Chiuariu, in Wikileaks: Nefericitul care s-a poticnit dintr-un dezastru public in altul

Marti, 29 Martie 2011, ora 11:19
4642 citiri
Chiuariu, in Wikileaks: Nefericitul care s-a poticnit dintr-un dezastru public in altul
Foto: Romania Libera

Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu este descris in cablogramele Wikileaks ca fiind un "neexperimentat avocat de provincie", care "a primit fraiele ministerului cu un anume motiv" din partea PNL, si anume de a stopa lupta anticoruptie. "Nefericitul Chiuariu, care si-a petrecut majoritatea mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public in altul", era una dintre concluziile fostului ambasador american Nicholas Taubman.

Unul dintre cele mai importante domenii urmarite cu interes de diplomatii americani, asa cum rezulta si din cablogramele WikiLeaks, a fost cel privind reforma Justitiei din Romania. Momentul de cotitura a fost remanierea guvernamentala din 4 aprilie 2007, cand Monica Macovei a fost inlocuita cu liberalul Tudor Chiuariu, care pana atunci condusese Departamentul de Lupta Antifrauda al Guvernului.

Intr-o cablograma din 27 aprilie, ambasadorul Nicholas Taubman constata: "Doi experti, unul din cadrul Delegatiei Comisiei Europene si unul din Ministerul Justitiei, evidentiaza aproape ca o certitudine faptul ca eforturile anticoruptie ale noului Guvern vor fi luate doar pentru scopuri de imagine", scrie Adevarul.

In aceeasi cablograma Dragos Tudorache, pe atunci seful echipei privind Justitia din Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, i-a spus ambasadorului ca noul ministru, Tudor Chiuariu, "habar n-are ce are de condus" si nu are "niciun fel de reputatie printre magistrati", adaugand ca acestia "il vor manca de viu daca incearca sa deschida gura".

Intr-o discutie separata, ambasadorul s-a consultat si cu Laura Stefan, pe atunci director pe probleme de anticoruptie in Ministerul Justitiei, iar aceasta i-a impartasit temerile ca cei implicati in lupta anticoruptie "vor fi incet indepartati sau pastrati doar pentru a afisa o gluma de eforturi anticoruptie".

Taubman a avut pe 5 mai 2007 o intalnire cu noul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu: "Nou-numitul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, pare increzator si gata sa-si arate determinarea sa lupte impotriva coruptiei si sa reformeze Justitia. El insista ca va fi mai eficient decat predecesoarea sa, populara Monica Macovei, pentru ca va lucra mai 'productiv' cu Parlamentul si cu magistratii. Exuberanta sa poate arata ca lupta anticoruptie din Romania nu mai ameninta interese reale".

In finalul cablogramei, ambasadorul isi exprima propria opinie despre Chiuariu. "Noul ministru al Justitiei exhiba incredere, in pofida lipsei de experienta. Sunt motive sa credem ca Chiuariu, un neexperimentat avocat de provincie, a primit fraiele ministerului cu un anume motiv. Desi credem ca sunt zone in care putem coopera cu Chiuariu, semnele de pana acum arata ca nu se va ridica la statura predecesoarei sale, Monica Macovei - si asta pare a fi exact ce a urmarit Partidul Liberal si aliatii sai din Parlament".

Diplomat american: Astia chiar ne iau de prosti?'

In noaptea de 7 spre 8 mai 2007, Chiuariu a trimis la CSM o neasteptata cerere de demitere a sefului sectiei a doua din DNA, Doru Tulus, sectie la care se aflau in lucru majoritatea dosarelor cu politicieni. Se intampla in perioada in care presedintele Basescu era suspendat si se astepta ca interimarul Nicolae Vacaroiu sa aprobe fara probleme demiterea lui Tulus.

Doua zile mai tarziu, numerosi reprezentanti ai ambasadelor UE, dar si de la Ambasada Americana, s-au prezentat la sedinta CSM, care urma sa ia in discutie propunerea de demitere. Acestia au asistat la discutii, fara sa intervina. In final CSM a dat aviz negativ solicitarii.

Pe 18 mai, ambasadorul trimite la Departamentul de Stat o telegrama distincta, in care descrie manevra:

"O incercare in forta a ministrului Justitiei Chiuariu de a-l schimba pe unul dintre principalii procurori anticoruptie a fost blocata momentan de Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia CSM impiedica efectiv coalitia anti-Basescu de a prelua controlul asupra procurorilor anticoruptie in luna de suspendare a presedintelui. Miscarea lui Chiuariu a esuat categoric, atragand proteste si demisii de protest la nivel inalt in sistemul judiciar, dar care reclamau de asemenea si demisia lui Chiuariu. Asta i-a determinat de asemenea pe observatorii UE sa participe in masa la audierile de la CSM, intr-un gest unic de a-si arata ingrijorarea privind directia reformei judiciare din Romania. La randul lor, Tariceanu si PSD-ul lui Geoana s-au ratoit la reactia negativa externa fata de incercarea lor de a domoli eforturile anticoruptie".

Un alt moment de nervozitate din relatiile dintre Romania si partenerii sai occidentali apare intr-o telegrama din 27 iunie 2007, cand ambasadorul Tauban isi titreaza astfel mesajul: "Comisia Europeana e nemultumita de fatada noii institutii anticoruptie". Era vorba despre Agentia Nationala de Integritate, care ajunsese in Parlament intr-o forma complet modificata.

"Un diplomat l-a si intrebat pe consilierul nostru politic: 'Astia chiar ne iau de prosti?'", mai nota Nicholas Taubman.

Pana la urma, ministrul Tudor Chiuariu si-a dat demisia ca urmare a demararii unei anchete penale.

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Wikileaks Romania, #Chiuariu Wikileaks, #justitie Wikileaks , #Wikileaks
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
chiuariu, un "neexperimentat avocat de provincie", care "a primit fraiele ministerului cu un anume motiv" din partea PNL, si anume de a stopa lupta anticoruptie."