Un distrugător american a doborât o dronă lansată înspre navă în Marea Roșie. Rebelii huthi susținuți de Iran au revendicat atacul

Joi, 16 Noiembrie 2023, ora 13:01
2631 citiri
Un distrugător american a doborât o dronă lansată înspre navă în Marea Roșie. Rebelii huthi susținuți de Iran au revendicat atacul
Distrugătorul Thomas Hudner este o navă de război foarte performantă FOTO US Navy

O navă de război americană a deschis focul şi a distrus o dronă provenind din Yemen care o viza, la Marea Roşie, a confirmat Pentagonul, relatează AFP.

Departamentul american al Apărării nu precizează cine a lansat drona, însă un reprezentant de rang al rebelilor huthi, o mişcare susţinută de către Iran, a declarat că drona le aparţine.

”La 15 noiembrie, în apele internaţionale ale Mării Roşii, echipajul (distrugătorului) USS Thomas Hudner (de clasa Arleigh Burke) a tras asupra unei drone care venea din Yemen şi se îndrepta către navă”, a anunţat miercuri într-un comunicat Pentagonul.

”Echipajul a doborât drona”, anunţă Pentagonul, care precizează că incidentul nu s-a soldat cu victime sau pagube,

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, rebeli huthi au revendicat mai multe atacuri cu dornă şi rachetă din Yemen.

Mohammed Ali al-Huthi, un reprezentant al hurhi, a anunţat pe X că drona le aparţine rebelilor şi că aceştia ”îşi rezervă dreptul de a replica distrugerii acesteia”.

Marina americană (US Navy) a doborât luna trecută mai multe rachete şi drone lansate, susţine ea, de către huthi, care controlează o mare parte a Yemenului, inclusiv capitala Sanaa, şi care ”fac parte din axa rezistenţei” împotriva Israelului.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat la 7 octombrie de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Isarel, un atac fără precedent de la înfiinţarea Israelului.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, în principal civili, masacraţi în acea zi, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul s-a angajat să ”aneantizeze” Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie ”teroristă” - la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) - prin bombardarea intesnivă şi fără încetare a Fâşiei gaza, supuse unui ”asediu complet” după o blocadă de peste un deceniu şi jumătate.

Bombardamentele isareliene s-au soldat cu 12.000 de morţi, majoritatea civili, inclusiv 4.710 copii, potrivit Ministrului Sănătăţii din Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian controlat de Hamas şi supus unei blocade din 2007.

Situaţia din Gaza - denunţată drept ”catastrofală” de ONU - a provocat o furie în întregul Orientul Mijlociu şi a încurajat atacuri împotriva Israelului şi trupelor americane prezente în această regiune.

Huthi au anunţat săptămâna trecută că au doborât o dronă americană, iar forţe americane în Irak şi Siria au fost ţinta unor atacuri cu dorne şi rachete.

Trei femei și două fete ucise într-un atac cu dronă în Yemen. „Căutau apă la una dintre fântâni” VIDEO
Trei femei și două fete ucise într-un atac cu dronă în Yemen. „Căutau apă la una dintre fântâni” VIDEO
Trei femei şi două fete yemenite au fost ucise sâmbătă, 27 aprilie, într-un atac cu dronă în sudul Yemenului, potrivit rebelilor houthi şi surselor guvernamentale care s-au acuzat reciproc...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#Thomas Hudner, #atac marea rosie, #rebeli houthi, #Iran SUA , #Razboi Gaza