Ucraina dă dovadă de curaj în timp ce Occidentul arată semne de slăbiciune în fața lui Putin

Marti, 03 Octombrie 2023, ora 23:41
3002 citiri
Ucraina dă dovadă de curaj în timp ce Occidentul arată semne de slăbiciune în fața lui Putin
Reuniune a miniștrilor de Externe ai UE la Kiev FOTO / vijesti.me

Ucraina se luptă cu Rusia pe mai multe fronturi. Și așa cum progresele pe câmpul de luptă sunt greu de obținut, tot așa sunt și câștigurile sale diplomatice în aceste zile. De la invazia Rusiei de anul trecut, sprijinul occidental pentru Kiev a rămas în mare parte puternic. Dar încep să se formeze fisuri în alianța pro-Ucraina, potrivit BBC.

La peste 500 de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei, congresmanii republicani americani au deraiat sâmbătă efortul Administrației Biden de a aproba o tranșă majoră de ajutor pentru țara invadată de dictatorul rus Vladimir Putin.

La doar nouă zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Washingtonul pentru a pleda pentru continuarea sprijinului, blocajul a subliniat o întărire a atitudinilor în rândul republicanilor din Congres care doresc să pună capăt asistenței Washingtonului pentru Kiev.

În același timp în care republicanii votau „nu” la Capitol Hill, alegătorii din Slovacia au ales un prim-ministru pro-rus, Robert Fico, care promite că nu va mai trimite „un singur cartuș” în Ucraina și pare pregătit să facă echipă cu premierul ungar Viktor Orbàn pentru a se opune sprijinului european suplimentar pentru Kiev. Polonia, cândva cel mai de încredere dintre aliații Kievului, a făcut anunțul șoc pe 20 septembrie că nu va mai trimite arme.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare susținător al Ucrainei, oferind peste 110 miliarde de dolari în sprijin militar și economic. Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii, Congresul a renunțat la planurile de a acorda Ucrainei încă 6 miliarde de dolari, în contextul unei lupte interne acerbe privind modul de finanțare a guvernului federal.

Unii republicani consideră că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să fie redus, alții cred că ar trebui acordat doar dacă președintele Biden cheltuiește mai mult pentru securitatea frontierelor SUA.

Biden a promis Ucrainei încă 24 de miliarde de dolari în curând, dar acest lucru ar putea fi acum vulnerabil la politica internă a SUA.

Aliații pierduți de Kiev

De cealaltă parte a Atlanticului, Ucraina a mai pierdut un aliat în acest weekend. În Slovacia, în urma alegerilor, partidul Smer al lui Robert Fico a câștigat cele mai multe locuri. Fostul prim-ministru populist este considerat în general pro-Moscova și anti-Kiev, după ce și-a făcut campanie pe baza promisiunii de a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina.

"Oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina", a declarat el. Asta înseamnă că - alături de Ungaria - există acum două țări din Uniunea Europeană pregătite să se opună prin veto la noi acțiuni colective ale UE pentru a sprijini Ucraina.

Polonia, țara vecină, va organiza de asemenea alegeri în curând - și acolo au fost exprimate îndoieli cu privire la susținerea Ucrainei. Partidul aflat la guvernare, a promis să oprească importul de cereale ucrainene, la care se opun fermierii polonezi. Președintele, Andrzej Duda, a descris Ucraina ca pe un om care se îneacă și își trage în jos salvatorii. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia "nu mai transferă arme către Ucraina", deși ulterior a revenit asupra acestei declarații.

Așadar, chestiunile electorale încep să afecteze suportul acordat Ucrainei. La fel și alte probleme, fie că este vorba de criza globală a costului vieții sau de urgența climatică.

La Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, recent, a fost vizibil cum Ucraina nu a mai fost automat în fruntea agendei.

Primele discursuri în persoană ale președintelui Volodimir Zelenski în fața Adunării ONU și a Consiliului de Securitate nu au mai atras aceeași atenție ca înainte. Diplomații au observat că delegația ucraineană a pierdut din strălucire, deoarece liderii din Sudul Global au insistat asupra propriilor agende.

Putin râde în barbă

Toate acestea sunt ceea ce strategii de la Kremlin sperau de mult timp. Diplomații cred că Vladimir Putin vrea să aștepte Occidentul, menținând luptele până când Ucraina va începe să piardă sprijinul internațional și va căuta un acord politic.

Liderii occidentali insistă că au rezistența necesară pentru a menține cursul și arată mai multă răbdare strategică decât se așteaptă Rusia. Miniștrii de externe ai UE au vizitat luni, 2 octombrie, Kievul, întâlnindu-se acolo într-o demonstrație de sprijin.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat pentru BBC că UE își va menține sprijinul militar în valoare de peste 5 miliarde de euro. "Un lucru este clar: pentru noi, europenii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială și trebuie să reacționăm în funcție de acest lucru", a spus el. Dar el a recunoscut că este "îngrijorat" de decizia Congresului de a bloca acordarea de noi ajutoare.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat reporterilor: "Miza în Ucraina este mult mai mare decât Ucraina. Este vorba despre stabilitatea și predictibilitatea lumii".

Kievul se aștepta la asta

Așadar, Ucraina practică un joc pe termen lung. Figuri-cheie din cadrul guvernului au anticipat de mult timp că sprijinul occidental s-ar putea diminua în timp. Ei au fost pregătiți pentru capriciile ciclurilor electorale transatlantice.

De asemenea, ei știu că adevăratul test al unității occidentale ar putea veni mai târziu, în două momente-cheie. În primul rând, dacă Donald Trump va fi reales președinte anul viitor și va reduce sprijinul SUA, atunci Ucraina se va confrunta cu o decizie importantă cu privire la cât timp poate continua să lupte. Și, în al doilea rând, dacă se va ajunge la un fel de final al conflictului, atunci aliaților le-ar putea fi greu să se unească în jurul compromisurilor care ar putea fi necesare pentru a ajunge la un acord politic.

Politicienii ucraineni – care s-au confruntat cu critici din partea Statelor Unite și a Regatului Unit pentru că par insuficient de „recunoscători” pentru ajutorul occidental – s-au arătat optimişti. „Colaborăm cu tabere din Congres pentru a ne asigura că nu se va repeta din nou, sub nicio circumstanță”, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba, alături de Borrell.

Pe fondul incertitudinii cu privire la posibilitatea Ucrainei de a-și finanța efortul de război, oficialii de la Kiev se străduiesc din greu să arate o față curajoasă și să pară recunoscători statelor care îi ajută.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ajutor, #SUA, #UE , #Razboi Ucraina