Intalnirea Basescu - Ianukovici, doar dupa finalizarea "pachetului juridic bilateral"

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 20:13
968 citiri
Intalnirea Basescu - Ianukovici, doar dupa finalizarea "pachetului juridic bilateral"
Foto: mytex.ro

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, miercuri, ca o intalnire la varf romano-ucraineana este posibila doar dupa finalizarea "pachetului juridic bilateral", dar nu a precizat ce ar cuprinde acest set de documente.

Intrebat daca este posibila o intalnire la nivel de presedinti, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca a convenit impreuna cu partea ucraineana ca echipele sa finalizeze pachetul juridic bilateral cat de repede se poate.

"Aceasta noua substanta va comporta necesitatea unei intalniri la varf. Si vom stabili impreuna cadrul cel mai adecvat pentru ca o astfel de intalnire la varf sa aiba loc", a spus ministrul roman de Externe, fara a da alte detalii.

Seful diplomatiei romane s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti cu omologul sau ucrainean, Kostiantin Griscenko.

Vizita lui Kostiantin Griscenko - asteptata de mai bine de un an - este prima a unui ministru ucrainean de Externe la Bucuresti, dupa ce fostul presedinte Viktor Iuscenko, insotit de ministrul sau de Externe, a fost prezent in Romania, la summitul NATO din aprilie 2008.

Romania si Ucraina au avut in ultimii ani numeroase puncte de divergenta, in general legate de dispute teritoriale, proiectul canalului Bistroe sau situatia minoritatilor, totul culminand in 2009 cu un scandal de spionaj.

Relatiile politice la nivel inalt, care au mers pe un trend descendent si chiar au trecut prin momente tensionate in mandatul presedintelui prooccidental Viktor Iuscenko, au stagnat odata cu venirea la conducerea Ucrainei, la inceputul anului 2010, a lui Viktor Ianukovici, considerat prorus.

Romania si Ucraina au relatiile reglementate prin Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare semnat la 2 iunie 1997 la Constanta. La 17 iunie 2003 a fost semnat si Tratatul privind regimul frontierei de stat.

In plus, in februarie 2006 a fost semnat si un Protocol privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene, care urma sa se ocupe inclusiv de problemele minoritatilor. "Partea romana se pronunta pentru reluarea activitatii acestei comisii si discutarea in acest format a tuturor aspectelor cooperarii romano-ucrainene pe problematica minoritatilor nationale", declara MAE, in decembrie anul trecut.

Pe de alta parte, Romania a propus in 2008 Ucrainei, ca si celorlalti vecini ce nu fac parte din UE, sa incheie un acord de mic trafic la frontiera.

La un moment dat, discutiile cu Ucraina pareau cele mai avansate si cele doua state se apropiau de semnarea documentului, care a fost amanata insa, in urma aparitiei unor dificultati si neintelegeri de ultim moment. La ultima runda de negocieri, in ianuarie 2009, discutiile s-au impotmolit brusc, desi era asteptat anuntul privind finalizarea tratativelor si semnarea Acordului. Partea romana a cerut deschiderea unui consulat la Ujgorod si a unei agentii consulare la Solotvino, in timp ce ucrainenii solicitau deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Un responsabil ucrainean declarase la un moment dat ca Romania a inaintat un set de conditii inacceptabile pentru semnarea acordului privind micul trafic de frontiera. In replica, MAE roman a sustinut ca propunerile partii romane privind acordul de mic trafic de frontiera sunt in concordanta cu normele UE si ca nu sunt asa cum le prezinta public MAE ucrainean.

In decembrie 2010, MAE declara ca este in asteptarea raspunsului partii ucrainene la noi propuneri transmise Kievului privind incheierea unui acord de mic trafic la frontiera.

Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, statele membre pot sa incheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale pentru a inlesni accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a UE.

Gratie unei astfel de conventii, locuitorii din apropierea granitei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minimum un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania. Directivele europene stabilesc o zona de 30 de km pentru micul trafic la frontiera, cu precizarea ca aceasta poate fi extinsa pana la 50 de kilometri, in anumite cazuri. In cazul in care partile ajung la un acord, acesta trebuie aprobat si de Comisia Europeana.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Ministru Externe Teodor Baconschi, #intalnire Basescu Ianukovici , #ministru de Externe