Alegeri în Taiwan, sub presiunea Chinei. Cinci lucruri de știut despre mize, candidați și sistem

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 23:46
2221 citiri
Alegeri în Taiwan, sub presiunea Chinei. Cinci lucruri de știut despre mize, candidați și sistem
Candidații la președinția Taiwanului Ko Wen-je (în stânga) Lai Ching-te și Hou Yu-ih/ FOTO: Kyodo

Singurele alegeri libere și corecte din lumea vorbitoare de chineză vor avea loc sâmbătă în timp ce alegătorii din Taiwan își vor alege următorul lider și parlamentarii.

Taiwanul este cotat printre cele mai libere democrații din Asia, potrivit institutului american de cercetare Freedom House. Aproximativ 19,5 milioane de alegători eligibili dintr-o populație de 23 de milioane vor avea ocazia să își spună cuvântul.

În cursa pentru alegerile prezidențiale și legislative din Taiwan se află Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, principalul partid de opoziție, Kuomintang (KMT) și relativ noul Partid Popular din Taiwan (TPP), înființat în 2019.

Trei persoane candidează pentru președinte: actualul vicepreședinte Lai Ching-te de la DPP, primarul orașului New Taipei Hou Yu-ih de la KMT și fostul primar Taipei Ko Wen-je de la TPP. Sondajele de opinie arată că Lai este liderul în cursă.

Majoritatea alegătorilor taiwanezi doresc să păstreze status quo-ul

În ciuda diferențelor dintre cele trei partide cu privire la politicile lor din China, există o preferință „foarte puternică” de a menține status quo-ul, a declarat Chong Ja Ian, profesor de științe politice la Universitatea Națională din Singapore, notează DW.

„Alegătorii taiwanezi vor pedepsi orice partid politic care se abate de la acel status quo”, a adăugat el, citând rezultatele alegerilor anterioare.

DPP susține identitatea separată a Taiwanului față de China și respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului, spunând că numai taiwanezii pot decide viitorul lor. Partidul dorește, de asemenea, să reducă dependența economică a Taiwanului de Beijing și să aprofundeze relațiile cu alte democrații.

Spre China sau spre SUA?

Între timp, KMT este în favoarea unor legături strânse și a dialogului cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing. Partidul a încadrat viitoarele alegeri ca fiind o alegere "între pace și război" - o abordare adoptată și de Beijing.

În ultimii ani, președintele chinez Xi Jinping a promis în repetate rânduri să "unifice" Taiwanul cu China continentală, folosind chiar și forța dacă este necesar.

De asemenea, armata chineză și-a intensificat activitatea în jurul Taiwanului, iar avioanele de vânătoare și navele de război chinezești operează acum în mod regulat în strâmtoarea de aproximativ 180 de kilometri lățime care separă insula de continent.

Indicând tensiunile în creștere, KMT susține că, dacă DPP-ul ar asigura un al treilea mandat consecutiv la putere, ar duce probabil la un conflict militar cu Beijingul.

Candidatul la președinția KMT Hou a promis că va asigura pacea și va facilita schimburile cu Beijingul bazate pe „egalitate și demnitate” pentru a reduce riscul de conflict.

Chong a spus că există un „nivel ridicat de scepticism” în cadrul KMT cu privire la angajamentul SUA față de apărarea Taiwanului.

Washingtonul a menținut de multă vreme „ambiguitatea strategică” în ceea ce privește dacă va interveni militar și va veni în ajutorul Taipei în cazul în care China ar lansa o invazie.

Sara Newland, expert în China și Taiwan la Smith College din SUA, a remarcat și ea apariția „scepticismului american” în cadrul KMT.

Acesta sugerează temerile tot mai mari în rândurile partidului că aplecarea prea aproape de Washington ar putea implica Taiwanul într-un „conflict geopolitic între SUA și China”, a spus Newland.

„Între democrație și autocrație”

Dar Lai de la DPP a respins narațiunea „război și pace” și, în schimb, a descris votul ca fiind o alegere „între democrație și autocrație”.

În 2017, Lai a stârnit furia Beijingului declarând că este un „lucrător politic pentru independența Taiwanului”.

De atunci, el a susținut că Taiwanul nu are nevoie să-și declare independența, deoarece „este deja o țară suverană și independentă numită Republica Chineză (ROC)”, referindu-se la numele oficial al insulei.

"Nu urmați în mod prostesc definiția Chinei privind independența Taiwanului și nu continuați să urmați narațiunea Chinei în a vă angaja în critica Taiwanului, care este o victimă", a declarat recent Lai.

Există o cale de mijloc?

Ko, candidatul TPP, a numit alegerile o confruntare "între noua politică și vechile forțe", spunând că un vot pentru DPP este o expresie a sprijinului pentru război, în timp ce un vot pentru KMT reprezintă o capitulare.

Lee Yo-yi, un purtător de cuvânt al campaniei lui Ko, a declarat pentru DW că actuala retorică din cealaltă parte a Strâmtorii este "divizată de două ideologii", dar că partidul său "stă între ele și nu intră în impasul argumentelor".

Dar Newland, expertul american în politica taiwaneză, pune la îndoială posibilitatea de a deschide o așa-numită cale de mijloc.

"Nu sunt foarte sigură cum arată o poziție de cale de mijloc în chestiunea Strâmtorii", a spus ea, adăugând că TPP este considerat "vag" în ceea ce privește pozițiile sale politice reale.

Ko, cunoscut pentru carisma și stilul său de comunicare sincer, a câștigat popularitate în rândul alegătorilor tineri, în special în rândul celor în vârstă de 20 de ani.

Wen Liu, profesor asistent la Academia Sinica din Taiwan, a declarat că această generație a crescut fiind martoră la luptele ideologice dintre KMT și DPP. Iar acum doresc "ceva proaspăt" - o alegere diferită care să îi scoată din binar, a subliniat el.

Tinerii alegători s-au săturat de retorica privind relațiile dintre Taiwan și China?

De asemenea, dezbaterile dintre tinerii alegători cu privire la relațiile dintre Taiwan și China nu au mai fost la fel de aprinse și de importante ca înainte.

Sarah Liu, conferențiar în domeniul genului și politicii la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru DW că "tinerii alegători ar putea trata chestiunile legate de relația de peste Strâmtoare ca fiind mai puțin importante" în aceste alegeri, deoarece "au alte lucruri de care să se îngrijoreze în afară de amenințarea Chinei".

Tinerii taiwanezi sunt foarte preocupați de "nevoile lor de acasă", a spus ea, indicând, printre altele, problemele legate de locuințe, inflație, electricitate și aprovizionarea cu apă.

Dar asta nu înseamnă că alegătorii vor ignora probabil amenințarea la adresa securității reprezentată de Beijing, a adăugat Liu.

Chong a declarat că China va continua să exercite presiuni asupra Taiwanului, indiferent de rezultatul alegerilor.

"Marea diferență între cele trei partide este dacă acestea cred cu adevărat că este posibil să aibă un rezultat pozitiv în ceea ce privește negocierea cu Beijingul", a subliniat el. "Și, în cazul în care se obține un astfel de rezultat, dacă Beijingul este dispus să respecte orice promisiuni sau angajamente pe care și le-a luat".

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
#Taiwan, #alegeri, #China, #SUA, #candidati , #Taiwan