Primele tuneluri plutitoare din lume. Țara europeană care a planificat un îndrăzneț proiect rutier

Duminica, 03 Septembrie 2023, ora 10:24
16438 citiri
Primele tuneluri plutitoare din lume. Țara europeană care a planificat un îndrăzneț proiect rutier
Acesta este cel mai mare proiect rutier din istoria țării nordice FOTO Twitter

Guvernul norvegian are pe agenda sa un proiect uriaș, care îi va permite să apropie cele două extremități geografice ale țării.

Există sute de proiecte de construcții ambițioase în întreaga lume, dar puține se pot compara cu infrastructura pe care guvernul norvegian a planificat-o pentru a facilita călătoriile în toată țara.

Acesta este cel mai mare proiect rutier din istoria țării nordice, care presupune realizarea primelor tuneluri plutitoare la nivel mondial.

Norvegia are peisaje de o frumusețe de neegalat, cu ghețarii și fiorduri, dar călătoriile în țară sunt pline de obstacole.

De exemplu, pentru a merge din orașul Kristiansand la Trondheim, pe marginea de vest a țării, sunt necesare 21 de ore și șapte călătorii cu feribotul.

Guvernul norvegian își propune să reducă timpul de călătorie la jumătate printr-un mega proiect de 37,5 miliarde de euro care va elimina nevoia de a utiliza orice transport maritim.

Tunelurile și podurile convenționale vor lua locul feribotului, în timp ce va avea loc și modernizarea rețelei de drumuri existente. Cu toate acestea, punctul culminant al proiectului general este crearea de tuneluri plutitoare subacvatice care vor fi situate la o adâncime de aproximativ 30 m sub suprafața mării.

Proiecte similare sunt lansate de alte țări, precum China, Coreea de Sud și Italia, dar dacă Norvegia își va finaliza proiectul atunci va fi prima țară care va realiza așa ceva. Scopul guvernului este să finalizeze proiectul înainte de 2050.

Proiectul norvegian include construcția a 3 poduri suspendate și a 5 poduri plutitoare, precum și a tunelurilor, care vor lega malurile fiordurilor. Dar atunci când un fiord are o adâncime mai mare de 1 km sau mai mult de 5 km lățime și este afectat de condiții meteorologice extreme, soluțiile de inginerie convenționale nu pot funcționa. Aici sunt necesare tunelurile plutitoare.

Este demn de remarcat faptul că ideea unui tunel plutitor scufundat nu este nouă. După cum relatează CNN, în 1882, arhitectul naval britanic Edward Reed a propus un tunel plutitor peste Canalul Mânecii – o idee care a fost respinsă atunci.

Cu toate acestea, termenul „plutitor” este puțin înșelător. Asta pentru că tunelurile specifice vor fi ținute de cabluri mari de sârmă care vor fi legate fie de fundul mării, fie de elemente plutitoare care se vor afla la o distanță suficient de mare, pentru a nu împiedica trecerea navelor.

Guvernul norvegian a pus foarte mult accent pe siguranță, în special acolo unde sunt planificate ieșiri plutitoare din interiorul tunelurilor, care vor „ridica” șoferii la suprafața mării.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#tuneluri, #plutitor, #Norvegia, #plan , #Norvegia