Războiul secret în care Ucraina distruge Rusia într-o țară din Africa: "Trebuie să le tăiem profitul obținut din minele de aur" VIDEO

Joi, 07 Martie 2024, ora 14:01
6806 citiri
Războiul secret în care Ucraina distruge Rusia într-o țară din Africa: "Trebuie să le tăiem profitul obținut din minele de aur" VIDEO
Militari ucraineni filmați într-o misiune secretă în Africa FOTO Wall Street Journal

Cotidianul Wall Street Journal a publicat o investigație care relevă că o unitate militară specială a Ucrainei a fost trimisă în Africa pentru submina forțele ruse trimise acolo de Kremlin.

Articolul a apărut pe data de 6 martie și face un bilanț al confruntărilor armate înregistrate în ultimele luni între forțele speciale ale Ucrainei și Rusiei pe teritoriul statului african Sudan.

Cinci puncte principale ale articolului publicat de Wall Street Journal:

  • Sudanul a furnizat Kievului în secret arme imediat după invazia rusă din 2022. De-a lungul deceniilor de conflict din Sudan, țara din nord-estul Africii cu ieșire la Marea Roșie, a primit o varietate de arme din diferite țări, inclusiv SUA, Rusia și China. La momentul invaziei ruse a Ucrainei, Sudanul avea o cantitate semnificativă de armament de care Ucraina avea nevoie disperată.

„Am luat o mulțime de arme din Sudan. Diferite țări au plătit pentru ele. Sudanul avea o gamă largă de arme, de la chinezești la americane”, a declarat Kiril Budanov, șeful Direcției principale de informații din Ministerul Apărării al Ucrainei, citat în articol.

  • Prima companie ucraineană trimisă Sudan, „Unitatea Specială Timur”, era formată din 100 de militari, aflați în subordinea serviciilor de informații ucrainene. A fost ulterior înlocuită cu o altă grupare. În total, câteva companii au acționat în Sudan după februarie 2022, în special împotriva mercenarilor ruși din gruparea Wagner, obținând succese importante și „făcând diferența” fără a suferi pierderi.

  • Prima sarcină a forțelor speciale ucrainene a fost să asigure evacuarea președintelui Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, din capitala Khartoum, fapt petrecut în august 2023. Al-Burhan se afla în pericol de a fi capturat de grupul rebel RSF („Forțe de sprijin rapid”), aprovizionat cu arme și susținut de guvernul rus, prin intermediul mercenarilor Wagner. Câteva săptămâni mai târziu, al-Burhan s-a întâlnit cu Zelenski pe aeroportul Shannon din Irlanda.

  • Inițial, forțele speciale ucrainene din Sudan au efectuat lovituri cu drone asupra pozițiilor RSF și a rutelor de aprovizionare a rebelilor către Khartoum, unde erau bine poziționați, perturbându-le logistica. WSJ scrie că dronele TB2 Bayraktar au fost de mare ajutor, deși serviciile de informații ucrainene nu confirmă oficial utilizarea lor. Ucrainenii s-au concentrat apoi pe antrenarea armatei sudaneze în folosirea de drone FPV.

„Sudanezii au arătat entuziasm în folosirea dronelor”, spune comandantul uneia dintre unitățile ucrainene, citat de WSJ.

Kievul ajută, de asemenea, Sudanul cu alimente – transporturi de făină de grâu sunt trimise în Portul Sudan.

„Astfel de acțiuni fac parte dintr-o strategie a Kievului menită să submineze operațiunile militare și economice ale Rusiei în străinătate, făcând războiul mai scump pentru Moscova, poziționând în același timp Ucraina în lume ca bastion împotriva incursiunilor rusești, inclusiv în regiunile în care Vestul nu vrea să fie implicat direct”, scrie Wall Street Journal.

  • În ultimele săptămâni, armata sudaneză a recăpătat controlul în Omdurman (al doilea oraș ca mărime din Sudan, situat pe malul opus al Nilului față de capitala Khartoum). Acesta este primul lor succes major de la începutul conflictului, pe care l-au obținut în parte cu ajutorul unităților speciale ucrainene.

Prezența ucraineană subminează poziția grupului Wagner în Sudan și-i taie sistematic accesul la resurse minerale folosite pentru finanțarea invadării Ucrainei. „Dacă au mine de aur în Sudan, trebuie să-i lipsim de profit”, a spus un ofițer ucrainean.

Kievul nu a confirmat public implicarea în războiul din Sudan. Participarea la ostilități ar putea amenința relațiile cu parteneri importanți precum SUA, care au acuzat atât guvernul, cât și forțele rebele de crime de război și au îndemnat actorii internaționali să nu acorde sprijin militar beligeranților.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#ucraina rusia, #razboi sudan, #aur rusia sudan , #Razboi Ucraina