Ministrul Justitiei, despre dosarul privind OUG 13: O solutie de clasare, orice ar fi, tot trebuie data

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 23:10
5526 citiri
Ministrul Justitiei, despre dosarul privind OUG 13: O solutie de clasare, orice ar fi, tot trebuie data
Foto: Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, ca este convins ca procurorii Parchetului General nu mai urmaresc in dosarul OUG 13 aspecte de oportunitate, legalitate, temeinicie sau constitutionalitate, precizand ca "o solutie de clasare, orice ar fi, tot trebuie data".

"Procurorii, potrivit lui 132 din Constitutie, isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei si aceasta autoritate nu inseamna ca ministrul Justitiei intra intre copertile dosarului si intreaba 'Ce ai facut acolo si de ce?', inseamna multe alte componente, dar nu solutia, adica nu intra pe competenta procurorului.

La momentul acela, era deja inceput un dosar. Dosarul declinat de la DNA la Parchetul General. E normal ca procurorul sa dea o solutie in acel dosar, ca el era la jumatea drumului, era la jumatea declaratiilor. Dar o solutie de clasare, orice ar fi, tot trebuie data. O solutie trebuia data.

Dar nu mai putea sa continue pe circumstantele adoptarii ordonantei, pe imprejurari, pe legalitate, pe temeinicie si pe constitutionalitate. Eu am convingerea ca, dupa acea decizie, procurorul, cat ar fi el de la Parchetul General, nu poate sa incalce decizia Curtii Constitutionale. Sunt convins de faptul ca nu va mai urmari oportunitate, legalitate, temeinicie sau constitutionalitate. Nu am de unde sa stiu daca ei cumva suspecteaza fapte penale de drept comun, care revin procurorului", a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la Romania Tv.

Sursele judiciare au confirmat ca Florin Iordache a fost audiat vineri, in calitate de martor, in dosarul Ordonantei de Urgenta 13.

Intrebat daca a dat explicatii in fata procurorilor, fostul ministrul a spus: "nici nu confirm, nici nu infirm, nu comentez in niciun fel".

Parchetul General a anuntat, pe 13 martie, dupa motivarea Curtii Constitutionale, ca ancheta privind OUG 13 continua pentru sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fals intelectual, favorizarea faptuitorului si prezentarea cu rea-credinta de date inexacte.

La finele lunii februarie, DNA a dispus declinarea dosarului privind OUG 13 la Parchetul General in legatura cu o parte din acuzatii. Procurorii au clasat atunci cauza in ceea ce priveste infractiunea de folosirea influentei de lider al unui partid politic.

In acest dosar, la DNA au fost audiati ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Gratiela Gavrilescu, la acea vreme ministrul pentru relatia cu Parlamentul, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei si Oana Haineala, procuror si fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, cu totii avand calitatea de martor.

Judecatorii CCR aratau, in motivarea deciziei de existenta a unui conflict juridic intre DNA si Guvern, ca DNA si-a arogat competente si a excedat cadrul legal, actiunea sa de verificare a OUG 13 fiind una abuziva.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Tudorel Toader solutie OUG 13, #Toader dosar Ordonanta 13 , #ministrul Justitiei