Când ar putea dispărea oamenii de pe Pământ. Predicția oamenilor de știință

Miercuri, 27 Septembrie 2023, ora 01:51
6685 citiri
Când ar putea dispărea oamenii de pe Pământ. Predicția oamenilor de știință
null

Următoarea extincție în masă ar putea fi determinată de căldură extremă – iar oamenii ar putea fi printre victime.

Modelele climatice realizate de supercomputer au arătat că în următorii 250 de milioane de ani, aproape toate mamiferele ar putea dispărea pe măsură ce planeta se încălzește la niveluri de nesupraviețuit, exacerbată de o nouă prognoză pentru formarea unui supercontinent în apropierea ecuatorului, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Extincția va fi cauzată în principal de expunerea la căldură din cauza erupțiilor vulcanice masive. Acest lucru ar duce la dublarea concentrațiilor de dioxid de carbon față de nivelurile actuale. În plus, Soarele îmbătrânit va iradia Pământul cu o cantitate mare de radiații, iar la tropice vor apărea deșerturi.

Potrivit oamenilor de știință, în viitorul îndepărtat toate continentele existente vor fuziona într-unul singur, acesta fiind deja numit Pangea Ultima. În studiul lor, ei au încercat să modeleze cât de extremă ar putea deveni clima ca urmare a restructurării planetei noastre.

Aceste simulări au arătat că, odată cu apariția noului supercontinent, temperaturile extreme ale planetei vor fi mai severe, coastele vor fi mai umede decât sunt acum și marile deșerturi interioare vor fi mai uscate. În lumea nouă, temperatura crește cu 15 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, iar pe uscat acest salt poate fi de 30 de grade Celsius.

Pe Terra va fi ca acum 250 de milioane de ani

Drept urmare, lumea se va scufunda în căldura extremă experimentată acum 250 de milioane de ani în perioada Permian-Triasic. Apoi, 90% dintre speciile de creaturi vii de pe Pământ vor dispărea.

Apariția mamiferelor poate fi considerată cel mai mare succes evolutiv din lume, dar capacitatea lor de a se adapta la căldură se poate dovedi prea lentă. Mamiferele includ și oamenii care trăiesc pe Pământ de o perioadă relativ scurtă de timp.

Hominidele au apărut în urmă cu aproximativ șase milioane de ani, când lumea era mult mai rece decât pe vremea dinozaurilor. Deși oamenii evoluează mult mai repede decât alte animale, specia noastră se poate confrunta cu provocări enorme, chiar dacă poate supraviețui dispariției în masă asociată cu formarea Pangea Ultima.

Pe lângă impactul direct al căldurii arzătoare, vor exista probleme cu alimentele din cauza distrugere a vegetației. Majoritatea plantelor sunt stresate la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius și vor muri la 60 de grade.

Autorul principal al articolului, Alexander Farnsworth de la Universitatea din Bristol, a spus că perspectiva unei alte dispariții, inclusiv cea a umanității, a fost o reamintire a efemerității vieții.

„Mediul Pământului este foarte schimbător. Oamenii sunt foarte norocoși cu ceea ce avem acum și nu ar trebui să ne împingem mediul dincolo de climatele mai reci în care am evoluat. Noi suntem specia dominantă, dar Pământul și clima lui decid cât va dura. Ce se va întâmpla în continuare, se poate doar ghici. Ceva nou se poate dovedi a fi specia dominantă”, a spus el.

Cu toate acestea, avem mai multe șanse decât alte specii să supraviețuim datorită progreselor noastre tehnologice.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Terra, #extintie, #oameni, #supercontinent, #caldura extrema , #stiri externe