Tânărul cu origini moldovenești care a reușit să scape de mobilizarea lui Putin. Va ajunge la Chișinău după ”un ocol de o jumătate de lume”

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 10:19
7142 citiri
Tânărul cu origini moldovenești care a reușit să scape de mobilizarea lui Putin. Va ajunge la Chișinău după ”un ocol de o jumătate de lume”
Alexei Marzencu, tănărul de 25 de ani cu origini moldovenești născut în Rusia FOTO Facebook / Gheorghe Marzencu

Alexei Marzencu este un tănăr de 25 de ani cu origini moldovenești născut în Rusia, la Volgograd (fostul Stalingrad), oraș situat în sud-estul Rusiei, la jumătatea distanței dintre Ucraina și Marea Caspică.

Alexei a primit ordin de încorporare în armată și a reușit să plece din Rusia, către Chișinău, parcurgând o distanță impresionantă.

Povestea sa este relatată de unchiul său, istoricul și publicistul basarabean Gheorghe Marzencu.

”Ochit de Putin pentru a-l trimite în Ucraina, acest tânăr rus, băiat frumos, a ales să trăiască.

S-a ascuns de autoritățile militare, din prima zi a mobilizării generale (sau a „moGHilizării”, cum numesc sugestiv rușii acel proces, jucând cuvântul MOGHILA = MORMÂNT, adică mobilizarea = mormântizarea…).

Este Alexei Marzencu, la 25 de ani, nepotul direct al fratelui meu mai mare, Nelu, care și-a trăit viața pe pământuri străine, la depărtarea unei depOrtări sovietice, adică trimis pe alte meleaguri încă în anii 60 ai secolului trecut, după absolvirea facultății.

Imediat ce a fost anunțată „moghilizarea”, Alexei s-a concediat din serviciul său, de la Moscova, și s-a grăbit și el spre cele mai apropiate frontiere posibile.

Mai întâi trecând prin Volgograd, unde îi sunt părinții (tatăl său Serghei este, deci, nepotul meu de la frate), s-a ascuns pe acolo vreo 2-3 zile, cât l-au mai căutat autoritățile militare să-l recruteze și să-l trimită pe frontul Ucrainei.

Am ținut mereu legătura. Din conversație în conversație, s-a ajuns la ideea că, acum e momentul să o ia spre Chișinău. Deoarece, încă până la război, își pusese gând să se repatrieze în R. Moldova, de unde bunicul și părinții săi n-au mai reușit.

Dar cum s-o facă, dacă între noi e focul cel mare?

Am stat câteva zile cu sufletul la gură. L-au prins sau încă nu? Ce se întâmplă, dacă iese din ascunzișul său? Ne imaginam deja înmormântări în familia noastră, Doamne ferește!

Ne-ar fi durut sufletul și dacă ajungea să tragă în ucraineni, care duc războiul lor cel drept. Un gust amar și gânduri sumbre căzură peste noi momentan..!

Desigur, toți urmăream televizorul și vedeam aglomerările mari de la frontierele Rusiei, precum și activitatea autorităților militare ieșite la prins oameni, sărind cu arcanul peste cei căutați.

Băiatul însă s-a orientat bine!

Cu prețul unui ocol de o jumătate de lume, Alexei totuși S-A PORNIT SPRE CHIȘINĂU!

Nu s-a grăbit spre aeroporturile sau vamele terestre superaglomerate, sau să o ia pe câmpii nelegale. El a reușit să-și cumpere un bilet online la tren, pe distanța Volgograd, Rusia – Atyrau, Kazahstan, și a pornit cu toată horărîrea, deși cu destulă temere.

Trenul a avut mai multe controale, dar el a reușit să le evite, ieșind pe directă doar la ultimul punct, în fața poliției de frontieră, care, în virtutea unei situații favorabile, l-a trecut cu vederea…

Așa a ajuns Alexei Mărzencu, nepotul meu, în Kazahstan, de unde i-a fost mai ușor să se organizeze spre orașele Tașkent și Namangan, ca să ajungă la casa bunicului său (fratele meu, Nelu, mort 2 noiembrie 2020 și înmormântat acolo).

Ieri m-a sunat, din Uzbekistan, și mi-a spus că a căutat toate interneturile și nu găsește avion spre Chișinău. Nici chiar cel care era cândva cu escală la Moscova, nu poate fi găsit.

Dar s-a orientat și aici bine – va merge spre Chișinău, prin Istanbul sau pe alte rute care ocolesc zona războiului.

Îl așteptăm. Cu atât mai mult că, Alexei Marzencu, tânărul care, chiar dacă s-a născut în Rusia, NU a fost niciodată cu Putin și regimul său de sorginte fascistă - luna curentă, la 30 octombrie, împlinește 25 de ani.

Se adună românii la baștina lor…

Drum bun, Alexei!”, scrie Gheorghe Marzencu pe Facebook.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din...
#tanar, #rus, #moldovean, #fuga, #mobilizare, #Vladimir Putin, #Chisinau , #Razboi Ucraina