Criză politică fără precedent la Washington, provocată de „trumpiști“. Consecințele se simt până în Europa

Miercuri, 04 Octombrie 2023, ora 23:19
4032 citiri
Criză politică fără precedent la Washington, provocată de „trumpiști“. Consecințele se simt până în Europa
Republicanul Kevin McCarthy/ FOTO: newrepublic.com

Pentru prima dată în istorie, președintele Camerei Reprezentanților a fost dat jos din funcție. Republicanul Kevin McCarthy a fost victima unei moțiuni depuse chiar de membrii propriului partid, care l-au acuzat de înțelegeri secrete cu administrația Biden pentru continuarea ajutorului oferit Ucrainei. Urmează acum procedura de alegere a unui șef al Camerei cu un prim vot stabilit pentru data de 11 octombrie.

„Aceasta este o zi sumbră pentru America”, a declarat congresmanul democrat Jamie Raskin din Maryland.

Kevin McCarthy este victimă a revoluției extremiștilor pro-Trump, relatează CNN.

Kevin McCarthy a fost îndepărtat din funcție printr-o procedură de contestare, efectiv o moțiune de cenzură, inițiată chiar de colegii de partid din aripa dură a republicanilor, depusă de reprezentantul Matt Gaetz. Acesta l-a acuzat pe McCarthy că a făcut înțelegeri secrete cu administrația Biden pentru a continua ajutorul pentru Ucraina și a asigura astfel adoptarea bugetului și creșterea pragului de îndatorare pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată.

„Agenda republicană era paralizată de preşedintele McCarthy. Nu a emis nicio citaţie pentru Hunter Biden. Corpurile de control nu-şi făceau treaba. Priorităţile în cheltuirea banilor erau greşite. Iar bugetul adoptat va duce la mai multă inflaţie, mai multe datorii şi mai multe probleme. Cel mai bun mod de a ne impune agenda conservatoare este să mergem înainte cu un nou preşedinte de cameră“, a spus Matt Gaetz, reprezentant republican.

Asasinii săi politici, conduși de reprezentantul din Florida Matt Gaetz, și-au răsturnat liderul fără niciun plan pentru ceea ce urmează – lăsând o aripă extrem de importantă a Congresului SUA paralizată pentru cel puțin o săptămână, relatează CNN.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, demis marți în urma voturilor unui grup de republicani de linie dură ajutat de democrați, este doar ultima victimă a revoluției extremiștilor pro-Trump, relatează CNN.

McCarthy nu a fost moderat și a făcut prea puțin pentru a stăvili îndepărtarea Partidului Republican (GOP) de democrație. Dar înfrângerea sa, de către rebelii de extremă-dreapta, despre care s-a plâns săptămâna trecută, că vor să „ardă tot locul”, este un comentariu elocvent la adresa partidului său. Asasinii săi politici, conduși de reprezentantul din Florida Matt Gaetz, și-au răsturnat liderul fără niciun plan pentru ceea ce urmează – lăsând o aripă extrem de importantă a Congresului SUA paralizată pentru cel puțin o săptămână, relatează CNN.

Haosul autoprovocat va împiedica efortul partidului de a valorifica vulnerabilitatea președintelui Joe Biden, iar noua dovadă de incompetență și extremism ar putea împiedica încercarea GOP de a-și asigura locurile variabile de care are nevoie pentru a-și păstra majoritatea anul viitor. Mai important, regicidul politic de marți a arătat că majoritatea din Cameră este inoperabilă și că Partidul Republican este de necontrolat. Până când asta se va schimba căderea lui McCarthy nu este lipsită de ironie. A venit atunci când s-a abătut de la calea extremismului, căutând un acord cu Biden pentru a salva țara.

McCarthy a ordonat o anchetă în vederea punerii sub acuzare a lui Biden, dar, deși a făcut acest pas, s-a trezit totuși că el însuși este expulzat.

Acesta a sperat probabil ca astfel să calmeze furia dreptei prin această mișcare de punere sub acuzare, dar nu pare să fi fost suficient pentru o facțiune de linie dură ale cărei cerințe sunt mai exigente de atât și care pare să iubească haosul.

