Decizia judecătorilor de la Înalta Curte în procesul torționarilor lui Gheorghe Ursu

Marti, 04 Iulie 2023, ora 15:58
4180 citiri
Decizia judecătorilor de la Înalta Curte în procesul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș (stânga) și Marin Pîrvulescu au fost achitați pe fond pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu. FOTO: Ionuț Mureșan

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat recent că va da marți, 4 iulie, verdictul în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu.

Foștii securiști trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu moartea în detenție a disidentului Gheorghe Ursu află decizia definitivă pe data de 27 iulie, după ce judecătorii de la Înalta Curte au amânat a doua oară pronunțarea, printr-o decizie anunțată marți, 4 iulie.

Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș vor afla la sfâșitul lunii dacă vor rămâne achitați, așa cum a decis Curtea de Apel București sau, dimpotrivă, dacă vor fi condamnați la pedepse cuprinse între 15 și 25 de ani de pușcărie.

„În baza art. 391 alin. 1 Cpp se acordă termen pentru deliberare, pronunţare şi redactarea hotărârii la data de 27.07.2023”, se arată în minuta ICCJ.

Gheorghe Ursu - inginer de construcţii, poet şi scriitor - a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Foștii securiști Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș sunt judecați în apel la Înalta Curte pentru infracțiuni contra umanității, fiind ultimii doi inculpați pe care procurorii de la Parchetul General vor să îi tragă la răspundere cu privire la uciderea lui Gheorghe Ursu în perioada arestului, în toamna anului 1985.

Pe fond, cei doi au fost achitați la Curtea de Apel București.

Cine a răspuns penal și cine nu în Dosarul „Gheorge Ursu”

Până acum, pentru rolul lor în asasinarea inginerului au răspuns doar cei care l-au ucis în bătaie – pușcăriașii Marian Clită și Gheorghe Radu – precum și șeful Miliției, Mihail Creangă.

Deși a fost condamnat și Tudor Stănică, acesta a reușit să își amâne de 18 ori executarea pedepsei, invocând că este bolnav în stadiu terminal încă din 2004.

În august 2016, Parchetul General i-a trimis în judecată pentru crime împotriva umanității pe Marin Pîrvulescu (maior în rezervă), Vasile Hodiş (colonel în rezervă), ambii fiind foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului.

Alături de ei au fost deferiți justitiției și George Homoştean (fost ministru de interne), precum și Tudor Postelnicu (șef al Departamentului pentru Securitatea Statului în timpul regimului Ceaușescu), numai că ultimii doi au murit înainte ca dezbaterile pe fond să înceapă la Curtea de Apel București.

Acuzațiile Parchetului General pentru Hodiș și Pîrvulescu

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu au fost ultimii doi torționari trimiși în judecată de Parchetul General. Procurorii au obținut condamnarea lui Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior la câte 20 de ani pentru infracțiuni contra umanității. Atât primul, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, cât și al doilea, fost șef al coloniei de muncă Periprava, au murit în pușcărie.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#tortionari, #Gheorghe Ursu, #disidenti, #securisti, #Vasile Hodis achitat, #marin parvulescu achitat, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie