Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 22:11
2745 citiri
Cât de periculoase pot fi țigările electronice. Avertismentul unui renumit medic
Bărbat care folosește un dispozitiv electronic pentru a fuma FOTO Pixabay

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, dr. Beatrice Mahler, a tras un semnal de alarmă privind folosirea ţigărilor electronice (vapatul) de tot mai mulţi oameni.

Potrivit medicului, acest lucru poate duce la afecţiuni severe, la forme de pneumonie care ar putea necesita inclusiv internare în spital. De asemenea, nu se cunosc efectele negative pe termen lung.

”Dacă e să vorbim de acest nou obicei (vapatul - folosirea ţigărilor electronice - n.r.), el ne îngrijorează pentru că el creează dependenţă de gest. E la fel de periculos şi pentru adulţi, cei care trec de la ţigara clasică şi în urma unui obicei folosesc aceste ţigări. E nevoie de un psiholog specializat în terapie comportamentală. Pe de altă parte, despre ele ştim foarte puţin. Ştim că utilizate de către tineri sau adulţi, în mod acut, şi duc la afecţiuni severe, forme de pneumonie care duc la interne în spital. Pe timp lung, cronic, nu avem informaţii suficiente. Cred că sunt destul de neliniştitoare direcţiile pe care le vedem în acest moment”, a declarat Beatrice Mahler, la Medika TV, luni seară.

Managerul de la ”Marius Nasta” spune că legislaţia ar trebui să fie mai restrictivă în privinţa acestor dispozitive.

”Legislaţia ar trebui să fie mai restrictivă, pe de altă parte promovarea care este permisă în orice loc (...) Modalitatea în care sunt construite dispozitivele te duc în sfera tehnologică, iar tinerii sunt atraşi de aceste dispozitive noi care de fapt nu sunt noi, dar aşa sunt promovate”, a mai spus Mahler.

Beatrice Mahler s-a referit şi la părinţii care spun că vapatul de e atât de periculos ca fumatul clasic, deoarece nu este vorba de ţigări.

”Dacă aş povesti din ceea ce aflu de la pacineţii vârstnici, această atitudine nu este o noutate. Sunt tineri care îşi fabricau ţigările înainte, care acum au 70-80 de ani, doar că amploarea pe care o are acum acest fenoment, faptul că sunt mediatizate, că informaţia ajunge la aceşti tineri pe canale care nu sunt filtrate de foruri care pot gestiona ce tip de informaţie ajunge la acești copii, este greşit”, a mai precizat Beatrice Mahler.

Eveniment Quarterly Report

Putin dă banii destinați educației și sănătății rușilor pentru războiul său din Ucraina. Suma uriașă alocată ”apărării” în 2024
Putin dă banii destinați educației și sănătății rușilor pentru războiul său din Ucraina. Suma uriașă alocată ”apărării” în 2024
Moscova reorientează tot mai multe resurse pentru a continua războiul său în Ucraina, transmite Reuters. În 2024, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei vor reprezenta aproape o treime din...
Între bani și sănătatea comunității tale – Dorian Popa VS. Silviu Faiăr și Zoso
Între bani și sănătatea comunității tale – Dorian Popa VS. Silviu Faiăr și Zoso
Jocurile de noroc sunt o problemă majoră în România de ani buni dar opinia publică, presa și clasa politică au început să acorde atenție fenomenului abia în ultima perioadă. Două...
#tigari electronice, #pericol, #sanatate, #pneumonie, #Beatrice Mahler marius nasta , #sanatate