Baconschi lanseaza diplomatia low-cost

Luni, 12 Iulie 2010, ora 16:07
2310 citiri
Baconschi lanseaza diplomatia low-cost

Calatorii diplomatice cu avioane low-cost, eliminarea transportului gratuit pentru delegatiile romanesti in strainatate, telefonie prin Internet, renegocierea chiriilor si reducerea consumului la utilitati sunt cateva dintre masurile luate de ministrul Teodor Baconschi pentru a reduce cheltuielile cu 20%.

"In urma acestor masuri se poate realiza o reducere a cheltuielilor de 1.273.459, dolari respectiv de 564.772 euro", a spus ministrul, luni, intr-o conferinta de presa de bilant la sase luni de mandat, arata Mediafax.

"Printre masurile de reducere a cheltuielilor materiale la misiuni se numara: in cazul spatiilor inchiriate ale caror contracte expira in 2010 sau ale caror chirii sunt recalculate pe anul acesta, vom urmari alegerea unor locatii mai putin costisitoare sau diminuarea chiriilor. Am trecut - si vom generaliza, pe cat posibil - achizitionarea biletelor de avion de la companiile low-cost. Si compania Tarom a venit cu o propunere cu preturi de criza, deci mult mai rezonabile", a spus ministrul.

El a anuntat ca din luna septembrie MAE va trece "la un sistem stabil de abonamente de comunicare telefonica prin Internet".

"Abonamentele la telefonie fixa si mobila ale diplomatilor romani de la misiuni au fost drastic reduse atat ca formula negociata cu provider-ul cat si ca numar. Am redus cu 10 pana la 20 la suta consumul la utilitati - apa, energie electrica - inclusiv la locuintele inchiriate", a mai spus Baconschi.

Masa salariala a MAE, redusa cu 35%

Totodata, ministrul a anuntat ca salariilor in valuta ale angajatilor de la misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate va contribui pana la sfarsitul acestui an la economii de 35%, si nu de 25% din volumul masei salariale a MAE calculate in RON.

El a precizat ca prin reducerile de costuri deja decise in urma cu cateva luni se realizeaza economii de aproape 1,6 milioane de euro la bugetul alocat pentru anul 2010.

"Specificul MAE ne-a pus in situatia de a deveni cumva - in mod obiectiv, nu este o virtute a cuiva - si campioni in reducerea masei salariale, pentru ca, dat fiind impactul reducerii de costuri si salarii in exterior, am constatat ca suntem in situatia de a diminua masa salariala a MAE cu 35%, nu cu 25%. Vom face acest lucru in convingerea pe care o impartasesc si cei mai multi dintre romani, ca este vorba de masuri obiectiv necesare si temporare", a precizat Baconschi, potrivit NewsIn.

"Ne inscriem, in reducerile de personal si reducerea masei salariale, chiar mai bine decat alte structuri, pentru ca reducerea de salarii in valuta in exterior la misuni diplomatice va duce la economii in RON de 35% pana la sfarsitul acestui an", a explicat ministrul Baconschi.

El a adaugat ca in prezent se lucreaza la o organigrama care va fi prezentata in sedinta de guvern, iar ulterior va fi adoptata o hotarare de guvern privind reorganziare MAE, urmand ca cifrele finale pe Centrala si misiuni sa fie anuntate in aproximativ o saptamana.

MAE a primit cadou o sigla noua

Baconschi a mai anuntat ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are, de luni, 12 iulie, o noua sigla. Astfel, noua sigla va fi utilizata pe documentele interne si externe, pe materialele promotionale si pe alte elemente vizuale, atat in centrala, cat si la misiuni, insa pe sediile misiunilor diplomatice si pe cladirile MAE va fi utilizata in continuare stema Romaniei.

Decizia a fost luata ca parte a procesului de modernizare a institutiei.

Refacerea identitatii vizuale a MAE reprezinta o etapa necesara in procesul de modernizare a institutiei. O identitate grafica moderna va permite MAE sa se pozitioneze mai bine in spatiul public intern si extern, precum si sa reprezinte mai bine Romania la nivel international.

Aceasta in conditiile in care promovarea obiectivelor de politica externa ale Romaniei are loc intr-o societate comunicationala, in care comunicarea publica joaca un rol tot mai important si imbraca cele mai diverse forme", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Documentul mai precizeaza ca "grafica a fost realizata pro bono de catre parteneri externi ai MAE si a fost adaptata la toate formatele de materiale necesare pentru comunicarea interna si externa".

A.S.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Teodor Baconschi MAE sigla, #stema Romaniei MAE, #restructurare MAE , #ministru de Externe