SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 00:55
2377 citiri
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
Franța a crescut numărul polițiștilor pe strazi/ FOTO: sandiegouniontribune.com

După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva săptămâni înainte de atentatul sângeros din sala de concerte din suburbiile Moscovei.

„Autoritățile franceze monitorizează în mod activ amenințările teroriste din partea grupurilor organizate și a indivizilor radicalizați”, a spus ambasada într-un comunicat.

Drept urmare, oamenii sunt îndemnați să fie precauți, mai ales în zonele dens populate și turistice.

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat luni în vizită la Cayenne, a confirmat că gruparea Stat Islamic Khorasan (ISIS-K), care a revendicat atacul de vineri de la Moscova, soldat cu 137 de morţi, a avut mai multe tentative de atentat şi în Franţa, relatează BFMTV.

Ramura "implicată" a Statului Islamic a avut "mai multe tentative" şi pe teritoriul Franţei, a declarat preşedintele la sosirea sa în Guyana Franceză.

Macron a spus că tocmai de aceea, planul Vigipirate al Franţei, care se referă la nivelul alertei teroriste, a fost ridicat la treapta sa maximă, urgenţă de atac, pe întreg teritoriul Franţei.

Aflat în vizită la Gara Saint-Lazare din Paris, premierul Attal a anunţat mobilizarea a 4.000 de militari suplimentari în cadrul operaţiunii Sentinelle, cea care asigură planul Vigipirate. «Ameninţarea teroristă ilamistă este reală şi puternică. Islamismul nu este o religie ci o spirală, un agrenaj al urii care vrea să ucidă Republica» a spus premierul Franţei.

Vigipirate are trei niveluri de alertă. Planul este declanşat întotdeauna de prim-ministrul ţării, după analizarea ameninţării teroriste de către serviciile de informaţii. În total, dispozitivul conţine vreo 300 de măsuri, repartizate pe domenii de activitate – precum transporturile, sănătatea, etc. Nivelul maxim, «urgenţă atentat», cel în vigoare aşadar de acum încolo, poate fi instaurat «în urma comiterii unui atentat sau dacă un grup terorist identificat şi nelocalizat a intrat în acţiune». În cazul de faţă, Stat islamic în Khorossan. În schimb, nivelul maxim nu poate fi impus decât pe o perioadă limitată şi nu poate depăşi timpul cât este gestionată criza. Acest al treilea şi ultim grad de alertă permite «asigurarea unei mobilizări excepţionale a mijloacelor, dar şi difuzarea de informaţii susceptibile să-i protejeze pe cetăţeni în situaţie de criză».

"Trebuie să ne ferim de orice instrumentalizare", a mai spus Emmanuel Macron despre atacul de la Moscova, referindu-se fără îndoială la tendinţa regimului de la Kremlin de a pune vina pe Ucraina.

"Am propus o cooperare sporită serviciilor ruseşti şi partenerilor noştri din regiune", a mai declarat preşedintele francez. "Trebuie să evităm orice instrumentalizare sau denaturare, dar trebuie să fim exigenţi şi eficienţi. Acesta este spiritul în care mergem înainte şi sper că şi Rusia va face acelaşi lucru", a adăugat el în declaraţii făcute presei pe aeroport.

După Franța, și Italia a anunțat luni ridicarea nivelului de alertă de securitate de teama atentatelor teroriste, după masacrul de la Moscova. Măsurile guvernului de la Roma vin în contextul sărbătorilor religioase care vor avea loc de Paște.

După atacul terorist din Moscova, autoritățile italiene au anunțat luni că „supravegherea și controalele vor fi sporite” înaintea sărbătorii religioase de Paște, transmite Deutsche Welle.

Decizia a fost luată în timpul unei ședințe a Consiliului Național de Securitate la Roma, fiind planificată o securitate consolidată pentru diferitele evenimente din această săptămână, înaintea sărbătorii religioase creștine de Paște din acest weekend.

„Atât supravegherea, cât și controalele vor fi sporite, acordându-se cea mai mare atenție locurilor de cea mai mare agregare și tranzit al oamenilor, precum și țintelor sensibile”, a declarat Ministerul de Interne al Italiei într-un comunicat.

Atacul a reînnoit atenția în Europa asupra riscului din partea extremiștilor, pe măsură ce continentul se pregătește pentru evenimente mari precum Jocurile Olimpice de la Paris și Campionatul European din Germania.

În Germania, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Cornelius Funke, a declarat că amenințarea extremiștilor islamici „rămâne acută”, dar riscul evaluat de securitate nu s-a schimbat până acum ca urmare a atacului de la Moscova.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #avertisment, #Franta, #atacuri teroriste, #alerte rusia , #SUA