Germania ar putea confisca activele rusești înghețate. ”Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum”

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 23:50
1982 citiri
Germania ar putea confisca activele rusești înghețate. ”Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum”
Parlamentul German/ FOTO: faz.de

Procurorul general al Germaniei, Peter Frank, a declarat că țara sa dorește să confiște sute de milioane de euro din fondurile rusești. Biroul său a depus o cerere în acest sens la Curtea Superioară a landului Frankfurt pe Main, scrie Der Spiegel.

Agenția intenționează să returneze la buget peste 720 de milioane de euro din fondurile înghețate plasate de o filială a Bursei de Valori din Moscova în filiala germană a unei mari bănci americane J.P. Morgan.

"Până acum, Germania a înghețat doar activele companiilor rusești aflate pe lista de sancțiuni a UE. Pentru că una dintre companii a vrut ca banii săi să dispară, Parchetul federal a luat măsuri: banii ar trebui să ajungă la trezoreria statului. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum", precizează ziarul.

În articol se afirmă că, la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, mai mult de jumătate din activele rușilor bogați s-au "scurs" din UE înainte de impunerea primelor sancțiuni - se pare că nu existau legi adecvate pentru a opri imediat acest proces.

Anul trecut, Germania a estimat valoarea totală a activelor înghețate la puțin sub cinci miliarde de euro.

"Dacă Parchetul federal va câștiga procesul de la Frankfurt, peste 700 de milioane de euro vor ajunge la bugetul federal. Acești bani nu vor fi alocați pentru un scop specific. În trecut, au existat apeluri de a confisca fondurile rusești și de a le folosi pentru a ajuta Ucraina", a precizat Der Spiegel.

De asemenea, s-a raportat că J.P. Morgan a primit un ordin de plată conform căruia fondurile de mai sus urmau să fie transferate în contul unei alte filiale a Bursei din Moscova, însă băncile implicate nu au efectuat transferul.

"Potrivit anchetatorilor din Karlsruhe, este posibilă confiscarea banilor ca infracțiune penală, deoarece ordinul de plată a fost o încercare de a eluda sancțiunile UE. Deoarece nu pare să existe nicio speranță de arestare a infractorilor, statul poate confisca banii prin ordin judecătoresc", a adăugat ziarul.

Anterior, presa a relatat că țările occidentale caută în mod activ modalități de a confisca activele băncii centrale rusești pentru a finanța Ucraina, având în vedere că disputele politice din SUA și Europa amenință să întrerupă fluxul de sprijin financiar către Kiev.

Roman Abramovici rămâne pe lista oamenilor de afaceri ruși sancționați de UE

Miliardarul rus Roman Abramovici a pierdut miercuri la Curtea Europeană de Justiție, unde a contestat sancțiunile UE, impuse lui în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, și a cerut anularea lor. Argumentul omului de afaceri a fost că i-au fost impuse restricții doar pentru că este un rus cunoscut, transmite Reuters.

În martie 2022, UE l-a descris pe Abramovici, acum în vârstă de 56 de ani, drept un „oligarh care are legături strânse cu Vladimir Putin”, inclusiv „acces privilegiat” la șeful de la Kremlin, conexiuni despre care UE spunea că l-au ajutat să-și mențină bunurile. Abramovici a contestat sancțiunile UE pe 25 mai 2022.

„Nu a fost sancționat din cauza probelor legate de criterii: a fost sancționat pur și simplu pentru că din punct de vedere politic, cel mai faimos om de afaceri rus trebuia să fie, chiar dacă aceasta este o eroare vădită”, a spus o sursă la acel moment. Abramovici, care deține și cetățenia israeliană, este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri care a câștigat averi fabuloase după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991. Forbes i-a stabilit averea netă la 9,2 miliarde de dolari.

Instanța UE de la Bruxelles a respins contestația și, de asemenea, a respins cererile sale de despăgubire, remarcând rolul său în compania rusă de oțel Evraz și faptul că oțelul a oferit o sursă majoră de venituri guvernului rus.

„Tribunalul respinge acțiunea introdusă de domnul Abramovici, menținând astfel măsurile restrictive luate împotriva sa”, se arată în hotărâre. „Consiliul (European) nu a greșit de fapt în evaluarea sa, hotărând să includă, apoi să mențină numele domnului Abramovici pe listele în cauză, în lumina rolului său în grupul Evraz și, în special, în societatea-mamă a acestuia”, mai scrie instanța. Într-o declarație emisă în numele său, Abramovici a spus că este dezamăgit de decizie. El a spus că instanța nu a luat în considerare unele dintre argumentele folosite de Consiliul UE, inclusiv faptul că Abramovici a beneficiat de guvernul rus - despre care a spus că este o sugestie falsă.

„Domnul Abramovici nu are capacitatea de a influența luarea deciziilor niciunui guvern, inclusiv Rusia, și nu a beneficiat în niciun fel de războiul (Ucrainei)”, se arată în comunicat.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #active rusesti, #inghetare, #roman abramozivi, #sanctiuni UE , #Razboi Ucraina