The Economist: Ucraina are avantajul moral, dar acum are nevoie de muniție

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 02:33
2431 citiri
The Economist: Ucraina are avantajul moral, dar acum are nevoie de muniție
Sistem antiaerian german IRIS-T/ FOTO: mil.in.ua

Operațiunile ofensive de toamnă ale forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov și regiunea Herson au ridicat semnificativ moralul și starea psihologică a ucrainenilor și, în ciuda acestui fapt, forțele ruse controlează încă aproximativ 70% din teritoriul regiunii Herson, precum și părți semnificative din regiunile Zaporojie, Donețk și Lugansk.

Succesul Forțelor de Apărare ucrainene în anumite direcții dă un impuls puternic eliberării în continuare a teritoriilor capturate de Rusia, dar pentru aceasta sunt necesare mult mai multe rachete și muniții, scrie The Economist.

Modul în care eliberarea părții de pe malul drept a regiunii Herson va afecta evoluția viitoare a evenimentelor este evaluat diferit de experți. Șeful Statului Major al Armatei SUA, Mark Milley, consideră că principala ofensivă a Ucrainei se va încheia în iarnă.

Generalul american sceptic este sigur că acest contraatac al ucrainenilor din sud este destul de asemănător cu asaltul forțelor de ocupație din Donbas - acțiuni lente, crude și relativ ineficiente. În timp ce Blitzkrieg-ul de la Harkov a devenit posibil tocmai pentru că forțele ruse erau lipsite de efective. Și este puțin probabil ca această condiție să existe în altă parte, deoarece inamicul va întări frontul cu trupe nou mobilizate și va redistribui peste 30.000 de soldați care au fost retrași din Herson.

În timp ce experții optimiști consideră că ucrainenii au un avantaj în primul rând în ceea ce privește efectivele, moralul și puterea de foc datorită muniției și rachetelor ghidate prin GPS, cum ar fi obuzele de artilerie Excalibur.

Succesul Ucrainei la Herson, la urma urmei, oferă motive atât pentru optimism, cât și pentru prudență, spune Michael Kofman de la think tank-ul CNA. Eliberarea unei părți din teritoriile cucerite de Rusia arată că, având o aprovizionarea adecvată, Ucraina va putea elibera întregul teritoriu. Cu toate acestea, este deja clar că următoarele operațiuni vor fi lente și sângeroase. Unul dintre factorii cheie în această etapă va fi artileria și furnizarea la timp a muniției. Citând propriile sale surse, Kofman notează că Ucraina consumă deja cea mai mare parte a producției lunare de rachete GMLRS americane și de rachete ghidate prin GPS care lansează HIMARS.

În plus, SUA și Europa au început acum să intensifice producția de muniție, dar vestea proastă este că Ucraina ar putea să nu simtă diferența până în vara viitoare. Prin urmare, potrivit experților, declarația președintelui Volodimir Zelenski, potrivit căreia eliberarea Hersonului este începutul sfârșitului războiului, este exagerată.

„După ce Churchill a anunțat începutul sfârșitului, după a doua bătălie de la El Alamein din 1942, războiul a mai continuat timp de trei ani“, subliniază The Economist.

Ingeniozitatea și improvizația, armele-cheie ale rezistenței ucrainene în fața rachetelor rusești

Ucrainenii au rezistat până acum valurilor de atacuri cu rachete și drone datorită unor „arme” precum ingeniozitatea și capacitatea de improvizație, a subliniază șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițki, într-un interviu acordat pentru Politico.

Astfel, autoritățile ucrainene au putut să remedieze rapid avariile la rețeaua energetică și la conductele de apă, iar barajele de rachete rusești au avut un impact mai puțin devastator decât ar fi sperat Vladimir Putin. Cu toate acestea, acest atacuri au deteriorat circa 50% din infrastructura energetică a Ucrainei.

„Suntem foarte bine pregătiți și gândim în afara tiparelor pentru a ne coordona în urma atacurilor cu rachete. Chiar și atunci când se produce o avarie catastrofală, chiar și în aceste vremuri deosebit de grele, suntem totuși capabili să reconectăm rețeaua și să livrăm energie. Desigur, trebuie să limităm consumul pentru a menține stabilitatea sistemului”, spune Kudrițki.

Șeful Ukrenergo susține că inginerii ucraineni reușesc să readucă curentul în casele a circa 80% sau chiar 90% dintre ucraineni în cel mult 24 de ore, în majoritatea cazurilor, în timp ce stabilizarea propriu-zisă a rețelei poate dura câteva zile.

Este o reușită remarcabilă ținând cont de amploarea acestor atacuri, notează șeful Ukrenergo.

„Acest gen de asalt asupra rețelei noastre energetice, și scara la care are loc, nu s-a mai văzut până acum în lumea modernă și, în consecință, trebuie să inventăm soluții. Nu avem pe cine să consultăm, întrucât nimeni nu a mai trecut printr-o experiență măcar apropiată de asta”, afirmă oficialul ucrainean.

Secretul ucrainenilor este abilitatea de improvizație, în condițiile în rețeaua energetică nu este prevăzută să reziste unor atacuri cu rachete, admite și primarul orașului Liov, Andrii Sadovîi.

„Am descoperit că suntem programați să fim ingenioși, să improvizăm, să venim cu soluții, să ne folosim de ce avem disponibil și la îndemână”, spune el.

După ultimul val de atacuri cu rachete, inginerii au trecut repede la acțiune reprogramând sistemele computerizate pentru a redistribui energia prin intermediul stațiilor de transmisie integre, în timp ce reparația fizică propriu-zisă, acolo unde e posibilă, necesită mai mult timp.

„Unde există voință există și o cale. Ei fac niște lucruri nemaipomenite”, apreciază Terry Taylor, un inginer britanic care ajută voluntar autoritățile din Nikolaev, un oraș fără apă potabilă de șase luni în urma bombardamentelor rusești care au avariat o conductă principală.

„Există o unitate uimitoare între scop și pasiune aici; este cu adevărat remarcabilă. Oamenii pur și simplu se apucă de treabă; curăță molozul și repară cât pot de bine”, precizează el pentru Politico.

Atacurile rusești nu i-au prins nepregătiți pe ucraineni, care aveau stocuri masive de materiale și piese de schimb, dar acestea se epuizează rapid, spune șeful Ukrenergo.

Primarul Liovului admite la rândul său că, dacă atacurile rusești continuă în ritmul actual, ucrainenii vor avea nevoie de soluții mai robuste decât până acum.

„Trebuie să fim pregătiți să supraviețuim fără electricitate și încălzire vreme de o săptămână, două, poate chiar trei”, afirmă el, adăugând că probabil țara va avea nevoie de zeci de mii de generatoare pentru a face față iernii.

Șeful Ukrenergo face apel la furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană, pentru că acestea ar da posibilitatea Ucrainei să protejeze realmente infrastructura energetică a țării.

„Luptăm pe un front energetic. Un număr mai mare de sisteme de apărare aeriană ne-ar spori șansele să evităm avarii masive la rețeaua noastră. Așadar, cu cât mai multe sisteme de apărare, cu atât mai puține avarii”, argumentează el, subliniind că Ucraina a reușit să doboare circa 70 din cele 100 de rachete lansate de Rusia în atacul masiv de marțea trecută.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #atac, #rachete, #sistem energetic, #munitie , #Razboi Ucraina