Forțele Armate ale Ucrainei au rezolvat prima sarcină a contraofensivei. Situația pe principalele direcții de luptă

Joi, 27 Iulie 2023, ora 23:15
5685 citiri
Forțele Armate ale Ucrainei au rezolvat prima sarcină a contraofensivei. Situația pe principalele direcții de luptă
Soldații ucraineni incearcă să spargă liniile rusești/ FOTO: .military.com

Ofensiva ucraineană, care a început pe 4 iunie pare că a atins primul punct culminant. Evident, a fost concepută nu ca o singură operațiune, ci ca o serie de lovituri distanțate în timp și spațiu. În primul rând, trupele de atac ucrainene au trebuit să depășească 7-10 kilometri care le despărțeau pozițiile de linia de apărare fortificată a armatei ruse. Acum această sarcină poate fi considerată finalizată.

Cu siguranță, conform planului comandamentului ucrainean, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme. Dar forțele înaintate au suferit pierderi grele în câmpurile minate, din cauza focului de artilerie rusească, a sistemelor antitanc și a elicopterelor. În cele din urmă, în ultimele zile ale lunii iulie, armata ucraineană a început să atace mai multe sate și orașe, care pot fi considerate parte a principalei linii defensive ruse. The New York Times scrie chiar că Forțele Armate ale Ucrainei „s-ar putea să fi dat deja lovitura principală”. Se presupune că direcția principală este Orehovskoie, unde sunt implicate brigăzi cu vehicule blindate de fabricație occidentală.

În realitate, forma operațiunii Forțelor Armate ale Ucrainei nu este clară: acestea continuă să atace în zone care nu sunt conectate geografic între ele. Așezările pentru care se duc bătălii sunt despărțite între ele de zeci de kilometri. Direcția loviturii principale încă nu este clară. Din cauza eșecurilor inițiale, comandamentul ucrainean a fost nevoit să folosească rezerve - și acestea, ca și trupele din faza inițială a ofensivei, au fost, de asemenea, distribuite uniform în diferite direcții.

Comandamentul rus și-a dezvăluit, de asemenea, unele dintre planurile sale: deși nu transferă rezerve mari acolo unde atacă Forțele Armate ale Ucrainei (cu excepția Frontului Bahmut, unde Forțele Armate ruse au trebuit să formeze urgent o nouă grupare din rezerve pentru a înlocui mercenarii Wagner, dar a folosit rezerve pentru propria ofensivă în nord-estul Ucrainei - la granița regiunilor Harkov, Lugansk și Donețk. În mod evident, ar trebui să devieze resursele ucrainene din Bahmut și sudul țării.

Bahmut

După multe săptămâni de lupte în sudul acestui sector al frontului, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să împingă unitățile Forțelor Armate ale Rusiei, care au înlocuit PMC Wagner, de pe canalul Severski Doneț-Donbass și Autostrada Bahmut-Konstantinovka. În ultimele săptămâni, trupele ucrainene, în ciuda transferului rezervelor rusești în această zonă, au reușit să captureze practic zona fortificată a Forțelor Armate Ruse de pe dealurile de la vest de satele Kleșcevka și Andreevka. Pe 25 iulie, trupele ucrainene au început să ia cu asalt aceste sate.

Rezultatul acestor bătălii este încă neclar. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au fost văzute la periferia de sud a orașului Kleșcevka, iar artileria rusă le întâmpină cu foc.

Înainte de aceasta, forțele ucrainene au lovit artileria rusă în spate câteva săptămâni (există zeci de videoclipuri cu distrugerea sistemelor de artilerie ale Forțelor Armate ruse, la câțiva kilometri de Bahmut). Cu toate acestea, se pare că nu au reușit să suprime complet sistemul de sprijinire a focului al trupelor ruse.

Dacă ucrainenii reușesc să elibereze pe Kleșcevka și Andreevka, vor putea să se apropie de periferia de sud a lui Bahmut (cum au făcut mercenarii Wagner PMC, care au capturat aceste sate în mijlocul iernii). Totuși, acest lucru nu ar trebui să doboare apărarea rusă, deși o va complica: principalele linii de alimentare ale grupului rus (drumurile Bahmut-Popasnaia și Bahmut-Soledar) sunt situate la nord-est și sunt încă relativ fiabile.

Ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei la nord de Bahmut, care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu trupe rusești în oraș, a stagnat de câteva săptămâni. Forțele ucrainene încearcă doar să lovească camioanele la nord-est de Bahmut.

Probabil, trupele ruse vor fi nevoite să părăsească Kleșcevka - este dificil să aperi localitatea după pierderea înălțimilor la vestul satului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să conducă la o descoperire: dacă unitățile ruse se retrag, vor ocupa o nouă linie de apărare la est de Kleșcevka și Andreevka.

Direcția Velikonovoselkovskoe

Luptele de la granița regiunilor Donețk și Zaporojie din ultimele săptămâni au dus la o criză în apărarea rusă.

Ofensiva Forțelor Armate ucrainene, care au reușit să avanseze la sud de centrul regional Velikaia Novoselka de-a lungul râului Suhie Iala și au eliberat mai multe sate de-a lungul malurilor sale, a fost oprită în iulie. A devenit clar că era imposibil să avansezi mai spre sud de-a lungul râului fără a captura înălțimile de pe flancuri. Apoi forțele ucrainene au activat rezervele și au lansat o ofensivă majoră pe flancul vestic; au eliberat micul sat Rovnopol și s-au mutat spre sud. Până la sfârșitul lunii iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au început să ia cu asalt satele Priutnoie și Staromaiorskoie. Marginea nordică a acestuia din urmă a fost deja eliberată, dar controlul deplin al forțelor ucrainene asupra satului nu a fost încă raportat.

Succesul pe flancul vestic (eliberarea Satromaiorski, Pleasant și a zonei înconjurătoare) va permite Forțelor Armate ale Ucrainei să atace zona fortificată a Forțelor Armate ruse din Urojaini de pe cealaltă parte a Suhe Iala din trei părți. Acest lucru poate forța trupele ruse să se retragă spre sud, spre Staromlinovka, pe a doua linie de apărare.

Direcția Orehovskoe

Forțele armate ale Ucrainei au eșuat în iunie, încercând cu ajutorul unor unități nou formate cu vehicule blindate occidentale să străbată cea mai scurtă rută de-a lungul autostrăzii de la Orehov la Tokmak, un important centru logistic în spatele apărării ruse din regiunea Zaporojie. Totuși, călătoria de 7 kilometri prin „țara nimănui” până la cea mai apropiată așezare Rabotino, fortificată de armata rusă, s-a făcut timp de aproape două luni. În cele din urmă, până la 20 iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să ocolească Rabotino dinspre est și să avanseze spre așezare dinspre nord. Pentru a face acest lucru, comandamentul ucrainean a trebuit să folosească rezerve mari (pe câmpul de luptă au apărut părți din mai multe brigăzi care nu au participat la luptele din iunie).

Prima încercare de a ajunge la marginea satului pe 26 iulie nu părea să aibă succes: trupele care înaintau cu un număr mare de vehicule blindate au suferit pierderi în urma atacului rusesc cu sisteme antitanc, artilerie și elicoptere. Cu toate acestea, în viitorul apropiat ar trebui să ne așteptăm la noi încercări de a asalt la Rabotino și atacuri asupra Verbovoie situat la est.

Ofensiva rusă în nord

O ofensivă majoră a Forțelor Armate ale Rusiei la granița regiunilor Lugansk, Donețk și Harkov (de la Kremennaia și Torskoi în sud până la Kupiansk în nord) a dus probabil la un succes inițial major. Este dificil de evaluat cu exactitate situația: din zona presupusului atac principal al armatei ruse - la confluența râurilor Jerebeț și Oskol - pur și simplu nu există videoclipuri de aici.

Cu toate acestea, ofensiva și înaintarea relativ profundă a trupelor rusești este recunoscută de ambele tabere. Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele ruse au traversat Jerebeț, au creat un cap de pod pe malul de vest și au capturat satul Serghevka, care mai există doar cu numele, pe hărți. Surse ucrainene raportează că trupele ruse au avansat mai mult, cucerind încă câteva sate. Este evident că în această zonă trupele ruse care avansează au o mare superioritate numerică.

Evident, calculul comandamentului rus este că o astfel de descoperire va forța Forțele Armate ale Ucrainei să retragă trupele cel puțin din direcția Bahmut și să le trimită spre nord pentru a opri înaintarea forțelor ruse.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #contraofensiva, #zaporojie, #bahmut , #Razboi Ucraina