În două rânduri, McCarthy s-a făcut vinovat în fața lor pentru că s-a înțeles cu democrații – prima oară legat de mărirea plafonului de îndatorare, iar a doua oară mai recent când i-a ajutat să evite blocajul guvernamental.

Ce a făcut McCarthy a fost să fie de acord cu un buget temporar pe 45 de zile pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului ca să amâne astfel confruntarea cu extremiștii până la jumătatea lunii noiembrie. Soluția sa a însemnat excluderea a 6 miliarde de dolari pe care Biden și Senatul îi doreau pentru Ucraina, dar tot i-a înfuriat pe adepții liniei dure care doreau un buget mult mai auster decât cel convenit de McCarthy cu democrații în scopul de a preveni ca SUA să intre în colaps financiar.

McCarthy a acționat fiind conștient de faptul că, în condițiile în care democrații dețin controlul Senatului și al președinției, republicanilor din Camera Reprezentanților le-ar fi fost imposibil să-și impună proiectele dorite și în plus ar fi plătit prețul din punct de vedere politic. Dar realitatea e că un președinte republican al Camerei inferioare care are nevoie de voturile democraților conduce pe datorie, deși nimeni nu ar fi putut ști că sfârșitul va veni atât de curând.

Trump nu l-a ajutat

McCarthy i-a criticat dezamăgit pe democrați pentru că au permis celor opt rebeli republicani să îl scoată din funcție, neasigurând suficiente voturi pentru a-l salva. Dar nu a fost deloc o surpriză faptul că un partid al cărui președinte se confruntă acum cu o anchetă în vederea demiterii și a cărui victorie electorală din 2020 este încă pătată de membrii GOP nu s-au grăbit deloc să sară în ajutor.

În privat, McCarthy s-ar putea să se întrebe de ce ajutorul nu a venit și din altă parte - Trump. Cu toate acestea, fostul președinte nu a mișcat un deget pentru a-l salva pe McCarthy, demonstrând încă o dată că, în cazul lui Trump, loialitatea curge de obicei într-un singur sens și că toți cei care îl favorizează pe fostul președinte american, chiar dacă ajung președinți al Camerei, sunt înlocuibili.

Demiterea lui McCarthy este astfel un avertisment pentru următorul republican care îi va lua locul și poate ajuta la înțelegerea motivului pentru care plecarea sa nu poate duce decât la mai mult haos în Cameră și în țară, scrie CNN.

Aceasta a fost problema centrală pentru McCarthy și pentru eventualul său succesor. Republicanii din Camera Reprezentanților, care sunt datori unei baze care îl venerează pe fostul președinte Donald J. Trump și detestă compromisurile, au devenit neguvernabili. Și este îndoielnic că plecare lui bruscă va schimba ceva.

Există un bloc de republicani în Cameră care nu acceptă niciun compromis, chiar dacă aceasta înseamnă închiderea țării și provocarea haosului, așa cum au vrut să facă weekendul trecut, în loc să accepte un compromis de cheltuieli care a menținut guvernul deschis.

Cei opt care l-au doborât pe McCarthy sunt doar o mică parte din cei 221 de republicani care servesc în Congres, dar reprezintă o aripă largă și influentă în Partidul Republican de astăzi, una care îi recompensează pe aleșii care doresc să-l confrunte pe Biden și democrați și nu este preocupată de consecințe pentru țară, votul electoratului contează, scrie și The New York Times.

Și mai multă incertitudine pentru ajutorul SUA pentru Ucraina

Demiterea istorică a președintelui Camerei, Kevin McCarthy, adaugă și mai multă incertitudine perspectivelor pentru ajutorul SUA pentru Ucraina, după ce sprijinul Kievului a fost exclus dintr-un proiect de lege recent de finanțare a guvernului SUA, scrie The Guardian.

Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a declarat că demiterea președintelui Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy ar putea încetini alocarea ajutorului Ucrainei. În postarea ei de pe Facebook, ea a explicat că până când succesorul său nu va fi ales, Camera nu va funcționa pe deplin, iar munca pe problema ucraineană se poate desfășura doar în comisii.

Între timp, poziția va fi deținută de republicanul Mac Henry, iar Camera Reprezentanților își va relua activitatea în perioada 10-11 octombrie.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #Camera Reprezentantilor, #criza, #demitre, #pre edinte, #Partidul Republican, #kevin mccarthy , #SUA