Pământul s-ar putea transforma într-un Iad de nelocuit în doar câteva sute de ani, avertizează oamenii de știință

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 05:07
3749 citiri
Pământul s-ar putea transforma într-un Iad de nelocuit în doar câteva sute de ani, avertizează oamenii de știință
Imagine de la erupția unui vulcan din Islanda FOTO / X The Informant

De la „ Armageddon“ la „Day After Tomorrow“ au existat o mulțime de filme de la Hollywood despre cum s-ar putea sfârși lumea noastră.

Acum, un studiu a oferit o imagine terifiantă a viitorului planetei albastre și nu arată prea bine.

Cercetătorii au simulat un "efect de seră fără precedent" - o escaladare dramatică a temperaturilor pe Terra.

Îngrijorător este faptul că Pământul ar putea deveni în curând un "iad nelocuibil", la fel ca planeta noastră vecină, Venus, scrie Daily Mail.

Și nu trebuie să ne uităm prea departe în viitor pentru a ajunge în acest punct, oamenii de știință prezicând că un efect de seră nebunesc pe Pământ ar putea fi doar la câteva sute de ani distanță sau chiar mai devreme.

Noul studiu a fost condus de astronomi de la Universitatea din Geneva (UNIGE), împreună cu laboratoarele franceze CNRS din Paris și Bordeaux.

Aceștia avertizează asupra "evaporării întregului ocean de la suprafața" Pământului și asupra unei "creșteri dramatice a temperaturilor de la suprafața globului".

„Această tranziție instabilă din punct de vedere climatic separă două tipuri de planete - planetele temperate și planetele fierbinți post-război”, afirmă ei în lucrarea lor.

„Acesta este unul dintre mai multe scenarii care sunt menite să explice diferența dintre Pământ și Venus timpurie. Înțelegerea efectului de seră este esențială pentru a evalua evoluția diferită a planetei Venus și a Pământului".

Venus este cunoscut ca "geamănul malefic" al Pământului, deoarece este de asemenea stâncos și are aproximativ aceleași dimensiuni, dar temperatura medie la suprafață este de 465°C.

Datorită atmosferei sale dense, Venus este chiar mai fierbinte decât planeta Mercur, chiar dacă aceasta din urmă orbitează mai aproape de Soare.

Sfera stâncoasă nu este doar inospitalieră, ci și sterilă - cu o suprafață suficient de fierbinte pentru a topi plumbul și nori toxici de acid sulfuric.

Chiar și de pe Pământ, Venus este cel mai strălucitor lucru de pe cerul nopții, în afară de Lună, și poate fi distins printr-o ușoară nuanță gălbuie.

În acest fel, ea acționează ca un avertisment vizibil pentru pământeni cu privire la ceea ce se poate întâmpla cu o planetă.

Un efect de seră neașteptat pe Pământ ar putea fi declanșat de vaporii de apă

Deși gaze precum dioxidul de carbon și metanul sunt recunoscute ca fiind responsabile de încălzirea globală, autorii studiului spun că un efect de seră neașteptat pe Pământ ar putea fi declanșat de fapt de vaporii de apă.

Lumea se încălzește deja din cauza emisiilor de dioxid de carbon și metan, iar acest lucru duce la creșterea cantității de vapori de apă din atmosferă, din cauza evaporării oceanelor.

Și, deși mulți oameni nu știu acest lucru, vaporii de apă sunt un gaz natural cu efect de seră.

Vaporii de apă previn ca radiația solară absorbită de Pământ să fie reemisă spre vidul din spațiu, deoarece rețin căldura "ca o pătură salvatoare".

Efectul de seră crește și mai mult evaporarea oceanelor și, la rândul său, alimentează și mai mult cantitatea de vapori de apă din atmosferă - o spirală catastrofală, care se intensifică rapid.

„Există un prag critic pentru această cantitate de vapori de apă, dincolo de care planeta nu se mai poate răci“, a declarat autorul principal Guillaume Chaverot de la UNIGE.

„De acolo, totul este purtat departe până când oceanele ajung să se evapore complet și temperatura atinge câteva sute de grade“.

Cu ajutorul noilor modele climatice, oamenii de știință au calculat că o creștere foarte mică a radiației solare ar duce la o creștere a temperaturii globale a Pământului, de doar câteva zeci de grade.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Terra, #efect de sera, #evaporare, #apa, #incalzire temperaturi pamant, #Venus , #stiri externe