Partidul pro-kurd va avea propriul candidat pentru funcția de primar în Istanbul. Când va fi dezvăluit noul aspirant

Duminica, 04 Februarie 2024, ora 15:17
1364 citiri
Partidul pro-kurd va avea propriul candidat pentru funcția de primar în Istanbul. Când va fi dezvăluit noul aspirant
Un nou aspirant la funcția de primar în Istanbul FOTO: Klook

Partidul Egalităţii Popoarelor şi al Democraţiei (DEM) a anunţat, duminică, 4 februarie, că va prezenta la sfârşitul lunii martie un candidat propriu pentru funcţia de primar al Istanbulului, scrie AFP.

Numele oficial al candidatului va fi anunţat la 9 februarie, a declarat presei Aysegul Dogan, purtătoarea de cuvânt a Partidului Egalităţii Popoarelor şi Democraţiei (DEM).

Dar numele lui Basak Demirtas, soţia fostului co-preşedinte al partidului Selahattin Demirtas, încarcerat din 2016 şi retras oficial din politică, circulă deja de ceva vreme cu insistenţă pentru a reprezenta DEM la alegerile municipale din 31 martie.

Opozanţii acestei candidaturi suspectează o înţelegere cu guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan: să lase partidul de guvernământ AKP să câştige prin privarea opoziţiei şi a primarului demisionar al CHP, Ekrem Imamoglu, de sprijinul său, în schimbul eliberării lui Dermitas.

Imamoglu a câştigat în 2019 datorită sprijinului partidului de dreapta Iyi şi a sprijinului indirect al partidului prokurd, care a decis apoi să nu prezinte un candidat pentru a evita divizarea votului opoziţiei în acest oraş mixt de 17 milioane de locuitori, în care trăieşte o importantă comunitate kurdă.

Condamnat pentru "insultarea" unor oficiali, Ekrem Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, riscă o pedeapsă de ineligibilitate de peste doi ani dacă sentinţa sa va fi confirmată în apel, ceea ce îi interzisese deja să candideze la preşedinţie.

Alegătorii kurzi nu au iertat atitudinea partidului său, care s-a întors împotriva lor între primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din mai anul trecut.

Mai mult, coaliţia formată pentru alegerile prezidenţiale pentru a contracara realegerea preşedintelui Erdogan s-a rupt deja odată cu plecarea pe aripa sa dreaptă a Partidului Iyi.

În ianuarie, preşedintele Erdogan l-a însărcinat pe fostul său ministru al Mediului, Murat Kurum, în vârstă de 47 de ani, să recucerească Istanbulul, cel mai bogat oraş al ţării, unde s-a născut şi a fost primar în anii 1990, într-o încercare de a răzbuna cea mai umilitoare înfrângere a AKP în două decenii de guvernare.

Selahattin Demirtas este încarcerat de la sfârşitul anului 2016 pentru "propagandă teroristă" şi riscă până la 142 de ani de închisoare: el este acuzat de zeci de infracţiuni şi delicte, inclusiv de insultarea preşedintelui şi de legături cu PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, clasificat drept organizaţie "teroristă" de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

La 31 mai, a doua zi după realegerea lui Erdogan, acesta şi-a anunţat retragerea din viaţa politică într-un mesaj postat pe "X": "Deşi continui lupta ca toţi camarazii mei din închisoare, mă retrag din politica activă în acest moment".

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Turcia, #primar, #istanbul, #alegeri, #partide politice, #alegeri 2024 , #Turcia