Jumătate din populație va avea o tulburare de sănătate mintală până la 75 de ani. ”Riscul diferă în funcție de sex” STUDIU

Marti, 08 August 2023, ora 10:52
2481 citiri
Jumătate din populație va avea o tulburare de sănătate mintală până la 75 de ani. ”Riscul diferă în funcție de sex” STUDIU
Jumătate din populație va dezvolta o tulburare de sănătate mintală până la vârsta de 75 de ani FOTO Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia şi cei de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard din SUA transmit că primele semne care prevestesc boala apar încă din adolescenţă şi din tinereţe.

Noul studiu, publicat în revista Lancet Psychiatry, a inclus date colectate de la 156.331 de adulţi din 29 de ţări şi regiuni între anii 2001 şi 2022.

Potrivit lui John McGrath, coordonatorul studiului şi profesor la Queensland Brain Institute din cadrul UQ, rezultatele demonstrează prevalenţa ridicată a afecţiunilor din registrul bolilor mintale, în contextul în care 50% din populaţie va dezvolta cel puţin o astfel de afecţiune până la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Conform studiului, vârsta maximă a primei manifestări a fost de 15 ani, iar vârsta medie a declanşării bolii a fost de 19 ani pentru bărbaţi şi de 20 de ani pentru femei.

"Descoperirea noastră subliniază nevoia de a investi în ştiinţele neuronale de bază pentru a identifica motivul pentru care aceste boli se dezvoltă”, a declarat John McGrath.

Autorul principal al studiului, profesorul McGrath, a spus că cele mai frecvente au fost tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia majoră sau anxietatea.

„De asemenea, am constatat că riscul anumitor tulburări mintale diferă în funcție de sex.”

Cele mai frecvente trei tulburări de sănătate mintală în rândul femeilor:

Depresie

Fobie specifică (o anxietate invalidantă care interferează cu viața de zi cu zi)

Stresul posttraumatic (PTSD)

Cele mai frecvente trei tulburări de sănătate mintală în rândul bărbaților:

Abuzul de alcool

Depresie

Fobie specifică

De asemenea, cercetarea a constatat că tulburările de sănătate mintală apar de obicei pentru prima dată în copilărie, adolescență sau vârsta adultă tânără.

Vârsta de vârf a primului debut a fost la 15 ani, cu o vârstă medie de debut de 19 ani pentru bărbați și 20 pentru femei”, a spus profesorul McGrath.

„Acest lucru dă greutate nevoii de a investi în neuroștiințe de bază pentru a înțelege de ce se dezvoltă aceste tulburări.”

Profesorul Kessler a spus că este nevoie de investiții și în serviciile de sănătate mintală, cu un accent special pe tineri.

„Serviciile trebuie să fie capabile să detecteze și să trateze cu promptitudine tulburările mintale comune și să fie optimizate pentru a se potrivi pacienților în aceste părți critice ale vieții lor”, a spus profesorul Kessler.

„Prin înțelegerea vârstei la care apar în mod obișnuit aceste tulburări, putem adapta intervențiile de sănătate publică și putem aloca resurse pentru a ne asigura că suportul adecvat și în timp util este disponibil persoanelor cu risc.”

Cercetătorii au spus că rezultatele oferă informații valoroase asupra frecvenței și momentului de apariție a tulburărilor mintale, bazate pe multe populații diferite, potrivit uq.edu.au.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#tulburare, #afectiuni psihice, #studiu , #stiri sociale