”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China

Sambata, 25 Martie 2023, ora 23:42
2861 citiri
”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China

”Plasându-se de partea Moscovei, Beijingul se îndepărtează și mai mult de partenerii lui comerciali din Europa și de SUA, de care depinde creșterea economică a Chinei. Tactic vorbind, Putin are puține șanse de a câștiga războiul, mai ales în contextul creșterii livrărilor de armament de la aliații Ucrainei. Ceea ce-i lasă Beijingului doar două variante: fie va deveni aliatul combatantului perdant, fie va face cauză comună cu Rusia într-un război înverșunat, dar împotmolit”, scrie Financial Times, subliniind că ”actualul curs al Chinei nu servește decât la provocarea unor tensiuni și mai mari cu Occidentul și la accelerarea decuplării de cei mai mari parteneri comerciali ai săi”.

China doreşte un „consens strategic” cu Europa privind o încetare a focului în Ucraina

China şi Europa ar trebui să ajungă la un „consens strategic” cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi, 23 martie, Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Wang a subliniat că „reluarea discuţiilor de pace şi o soluţie politică la criză” ar trebui să facă parte din acest „consens”, a indicat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat emis joi seara. Referindu-se la recenta vizită a preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, şeful diplomaţiei de la Beijing a afirmat că „a fost o vizită importantă între doi mari vecini şi o călătorie nu doar de cooperare, ci şi de pace”. Putin şi Xi „au ajuns la o serie de înţelegeri privind extinderea cooperării bilaterale şi şi-au reafirmat angajamentul de a adera la multilateralism”, a spus Wang, adăugând că cei doi lideri s-au pronunţat pentru „mai multă democraţie în relaţiile internaţionale”. Beijingul, a reiterat Wang, „continuă să-şi menţină poziţia de bază privind promovarea unor discuţii de pace„ în Ucraina.

La rândul său, potrivit comunicatului, Bonne şi-a exprimat „aprecierea pentru rolul pozitiv al Chinei în promovarea discuţiilor de pace” şi a asigurat că Franţa „este pregătită să depună eforturi comune cu China pentru a impulsiona o încetare a focului şi pentru găsirea unei soluţii paşnice” în Ucraina. Guvernul chinez, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile instituite de Occident împotriva Moscovei, a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce el numeşte „conflict” în care pledează pentru abandonarea „mentalităţii de război rece” şi pentru o încetare a focului, o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan "agresorul şi partea atacată". În documentul său, China pledează pentru respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând să se ţină cont de „preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor”, referindu-se la Rusia.

Macron și Ursula von der Leyen, împreună la Beijing

Pe acest fundal, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta "vocea unită" a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez.

"I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte" a vizitei pentru a prezenta o "voce unită" la Beijing, a spus Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles. Trebuie "încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice şi nucleare şi a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor şi a permite respectarea dreptului internaţional, adică integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", a precizat el. Vizita va avea loc în prima săptămână a lunii aprilie. În timpul discuţiilor desfăşurate în toamna anului trecut pe acest subiect, liderii europeni şi-au exprimat dorinţa de a găsi o cale proprie în relaţia cu China, fără a se alinia la politica Statelor Unite şi a se lăsa antrenaţi într-o logică a "confruntării sistematice". Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Pe de altă parte, ”discursul foarte anti-occidental al lui Xi Jinping, împărtășit cu Vladimir Putin, complică dilema europenilor în relația cu China”, scrie Le Monde. Este oare timpul ca europenii să devină duri cu Beijingul? se întreabă cotidianul francez, observând că ”până acum, europenii s-au arătat dornici să colaboreze cu China, distanțându-se de abordarea de tip confruntare adoptată de Statele Unite”. Dar în condițiile în care ”China intenționează să-și afirme rolul de putere rivală a Statelor Unite și a aliaților săi europeni, capabilă să modeleze, cu complicitatea Rusiei, o nouă ordine mondială”, ”capitalele din estul continentului, mai sensibile la pozițiile Statelor Unite, devin din ce în ce mai suspicioase față de China”, remarcă Le Monde.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#SUA, #China, #UE, #relatii, #Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #sanctiuni , #China