Tariceanu, despre ofiteri acoperiti in randul magistratilor: Si Parlamentul sa sesizeze CSAT

Joi, 14 Mai 2015, ora 17:35
3052 citiri
Tariceanu, despre ofiteri acoperiti in randul magistratilor: Si Parlamentul sa sesizeze CSAT

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a referit, joi, la decizia CSM de a sesiza CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, apreciind in context ca "va fi si rolul Parlamentului, care asigura controlul civil asupra serviciilor, sa sesizeze CSAT".

"CSM a luat ieri decizia de a sesiza CSAT in aceasta chestiune. Cred ca va fi si rolul Parlamentului, care asigura controlul civil asupra serviciilor, sa sesizeze CSAT, pentru ca legea care prevede imposibilitatea magistratilor de a avea si functii in SRI sa fie respectata si acest lucru va trebui verificat. Este o problema, in final, care tine de fundamentele statului de drept", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu, dupa intalnirea dintre conducerea Senatului si membri ai CSM.

In cadrul reuniunii de joi, Tariceanu a subliniat ca, in cazul in care activitatea serviciilor secrete a depasit limitele legale, lucrurile trebuie aduse in legalitate sub "un control civil si parlamentar mai eficient".

Tariceanu, la intalnire cu CSM: Ultimii ani, marcati de actiuni la limita Constitutiei

El a mentionat ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, va fi nevoie de "un efort conjugat al Parlamentului, al institutiilor care compun autoritatea judecatoreasca si, evident, al presedintelui Romaniei".

Tariceanu a subliniat ca intalnirea de joi dintre conducerea Senatului si membrii CSM s-a axat pe premisa potrivit careia "suveranitatea Parlamentului nu afecteaza in niciun fel independenta justitiei, dupa cum nici suveranitatea justitiei nu trebuie sa afecteze suveranitatea Parlamentului".

"Am discutat despre statutul procurorilor si despre scurgerea informatiilor din dosare in presa. Despre lucruri care sunt normale a fi discutate, despre rolul si implicarea SRI in actul de justitie. Cu totii ne-am aratat disponibilitatea sa rezolvam problemele. Nu raman doar la nivel de discutii, am hotarat intalniri. Sunt propuneri concrete pe care CSM urmeaza sa ni le inainteze", a spus presedintele Senatului.

CSM vrea sa deconspire "acoperitii" din Justitie. Ce spune Iohannis (Video)

Pe de alta parte, Tariceanu a considerat ca ar trebui redactat un proiect de lege privind raspunderea magistratilor.

"Intr-un stat de drept si intr-o lume democratica, toti cei care au responsabilitati in cadrul unei autoritati a statului trebuie sa raspunda, intr-un fel sau altul, pentru deciziile luate. Cred ca un proiect de lege privind raspunderea magistratilor, gandit si redactat de CSM impreuna cu asociatiile profesionale, ar putea sa fie de asemenea o tema de gandire si o idee de dezbatere", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

El a sustinut ca "statutul judecatorului nu poate fi identic cu statutul procurorului".

"Dar, in discutiile pe care le-am avut, ceea ce s-a subliniat, si sunt de acord, este necesitatea pastrarii sau intaririi independentei procurorilor in asa fel incat sa nu existe suspiciuni legate de modul in care sunt tratate anumite dosare, asa cum exista in spatiul public, ca anumite dosare sunt tratate cu celeritate, iar altele sunt puse in sertar si ingropate", a mai aratat Tariceanu.

CSM cere CSAT sa deconspire acoperitii din Justitie

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, au comunicat pentru Agerpres reprezentantii CSM.

Membrii Consiliului au convenit si trimiterea la CSAT a tuturor declaratiilor date in forma autentica de judecatori si procurori.

Plenul CSM a luat in discutie in sedinta de miercuri solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a se face "demersurile necesare" in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura si a se cere clarificari in acest sens de la Serviciul Roman de Informatii.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Tariceanu ofiteri acoperiti magistrati, #Tariceanu Parlament CSAT ofiteri acoperiti, #CSM CSAT ofiteri acoperiti , #Senat