NASA surprinsă de imaginile nemaivăzute filmate de JWST: Ceva se deplasa cu 515 km/h pe Jupiter VIDEO

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 02:22
11417 citiri
NASA surprinsă de imaginile nemaivăzute filmate de JWST: Ceva se deplasa cu 515 km/h pe Jupiter VIDEO
Un curent enorm de mare viteză a fost filmat pe jupiter FOTO: Live Science

Cel mai mare și mai performant telescop spațial al NASA, denumit James Webb, care se află la distanța de 1,6 milioane de kilometri de Pământ, a trimis imagini nemaivăzute de pe Jupiter. Agenția spațială americană a fost surprinsă să vadă un curent enorm de pe cea mai mare planetă din Sistemul Solar, care se deplasa mai rapid decât un uragan de cateforia a 5-a (C5).

Noile observații ale telescopului James Webb dezvăluie un current nemaivăzut până acum lângă ecuatorul planetei Jupiter, care are o viteză de 2 ori mai mare decât cel mai puternic uragan de pe Pământ, potrivit Live Science.

Deși telescopul spațial James Webb (JWST) de la NASA a fost inițial prezentat ca având puterea de a dezvălui cele mai îndepărtate orizonturi ale universului nostru – și cu siguranță că a făcut-o – unele dintre cele mai frumoase imagini ale observatorului sunt de fapt cele ale propriului nostru sistem solar.

NASA uimită de imaginile filmate în premieră pe Marte: Ceva fugea cu 20 de km/oră pe planeta roșie VIDEO

Cu ”stupul” său de oglinzi placat cu aur și calupul de echipamente cu infraroșu, cum ar fi Camera cu infraroșu apropiat (NIRCam), telescopul spațial James Webb ne-a reintrodus în locul uimitor pe care îl numim acasă, făcându-ne să simțim că vedem vecinii planetari pentru prima dată din nou. Ne-a oferit chiar și o vedere emoționantă asupra inelelor fragile ale lui Neptun, lucru care nu s-a mai făcut de 30 de ani.

Dar joi (19 octombrie 2023), oamenii de știință au anunțat că, dincolo de a ne oferi priviri noi asupra sistemului solar, imaginile JWST ale cartierului nostru cosmic ne prezintă și noi date despre o planetă pe care credeam că o cunoaștem destul de bine: Jupiter.

Imaginile pe care observatorul le-a făcut pe gigantul gazos anul trecut au reușit să ne arate lucruri noi despre lunile, atmosfera și inelele sale. Practic, după ce a examinat imaginile capturate de JWST cu Jupiter în 2022, o echipă de cercetători și-a dat seama că există un curent cu jet de mare viteză pe planetă care are o lățime de peste 3.000 de mile (4.800 de kilometri) și călătorește la aproximativ 320 mph (515 kph.) Acesta este ceva ce nu a mai fost văzut până acum.

„Asta ne-a surprins total”, a declarat într-un comunicat Ricardo Hueso de la Universitatea Țării Bascilor din Bilbao, Spania și autor principal al unei lucrări care descrie descoperirile.

Veste uriașă pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

„Este uimitor pentru mine că, după ani în care am urmărit norii și vânturile lui Jupiter de la numeroase observatoare, mai avem mai multe de învățat”, a declarat Leigh Fletcher de la Universitatea din Leicester din Regatul Unit, membru al noului studiu, într-un comunicat.

Potrivit echipei, acest curent nou descoperit de pe Jupiter – care explodează cu aproximativ de două ori viteza unui uragan de categoria 5 de pe Pământ și se află chiar deasupra ecuatorului – ar putea arunca puțină lumină asupra atmosferei turbulente a planetei. De fapt, toate aceste imagini ale lui Jupiter din 2022 ar putea ajuta cercetătorii să deducă ce se întâmplă pe cerul globului cu dungi.

„Ceea ce am văzut întotdeauna ca ceață încețoșată în atmosfera lui Jupiter apar acum ca caracteristici clare pe care le putem urmări împreună cu rotația rapidă a planetei”, a spus Hueso.

Jupiter este renumit pentru vremea sa extremă; S-ar putea să fi auzit de Marea Pată Roșie a lui Jupiter, de exemplu, care este o furtună enormă, fără sfârșit, care este atât de uriașă încât este vizibilă din punctul nostru de vedere pe Pământ cu un telescop optic vechi obișnuit. Și, important pentru investigațiile științifice, atmosfera lui Jupiter este stratificată, ca cea a Pământului. Aceasta înseamnă că viteza vântului în diferite straturi contribuie probabil la climatul tumultuos al planetei gigantice.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#telescop James Webb, #descoperire NASA, #Jupiter, #planeta Jupiter, #NASA, #misiune NASA, #James Webb Space Telescope , #stiri externe