Când polonezii și ucrainenii se luptă, Rusia câștigă. Jurnalist din Varșovia: ”S-a întâmplat de multe ori în istoria noastră”

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 23:39
2997 citiri
Când polonezii și ucrainenii se luptă, Rusia câștigă. Jurnalist din Varșovia: ”S-a întâmplat de multe ori în istoria noastră”
Fermieri polonezi care au protestat marţi față de importurile de cereale ucrainene au amplasat pe un tractor o pancartă prin care îi cereau președintelui rus Vladimir Putin să„restabilească ordinea în Ucraina”/ FOTO: X

Cu haosul din Polonia cauzat de instabilitatea politică, criza cerealelor și fermierii care blochează granița de est, alianța polono-ucraineană este în pericol. Doar Rusia poate profita, scrie jurnalistul polonez Adam Borowski în Kyiv Post.

Fermieri polonezi care au protestat marţi față de importurile de cereale ucrainene au amplasat pe un tractor o pancartă prin care îi cereau președintelui rus Vladimir Putin să„restabilească ordinea în Ucraina”. Ministrul de Interne polonez Marcin Kierwinski a reacţionat imediat, spunând că autorii vor fi pedepsiți, a relatat publicaţia ucraineană online Ukrainska Pravda.

Pe pancartă scria: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!” Acesteia îi era ataşat un steag sovietic, potrivit Agerpres. Când un jurnalist de la Gazeta Wyborcza a atras atenţia asupra bannerului scandalos, organizatorii protestului nu şi-au ascuns uimirea, subliniind că protestatarii sunt responsabili în mod individual pentru conţinutul pancartelor lor.

Potrivit unor informaţii neoficiale, persoana care a postat acest banner va fi inculpată pentru propagandă în favoarea unui sistem de stat totalitar.

Comentând situaţia, ministrul polonez de Interne a confirmat că vor fi luate măsuri suplimentare împotriva autorului bannerului. „Poliţia şi procuratura iau măsuri împotriva creatorului său. Nu va exista nicio toleranţă pentru astfel de acţiuni criminale”, a scris Marcin Kierwinski, într-o postare pe reţeaua X (ex-Twitter).

Polonia acuză infiltrarea unor agenţi ruşi la protestele fermierilor unde au fost afișate pancarte pro-Putin

Sloganurile pro-Putin care au fost afișate în timpul protestelor fermierilor polonezi ar putea fi influenţate de „agenţi ruşi”, a declarat miercuri Ministerul Afacerilor Externe din Polonia. Varșovia a declanșat o anchetă pentru promovarea regimurilor totalitare şi incitare la ură.

Fermierii polonezi au blocat marţi calea ferată în apropierea punctului de control Şehîni-Medyka şi au vărsat o parte din cerealele ucrainene dintr-un vagon de marfă în dimineaţa zilei de 20 februarie. Însă doar o cantitate mică de cereale a fost vărsată pe şinele de cale ferată, a indicat ulterior agenţia de presă PAP, citată de DPA. O înregistrare video de pe reţelele de socializare difuzată de televiziunea ucraineană arată fermieri descărcând porumb din mai multe vagoane de marfă din Ucraina, în timp ce intonau imnul naţional al Poloniei.

Poliţia a izolat o parte din zonă şi a cerut manifestanţilor să părăsească locul. Căile ferate ucrainene au confirmat incidentul de la graniţa cu Polonia în staţia Medyka. Cele două vagoane de cereale deschise erau destinate Germaniei, conform DPA. În total, erau în jur de 40 de vagoane ucrainene care transportau produse agricole prin această staţie. Acţiunea face parte din protestele fermierilor polonezi la nivel naţional. Acestea sunt îndreptate împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina. Marţi, aceştia au blocat şi autostrăzi, sensuri giratorii şi intersecţii în 200 de oraşe. „Noi, fermierii din toată Polonia, am fost primii care au întins o mână prietenească şi le-am urat bun venit fraţilor noştri din Ucraina. Şi acum suntem prejudiciaţi de ei”, a spus Roman Kondrow de la iniţiativa „The Deceived Village” postului de radio Rmf.fm. „Diferite organizaţii mafiote aduc acest grâu în Polonia. Nu se poate spune altfel”, spune el.

