circulară prevede oxigenul tehnic ca ultimă soluţie. Din punctul meu de vedere, o ultimă soluţie este ca furnizorii să-şi facă treaba. Mai degrabă aşa, decât să facem tot felul de cârpeli româneşti”, a declarat dr. Radu Crişan Dabija, citat de Ziarul de Iași.

#Oxigen, #criza, #spitale covid, #tehnic, #medicinala , #Val patru COVID