Daune morale pentru o turistă din România, abandonată în Serbia pentru că „a avut un comportament scandalos pe fondul consumului de alcool”

Luni, 22 Ianuarie 2024, ora 03:15
21010 citiri
Daune morale pentru o turistă din România, abandonată în Serbia pentru că „a avut un comportament scandalos pe fondul consumului de alcool”
Turista a fost abandonată într-o benzinărie din Serbia FOTO Pixabay

O femeie din județul Hunedoara a obținut în instanță daune morale de 1.000 de lei pentru că, în timpul unei excursii în Serbia și Bosnia, a fost dată jos din microbuz și abandonată într-o benzinărie din Serbia. Patronul firmei a reclamat comportamentul scandalos al femeii.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Hunedoara, o turistă care a participat la un pelerinaj în Serbia și Bosnia, organizat de o firmă din România, a cerut daune morale de 20.000 de lei pentru că, în timpul excursiei, a fost abandonată într-o benzinărie din Serbia.

În proces femeia a arătat că „la data de 29 decembrie 2021 a plecat într-un pelerinaj organizat de către pârâtă, totul decurgând normal, până la data de 3 ianuarie când a efectuat testarea Covid”.

Femeia a arătat că la acea dată „a avut niște discuții cu reprezentantul pârâtei privind eliberarea rezultatelor, deoarece acesta a perceput o taxă pentru aceste testări, fără a elibera rezultatele”.

A doua zi, la întoarcerea spre casă, șoferul „a comunicat că urmează o pauză și autoturismul se va opri într-o stație de carburanți”. Turista susține că, ajunși acolo, „i-a solicitat acestuia să lase ușa deschisă, să se aerisească, moment în care reprezentantul pârâtei a început să țipe și să o jignească pe reclamantă, a luat-o de haină și a tras-o jos din mașină, după care i-a luat bagajul și i l-a aruncat în parcarea benzinăriei”.

Românca a arătat în instanță că incidentul „a avut și are repercusiuni grave asupra sa din punct de vedere psihic”. În plus, a fost obligată să achite peste 200 de euro pentru a ajunge acasă.

Reprezentantul firmei s-a apărat în instanță spunând că a fost nevoit să o dea jos din mașină pe turistă pentru că pe tot parcursul excursiei a făcut circ. „A făcut scandal şi în cameră, astfel încât persoana cu care stătea s-a mutat. De asemenea, a avut un comportament agresiv, inadecvat, şi în autocar, enervând toţi călătorii. (…) Reclamanta a avut un comportament scandalos, pe fondul consumului de alcool, atât față de gazde, cât și față de grupul de oameni din care făcea parte în calitate de excursionistă”, s-a apărat organizatorul excursiei.

Instanța a decis că, în ciuda comportamentului său, femeia e îndreptățită să primească daune morale de 1.000 de lei.

„Reclamanta a fost recalcitrantă, deranjând în mod frecvent atât şoferul cât şi restul grupului, încălcând astfel obligaţiile pe care le are, conform uzanţelor, un călător. Este relevant şi faptul că reclamanta nu a putut aduce în favoarea sa niciun martor prezent în călătorie. Comportamentul necorespunzător al reclamantei nu poate însă exonera pârâtul de răspunderea contractuală, însă poate diminua, în lipsa unei clauze penale, cuantumul sumei pe care acesta o va datora cu titlu de prejudiciu moral”, se arată în sentința Judecătoriei Hunedoara, care nu este definitivă.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#turista, #Serbia, #proces, #daune morale, #abandonata , #justitie