Ca răspuns la acţiunile poloneze, transportatorii ucraineni au început să protesteze la punctele de control Rava-Ruska-Hrebenne, Krakoveţ-Korczowa şi Şehîni-Medyka. Oleksandr Kubrakov şi Iulia Sviridenko, prim-viceprim-miniştrii guvernului ucrainean, au cerut o soluţionare rapidă a blocării punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina, inclusiv obstrucţionarea traficului de pasageri. Fermierii polonezi se plâng de faptul că Green Deal-ul UE le impune noi condiţii, în timp ce cerealele şi alte produse agricole din Ucraina, care sunt produse mai ieftin fără aceste condiţii, sunt permise pe piaţă. Ministerul de Externe de la Kiev a cerut Varşoviei să oprească blocajele şi să ia măsuri împotriva „retoricii antiucrainene”, potrivit DPA.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat recent că situația de pe frontul ucrainean este dramatică. Dacă nu reușim să lucrăm împreună, Rusia va supune Ucraina și apoi va veni rândul Poloniei. Având în vedere poziția precară în care se află ambele țări, nu ne putem permite un colaps al relațiilor polono-ucrainene.

De fapt, criza cerealelor polono-ucraineană se adâncește. Președintele Zelenski a declarat pe 19 februarie că evenimentele de la granița polono-ucraineană „nu pot fi tratate ca ceva normal sau de rutină”.

El a adăugat: „Doar 5% din exporturile noastre agricole traversează granița poloneză. Deci, în realitate, problema nu este cerealele, ci mai degrabă politica. Lângă Kupiansk, nu departe de granița cu Rusia, unde artileria rusă lovește zi și noapte, știrile de la granița poloneză arată ca o batjocură”.

Nimic nu se întâmplă din senin și nu se pot vedea aceste proteste fără a înțelege contextul geopolitic și istoric, notează scrie Kyiv Post.

Care este situația acum?

Fermierii polonezi din Dorohusk, sud-estul Poloniei, continuă să protesteze față de politicile agricole ale Uniunii Europene, în special a celor care permit vânzarea de produse agricole ucrainene în UE.

Satul Dorohusk se află la doar patru kilometri de granița cu Ucraina. Situația de la graniță este tensionată. Unii fermieri polonezi furioși au atacat un camion care transporta cereale ucrainene peste graniță și au aruncat marfa.

Pe 20 februarie, în Polonia a avut loc un protest al fermierilor la nivel național în o sută de locații împotriva afluxului de produse agricole ucrainene. Fiecare punct de trecere a frontierei cu Ucraina a fost blocat.

Serhi Derkacz, ministrul ucrainean al Infrastructurii a declarat pentru Euronews: „Blocarea frontierei este într-adevăr o problemă, care duce la alte probleme economice și sociale în Ucraina. Prin urmare, este foarte important să menținem granița deschisă, mai ales într-un moment în care Rusia își continuă războiul în Ucraina.”

Ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, speră că nivelurile cotelor pentru unele produse agricole ar putea fi convenite la sfârșitul lunii martie. El a subliniat că soluția ar trebui să vină de la Comisia Europeană.

Ce face guvernul polonez în legătură cu criza?

Există un acord în întregul spectru politic polonez că fermierii polonezi trebuie sprijiniți. Premierul polonez, Donald Tusk, a spus că vor exista mai multe controale la granița cu Ucraina, dar că acestea nu vor dăuna Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia.

Parlamentarii și activiștii din Confederația de extremă dreaptă folosesc protestele fermierilor pentru a aduna capital politic. Activistul Confederației Marta Czech și parlamentarul Confederației Krzystof Mulawa au cerut o anchetă parlamentară pentru a stabili cine se află în spatele „afluxului necontrolat” de alimente ucrainene în Polonia.

Mini-război civil polonez

După ce partidul Lege și Justiție (PiS) a pierdut puterea după alegerile din 15 octombrie din Polonia, opoziția a fotmat guvernul și a început procesul de curățare post-PiS. Polonia are probleme interne și nu are nevoie de o criză cu Ucraina.

Primarul din Liov, Andri Sadovi, a declarat recent că grânele ucrainene au fost "aruncate de provocatori polonezi, dar de facto pro-ruși". În replică, vicepreședintele polonez al Seimului, Piotr Zgorzelski, a declarat că Sadovi recurge la "limbaj banderist".

