Avertismentul ministrului britanic al Apărării pentru Europa: America nu va veni întotdeauna în ajutor

Luni, 11 Decembrie 2023, ora 23:04
2090 citiri
Avertismentul ministrului britanic al Apărării pentru Europa: America nu va veni întotdeauna în ajutor
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shepps FOTO / X Rt Hon Grant Shapps MP

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shepps, consideră că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria sa securitate pe fondul semnelor că sprijinul militar al SUA pentru Ucraina începe să scadă.

„Cred cu adevărat că Europa ar trebui să facă un pas și să aibă grijă de propria sa securitate. Nu putem continua să ne așteptăm ca Statele Unite să vină întotdeauna în ajutorul Europei”, a declarat Shepps la o conferință de presă la Londra pe 11 decembrie, potrivit POLITICO.

El a menționat că guvernele europene ar trebui să înceteze să se bazeze pe SUA că „va veni în ajutor” la 22 de luni de la începutul unei invazii ruse pe scară largă în Ucraina. Potrivit acestuia, creșterea cheltuielilor militare va fi un factor cheie în întărirea capacității Europei de a se apăra.

Shepps s-a adresat și liderilor Congresului SUA, avertizând că alți oponenți ai Occidentului vor căpăta curaj dacă președintele rus Vladimir Putin nu este oprit în Ucraina. „Cred că este și în interesul Americii”, a spus el.

„Dar Europa trebuie neapărat să accelereze. Acesta este unul dintre motivele pentru care lucrăm și la creșterea cheltuielilor noastre militare”, a spus ministrul.

Pe 11 decembrie, în cadrul „coaliției maritime” a Norvegiei și Marii Britanii, Marina Regală Britanică va preda Ucrainei două nave de deminare. „Pe termen lung, acest lucru va ajuta Ucraina să-și transforme marina într-una compatibilă cu NATO și să consolideze securitatea în Marea Neagră”, a spus Shepps.

Recent, Marea Britanie a predat Ucrainei un alt pachet de ajutoare militare, care include căști, seturi de haine de iarnă, veste anti-glonț, precum și rații uscate. Șeful diplomației britanice, David Cameron, a cerut Congresului SUA să aprobe alocarea unui pachet blocat de ajutoare militare în sprijinul Ucrainei, menționând că nu este nevoie să-i facă un „cadou de Crăciun” lui Putin.

Un general în retragere şi fost strateg al NATO a spus că nu vede vreo perspectivă pentru o pace negociată în războiul Rusiei împotriva statului vecin Ucraina şi a deplâns ceea ce el a denumit drept „întârzieri nefericite" în livrările de arme pentru Kiev.

„Nu va exista o soluţie diplomatică (negociată) cu (preşedintele rus Vladimir) Putin", a declarat Klaus Wittmann, general de brigadă în retragere, într-un interviu pentru mass-media germană Mediengruppe Bayern.

„Poate că nu este iraţional, după cum afirmă unii, dar este obsedat", a spus Wittman. Potrivit fostului strateg al NATO, Putin doreşte răzbunare şi să fie recunoscut ca un lider mare.

Wittmann, care predă istorie contemporană la Universitatea din Potsdam, îl blamează parţial pe cancelarul federal german Olaf Scholz pentru contraofensiva şovăitoare a Ucrainei.

„La începutul ofensivei, noi am fost rapizi în a livra rachete antitanc şi echipament de apărare aeriană, iar astăzi noi facem mult pentru apărarea antiaeriană. Însă, din păcate, există întârzieri nefericite", a declarat Wittmann.

Dacă, de exemplu, arme grele ar fi fost livrate mai devreme, armata rusă nu ar fi avut timp să se pregătească şi să-şi extindă liniile sale de apărare, a spus el.

„Dacă acum noi stăm pe margine şi criticăm faptul că Ucraina nu face progrese adecvate, trebuie să ţinem bine minte faptul că noi purtăm o parte din răspundere pentru asta", a mai afirmat fostul strateg al NATO.

Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Europa, #aparare SUA , #Razboi Ucraina
Comentarii