Washingtonul anunță alte peste 150 de sancțiuni împotriva unor persoane și companii care au ajutat Rusia

Joi, 14 Septembrie 2023, ora 20:59
1757 citiri
Washingtonul anunță alte peste 150 de sancțiuni împotriva unor persoane și companii care au ajutat Rusia
Antony Blinken FOTO / Hepta

SUA au anunţat joi peste 150 de noi sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi acuzate că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale impuse acesteia de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, relatează EFE şi Reuters.

Noul pachet de sancţiuni este unul semnificativ, având în vedere că vizează persoane fizice şi companii care servesc drept puncte de tranzit pentru fluxul de bunuri cruciale pentru economia rusă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi energiei, subliniază Departamentul de Stat într-un comunicat.

"SUA şi aliaţii lor sunt uniţi în sprijinul pentru Ucraina în faţa unui război neprovocat, nejustificat şi ilegal al Rusiei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a promis secretarul de stat american, Antony Blinken, în notă.

Sancţiunile, anunţate de Departamentul de Stat şi Trezoreria americane, vizează entităţi care au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale în exportul de energie, repararea navelor sale şi importul de tehnologie, inclusiv microcipuri şi echipamente de navigaţie, esenţiale pentru efortul de război.

Printre cei sancţionaţi figurează un cetăţean turc şi cinci companii turceşti, acuzate că au ajutat la repararea navelor având legătură cu Ministerul rus al Apărării şi că au furnizat Moscovei materiale care ar putea fi folosite în războiul din Ucraina.

Concret, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a impus sancţiuni împotriva 'Margiana Insaat Dis Ticaret' şi 'Demirci Bilisim Ticaret Sanayi', afirmând că aceste companii cu sediul în Turcia se numără printre cele pe care Rusia s-a bazat pentru a importa "bunuri cu dublă utilizare foarte necesare pentru a permite războiul său neprovocat, de agresiune, împotriva Ucrainei", potrivit Reuters.

Potrivit comunicatului, prima a efectuat sute de livrări către entităţi ruseşti sancţionate care fac parte din lanţul de aprovizionare pentru producerea de drone militare utilizate în războiul din Ucraina, în timp ce a doua a trimis senzori şi instrumente de măsurare în Rusia.

Departamentul de Stat a vizat, de asemenea, agenţia de şantiere navale 'ID Ship Agency', cu sediul în Turcia, şi pe proprietarul acesteia, Ilker Dogruyol, precum şi CTL Limited, despre care Departamentul de Stat a spus că este un intermediar care livrează componente electronice de origine americană şi europeană către companii din Rusia.

Pachetul mai amplu de sancţiuni vizează baza industrială a Rusiei, sectorul maritim şi furnizorii de tehnologie, precum şi instalaţiile care produc şi repară sistemele de armament ruseşti.

De asemenea, au fost sancţionate companiile finlandeze Siberica şi Luminor, pe care SUA le acuză că au livrat o gamă largă de produse electronice în Rusia, inclusiv camere pentru drone şi baterii cu litiu.

În afară de impactul internaţional, sancţiunile au vizat, de asemenea, sectoare-cheie ale economiei ruseşti.

Printre cei sancţionaţi în Rusia se numără un producător de cupru, Russian Copper Company, şi doi mari producători auto: Avtovaz, companie de stat, şi Gaz Group, cel mai mare producător auto din Rusia.

Noile sancţiuni americane ar putea provoca un răspuns nu numai din partea Rusiei, ci şi a Turciei, într-un moment deosebit de sensibil în relaţia acesteia cu SUA, deoarece se aşteaptă ca parlamentul turc să ratifice aderarea Suediei la NATO atunci când se va reuni la începutul lunii octombrie.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #washington, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni, #persoane, #companii , #SUA