Aceasta este, bineînțeles, o referire la Stepan Bandera (1909-1959) - un lider naționalist și erou pentru un număr tot mai mare de ucraineni - care pentru mulți polonezi rămâne întruchiparea unui dușman fără inimă. În mod clar, există încă o discrepanță dramatică în modul în care polonezii și ucrainenii privesc aceeași figură istorică. Dictonul "teroristul unuia este luptătorul pentru libertate al celuilalt” rezumă perfect acest sentiment.

Ce legătură are Bandera cu protestele agricultorilor? Bine ați venit în meandrele misterioase ale sufletului polonez, scrie scrie Kyiv Post.

Polonezii și ucrainenii cunosc intoxicările rusești

Polonezii îi simpatizează pe ucraineni, dar istoria noastră zbuciumată cântărește greu asupra relațiilor noastre. În timp ce ucrainenii tind să fie surprinși, chiar deranjați, de sensibilitatea poloneză față de epurarea etnică din 1943 din Volhynia, în nord-vestul Ucrainei, când ucrainenii și polonezii se măcelăreau unii pe alții în timp ce în jurul lor făcea ravagii cel de-Al Doilea Război Mondial. Polonezii îi acuză pe ucraineni de genocid, în timp ce ucrainenii răspund că își apărau pământul împotriva colonialismului polonez.

Este vital ca ucrainenii să înțeleagă că este imposibil să ignorăm Volhynia și problemele istorice similare în relațiile noastre reciproce. Dar și pentru polonezi să înțeleagă de ce ucrainenii au resimțit atât de mult timp dominația poloneză.

Vladimir Putin știe acest lucru și a încercat să redeschidă vechile răni. Nu a fost întâmplător când, în timpul așa-zisului său interviu cu Tucker Carlson, președintele rus s-a referit în mod direct la ceea ce s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a semăna discordie între polonezi și ucraineni.

Amenințarea rusă se profilează

Putin a declarat că nu va invada niciodată Polonia, decât dacă Polonia atacă prima. Cu alte cuvinte, este probabil că se gândește să atace Polonia. Scuza va fi proverbiala scuză rusească: "Rusia nu face decât să se apere împotriva polonezilor răi. Rusia nu atacă niciodată pe nimeni”.

Din nefericire pentru liderul rus, noi, polonezii, suntem foarte conștienți de antecedentele istorice ale Rusiei. Trei sute de ani de exploatare, sclavie și exterminare. Nu este tocmai material de prietenie, subliniază Adam Borowski.

Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, avertizează că țările NATO au la dispoziție trei ani pentru a se pregăti pentru o confruntare cu Rusia. El nu folosește sintagma confruntare potențială sau probabilă. El este sigur că confruntarea va avea loc.

Siewiera nu exclude niciun scenariu când vine vorba de Rusia. Chiar și utilizarea armelor nucleare este pe masă. Evaluarea sa diferă de cea a lui Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, care respinge categoric amenințarea nucleară rusă.

Rusia va încerca probabil să testeze Polonia chiar mai devreme decât spune Siewiera. Odată cu vidul de putere din SUA, cea mai periculoasă perioadă se întinde între noiembrie 2024 și februarie 2025, scrie jurnalistul polonez.

Cazacii și husarii înving și cad împreună

”Când ucrainenii și polonezii se luptă, Rusia ne împarte și ne conduce. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră. Cetățenilor din țările cucerite de Rusia li se întâmplă două lucruri. Fie luptă împotriva ocupației rusești și, probabil, mor, fie devin sclavi.

Dacă Rusia câștigă în Ucraina, Polonia va fi atacată de forțele ruso-ucrainene, iar atunci fermierii polonezi vor fugi pentru a-și salva viața, în loc să se îngrijoreze de grânele ucrainene.

Așa cum a spus președintele Zelenski - trebuie să punem lucrurile în perspectivă.

Putin vrea să transforme ucrainenii și polonezii în ruși și să extermine orice rezistență la rusificare. Când știi că acesta este scopul final al maniacului, dintr-o dată niciuna dintre celelalte probleme nu mai pare atât de importantă.

Dar cum să transmiți acest mesaj fermierilor polonezi păgubiți și, în același timp, să oprești consternarea vecinilor lor ucraineni asediați”, se întreabă jurnalistul.

Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi,...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#Ucraina razboi, #rusia invazie, #proteste, #fermieri, #Polonia , #Razboi Ucraina