Capacitățile rebelilor houthi au fost diminuate, dar au rămas în mare parte intacte după loviturile conduse de SUA

Duminica, 14 Ianuarie 2024, ora 22:59
2483 citiri
Capacitățile rebelilor houthi au fost diminuate, dar au rămas în mare parte intacte după loviturile conduse de SUA
Rebelii houthi au multe rachete și baze ascunse/ FOTO: Times of israel

Oficiali americani au declarat pentru New York Times că analiștii se străduiesc să găsească ținte de lovit, rebelii yemeniți având ascunsă o mare parte din armament și putând încă să amenințe transportul maritim.

Loviturile militare americane și britanice asupra unor situri controlate de Houthi în Yemen în weekend au lăsat în mare parte intactă cea mai mare parte a capacității grupării rebele susținute de Iran de a trage asupra traficului maritim în Marea Roșie, potrivit unui raport de sâmbătă.

Două valuri de lovituri conduse de SUA au lovit vineri peste 60 de ținte în 28 de locații, ca răspuns la săptămâni de atacuri asupra navelor comerciale care traversează o strâmtoare vitală în apropierea Mării Roșii. Un alt atac cu rachete, sâmbătă, a fost descris ca fiind o "acțiune de urmărire" de către Comandamentul Central al SUA.

Citând doi oficiali americani, The New York Times a relatat sâmbătă că rafalele au degradat aproximativ 20-30% din capacitățile ofensive ale Houthi, mare parte din restul fiind ascunse și în afara pericolului.

Potrivit oficialilor, al căror nume nu a fost dezvăluit, aproximativ 90% dintre siturile vizate au fost avariate sau distruse.

Atacurile au avut loc după săptămâni de amenințări din partea Washingtonului și a Londrei că ar putea lua măsuri împotriva Houthis, ca răspuns la zeci de atacuri cu drone și rachete asupra navelor care se deplasează prin sudul Mării Roșii, inclusiv atacuri asupra navelor de război trimise pentru a proteja navele comerciale. Gruparea rebelă a început atacurile în sprijinul grupării teroriste Hamas, pe care Israelul o combate în Gaza.

Rebelii promit că se vor răzbuna

Abdul Malik al-Houthi, liderul rebelilor houthi din Yemen, a căpătat o reputaţie de comandant feroce pe câmpul de luptă înainte de a deveni şef al mişcării care se luptă cu o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului şi a lăsat milioane de oameni flămânzi.

Sub conducerea lui Abdul Malik al-Houthi, grupul a atras zeci de mii de luptători şi un arsenal uriaş de drone armate şi rachete balistice pe care le-a folosit pentru a lovi în mod repetat infrastructura strategică saudită.

„El a reuşit să transforme o miliţie rurală implicată în mare parte în tactici de insurgenţă într-unul dintre cele mai rezistente grupuri armate nestatale din regiune”, a declarat Ludovico Carlino, analist principal pentru Risc de ţară, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la HIS Markit.

Într-un discurs din 2022, Abdul Malik al-Houthi a spus că obiectivul său este să poată lovi orice ţintă în Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, care consideră Iranul şi împuterniciţii săi drept ameninţări majore de securitate pentru Orientul Mijlociu şi nu numai.

Învăluit în mister Abdul Malik Al-Houthi este cunoscut pentru că stă rareori mult timp într-un singur loc şi pentru o reticenţă extremă de a-şi face apariţii publice programate. De la începutul războiului din Yemen, văzut pe scară largă ca un conflict proxy între Arabia Saudită şi Iran, oficialii străini care s-au ocupat de al-Houthi nu l-au întâlnit niciodată în persoană, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.

Multora care au solicitat întâlniri li s-a cerut să călătorească la fortăreaţa Houthi din Sanaa, unde un convoi de securitate Houthi i-au dus în case sigure şi au efectuat controale de securitate, înainte de a-i conduce într-o cameră de la etaj, unde Al-Houthi a apărut doar pe un ecran.

Mişcarea Houthi a fost formată pentru a lupta pentru interesele şiiţilor Zaydi, o sectă minoritară care a condus un regat de 1.000 de ani în Yemen până în 1962. Iranul îi susţine pe Houthi ca parte a „axei sale de rezistenţă” regională, o gamă de grupuri susţinute de Iran, iar mişcarea a adoptat elemente ale ideologiei revoluţionare a Teheranului. Experţii din Yemen spun că Houthi sunt motivaţi în primul rând de o agendă internă, deşi au o afinitate politică pentru Iran şi Hezbollah. Houthi neagă că sunt marionete ale Teheranului şi spun că luptă împotriva unui sistem corupt şi a unei agresiuni regionale.

Cât de periculos este „cuibul de viespi” al houthi

Dacă Houthi ripostează, așa cum este de așteaptă, SUA și aliații săi s-ar putea afla în alte încleștări de tip lovitură-răspuns. O campanie pe termen lung împotriva grupului yemenit ar putea cel puțin degrada, dacă nu învinge gruparea, a subliniat Bilal Saab - cercetător la think tank-ul Middle East Institute (Washington) și director al programului de apărare și securitate al acestuia.

„Dar, pe măsură ce ajungem acolo, te întrebi dacă va persista hotărârea occidentală. Te întrebi dacă capacitățile vor mai fi acolo când sunt atât de necesare în alte teatre de operațiuni”.

„Am lovit un cuib de viespi. Este vorba fie de a efectua o campanie susținută în cazul în care Houthi răspund, fie nu lovești deloc. Nu execuți o singură lovitură, pentru că asta ar semnala și mai mult slăbiciunea. Tipii ăștia chiar beneficiază de o confruntare cu americanii din tot felul de motive. Distrage atenția localnicilor și a oricui îi urmărește pe houthis de la guvernarea lor teribil de proastă din Yemen. Le întărește acreditările ca fiind singurul actor care s-a confruntat realmente cu Statele Unite. Așadar, există o oportunitate pentru ei". spune expertul.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#SUA, #atacuri, #Yemen, #rebeli, #houthi, #razboi, #Gaza, #Hamas, #Iran , #Razboi Gaza