Un fost premier britanic se retrage din politică, după 27 de ani. Sunak: ”Defineşte ceea ce înseamnă să fii un funcţionar public” VIDEO

Vineri, 08 Martie 2024, ora 18:16
1734 citiri
Un fost premier britanic se retrage din politică, după 27 de ani. Sunak: ”Defineşte ceea ce înseamnă să fii un funcţionar public” VIDEO
Theresa May a anunțat că se retrage din Parlamentul britanic FOTO Twitter/Theresa May

Fostul premier britanic Theresa May a anunţat vineri, 8 martie, că se va retrage, la alegerile legislative din acest an şi va pune astfel capăt unei cariere parlamentare de 27 de ani, în care a condus timp de trei ani Regatul Unit, în perioada tulbure a Brexitului.

Ea declară ziarului local Maidenhead Advertiser că activitatea sa în lupta împotriva traficului de persoane şi sclaviei moderne îi consumă mult timp şi că şi-a ”dat seama, privind către viitor”, că nu va mai putea să fie în măsură să şi ”facă treaba” de deputată, aşa cum consideră că este ”corect şi merită alegătorii” săi.

Theresa May, în vârstă de 67 de ani, este o deputată din orăşelul Maidenhead, situat la vest de Londra, din 1997.

Ea a făcut parte din mai multe guverne şi a fost ministrul de Interne în perioada 2010-2016, înainte să fie aleasă drept şefă a Partidului Conservator şi premier după haosul provocat de referendumul din iunie 2016 prin care regatul a părăsit Uniunea Europeană (UE).

Ea a fost a doua femeie premier a regatului, după colega conservatoare Margaret Thatcher.

Brexitul i-a deraiat până la urmă mandatul şi a demisionat de la conducerea Partidului Conservator şi din funcţia de premier la jumătatea lui 2019, după ce a eşuat în mai multe rânduri să finalizeze divorţul cu UE într-un Parlament amarnic divizat.

Ea a avut relaţii tensionate cu preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, care a acuzat-o că a ”făcut praf” Brexitul.

Spre deosebire de alţi premieri, care s-au retras adesea rapid din Parlament la încheierea mandatului, Theresa May a rămas în Legislativ, fără sarcini guvernamentale, în timp ce trei succesori ai săi - Boris Johnson, Liz Truss şi Rishi Sunak - înfruntau consecinţele Brexitului.

Ea nu a ezitat să-şi critice uneori în mod public succesorii populişti, mai ales pe Boris Johnson, ale cărei maşinaţiuni politice au condus la căderea sa.

Rishi Sunak scrie într-o postare pe X că Theresa May ”defineşte ceea ce înseamnă să fii un funcţionar public”.

De asemenea, fostul premier David Cameron i-a transmis Theresei May că îi dorește tot binele.

”Pe lângă funcția de ministru de Interne și apoi de prim-ministru, ea a făcut mult pentru a ajuta la modernizarea Partidului Conservator și la promovarea femeilor în viața publică. Ea a fost cea mai devotată dintre funcționarii publici. Camerei Comunelor îi va fi dor de ea”, scrie Cameron pe Twitter.

Rishi Sunak urmează să convoace alegeri până la sfârşitul acestui an şi să stabilească data acestora. El a anunţat că scrutinul va avea loc cel mai probabil în toamnă.

Ultimele sondaje arată că Partidul Conservator (Tories), aflat la putere din 2010, este devansat cu mult de Partidul Laburist (Labour), principalul partid din opoziţie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Theresa May, #Theresa May Brexit, #retragere din politica, #retragere din functie, #premier britanic , #stiri Theresa May