Mihail Hodorkovski, magnat rus aflat în exil: "Putin a înțeles că nu poate exista o soluție militară în Ucraina"

Autor: Konstantin Eggert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 31 Martie 2022, ora 21:07
6989 citiri

Mihail Hodorkovski, magnat rus aflat în exil, care a petrecut un deceniu în închisoare sub acuzații considerate drept răzbunare pentru că a contestat regimul lui Putin, a vorbit cu Konstantin Eggert, corespondent DW.

M-am întâlnit cu domnul Hodorkovski în biroul său din Londra pentru a vorbi despre negocierile de pace dintre Kremlin și Kiev, dar și despre perspectivele societății rusești și viitorul regimului lui Vladimir Putin.

Konstantin Eggert: Domnule Hodorkovski, discuțiile dintre Rusia și Ucraina, mediate de Turcia, au început brusc să progreseze. Înseamnă aceasta că Vladimir Putin este serios în privința încheierii unui acord cu Ucraina?

Mihail Hodorkovski: Acum o săptămână-două aș fi spus nu, în sensul că, pentru ca Putin să devină serios în privința acestor discuții, trebuie să realizeze că s-a împotmolit în Ucraina. În urmă cu aproximativ o săptămână am spus deja că va mai dura încă o săptămână pentru ca el să ajungă la această constatare. În mod ciudat, după o lună de război, se pare că se ține de calendarul meu. El a înțeles că în Ucraina nu poate exista o soluție militară și că există o încercare de a trece la un proces real de negociere.

Eggert: Așadar, președintele rus este serios în privința încheierii unei înțelegeri semnificative cu președintele Zelenski din Ucraina.

Hodorkovski: Nu pot da un răspuns definitiv la această întrebare în acest moment. Putin are acum două opțiuni. Fie escaladează lucrurile, ceea ce ar presupune fie introducerea mobilizării, fie folosirea armelor nucleare tactice, fie poate stabiliza situația și începe discuțiile de pace în mod serios. El se află într-un punct în care trebuie să ia o decizie, ceea ce înseamnă că poziția țărilor vestice este deosebit de importantă acum. Ea trebuie trebuie să fie clară, în sensul unui sprijin cuprinzător pentru Ucraina dacă războiul continuă și în cazul în care Putin folosește arme nucleare tactice sau alte arme de distrugere în masă. Acest tip de poziție clară din partea țărilor occidentale îl va ajuta, să spunem, pe Putin să ia decizia corectă.

Eggert: Oficialii ruși spun acum că Rusia și strategii de la Kremlin se vor concentra pe Donbas din estul Ucrainei. Ce ar putea însemna asta?

Hodorkovski: Putin este blocat când vine vorba de operațiunea militară și de obiectivul său inițial - înlocuirea guvernului de la Kiev. Asta înseamnă că trebuie să se gândească la ce poate prezenta poporului rus. I-ar fi fost mai ușor să ”vândă” realitatea din teren, dacă ar fi revendicat mai multe teritorii, cum ar fi regiunea Herson. Însă acest lucru ar fi însemnat un război de gherilă nesfârșit din partea ucrainenilor și nenumărați morți de partea soldaților ruși. Acest lucru ar fi distrus foarte repede iluzia victoriei. Așa că singura opțiune pentru Putin este să încerce să păstreze regiunile în care nu va exista un război de gherilă - sau cel puțin nu unul intens. După părerea mea, acesta este cazul zonelor pe care ucrainenii le numesc teritoriile ocupate temporar, Donețk și Luhansk, pe care el le controlează deja prin prisma faptului că segmentele societății ucrainene care se opun lui Putin au fost deja distruse.

Eggert: Majoritatea observatorilor cred că Vladimir Putin a început această ultimă campanie împotriva Ucrainei pe baza unor presupuneri complet false despre societatea ucraineană și capacitățile militare ucrainene. Aveți idee cum ia președintele rus deciziile și cine îl sfătuiește?

Hodorkovski: Este evident că Rusia este o dictatură iar într-o dictatură decizia aparține unei singure persoane. Acea persoană este Vladimir Putin. Cei din cercul său intim pot să-i modeleze opinia și să-l influențeze, fie prin prezentarea anumitor informații, fie prin decizia de a nu i le arăta. Sunt complet convins că de data aceasta lui Vladimir Putin i s-a prezentat o cantitate semnificativă de informații false, atât despre situația din Ucraina, cât și despre starea propriilor forțe armate. Vestul l-a perceput pe Putin ca pe un dictator și autocrat, poate chiar ca pe o persoană coruptă, dar totuși ca pe un om de stat. De fapt, Putin este altfel. El este un bătăuș. Rădăcinile sale sunt în KGB, care a fost o organizație de tip mafiot ce ignora complet legea. El are un mod de gândire complet diferit. Orice încercare de a ajunge la un compromis cu un astfel de om fără a-i arăta mai întâi puterea este o greșeală uriașă. Nu face decât să-l provoace să facă un pas înainte spre un atac.

Sursa: Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Ucraina, #Hodorkovski, #interviu, #negocieri, #pace , #Ucraina