„Vulturii lui Putin“, printre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei

Duminica, 24 Septembrie 2023, ora 23:08
5286 citiri
„Vulturii lui Putin“, printre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei
Elicoptere Ka-52/ FOTO:pravda.ua

Ucraina pare să fi făcut un progres important în contraofensiva sa împotriva Rusiei. Informațiile de pe front sugerează că a trecut pentru prima dată linia fortificată Surovikin din sud, cu vehicule blindate.

Dar este departe de a fi clar dacă Ucraina va putea exploata breșa, iar bătălia rămâne în balanță.

Câștigurile vin după săptămâni de lupte istovitoare prin kilometri de câmpuri minate, trecând sub focul intens de artilerie și apoi încercând să curețe tranșeele rusești în luptă corp la corp.

Gian Gentile, fost colonel al armatei americane și analist la grupul de reflecție Rand, a identificat câteva dintre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei.

Sisteme de artilerie ultra-precise

Folosirea la scară largă de către Rusia a artileriei este știută ca fiind centrul puterii sale militare. Moscova a utilizat arme cu rază lungă de acțiune în conflicte precum cel de-al Doilea Război Mondial producând baraje devastatoare și necruțătoare.

Dar războiul din Ucraina a expus limitele acestei strategii, ambele părți epuizând muniția într-un ritm rapid, iar fabricile de armament se luptă să țină pasul cu cererea de obuze.

Dar Rusia, a spus Gentile, s-a adaptat, îmbunătățind precizia artileriei prin utilizarea tehnologiei GPS, a dronelor de supraveghere și a rachetelor ghidate de precizie, deci depinde mai puțin de masa mare a focului.

Artileriștii ruși au jucat un rol crucial în distrugerea sau oprirea unităților ucrainene care încearcă să avanseze prin apărarea rusă.

„Au realizat că pur și simplu nu pot face asta. Și trebuie să încerce să fie mai preciși”, a spus Gentile despre fosta tactică a bombardamentului în masă de către Rusia.

Unități de război electronic

Pentru a compensa avantajul în numărul de trupe și echipament de care dispunea Rusia, Ucraina a excelat în adaptarea echipamentelor ieftine și ușor disponibile pentru uz militar. Printre astfel de echipamente se numără dronele comerciale pe care Ucraina le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice.

Dar capacitatea Rusiei de a elimina dronele prin bruierea semnalelor acestora s-a îmbunătățit semnificativ în timpul conflictului, a spus Gentile.

Capacitatea Ucrainei de a colecta informații în timp real pe câmpul de luptă asupra pozițiilor rusești a fost mai limitată, din cauza aceasta.

Chiar în spatele liniei frontului, echipe de agenți de război electronic sunt desfășurați pentru a detecta și intercepta dronele și rachetele.

Ele lucrează în unități mici, greu de detectat, cu un dispozitiv special care poate bloca semnalele GPS care ghidează dronele și chiar rachetele americane scumpe ghidate.

Când semnalele lor sunt blocate, dronele nu mai lovesc ținta sau se rătăcesc în mod arbitrar și se prăbușesc.

„Ucrainenii pierd o mulțime de drone, deoarece rușii sunt foarte eficienți în războiul electronic, în tacticile contra-drone”, a spus Matt Dimmick, un fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA care lucrează cu ONG-ul Spirit of America pentru a asigura provizii cruciale pentru câmpul de luptă din Ucraina.

„Fiecare unitate fără drone – sunt complet oarbe. Nu pot vedea ce este peste dealul următor, ce este după copaci. Nu pot să găsească acele ținte rusești de mare valoare, cum ar fi mitralierele și pozițiile de artilerie, ceea ce înseamnă că nu îi pot viza”, a spus Dimmick.

Un joc mortal de pisica și șoarecele a evoluat, Ucraina căutând să identifice și să distrugă unitățile și să creeze ferestre pe care le poate exploata, notează BBC.

Elicopterele Kamov Ka-52

Elicopterele de atac Ka-52 ale Rusiei au cauzat probleme formidabile Ucrainei.

Supranumite „vulturii lui Putin” de către armata ucraineană, Ka-52 este extrem de manevrabil, echipat cu un blindaj rezistent, poate trage rachete împotriva tancurilor.

Armata Marii Britanii a spus că elicopterele oferă Rusiei un avantaj cheie pe câmpul de luptă și au impus un „cost mare” Ucrainei.

Acestea sunt echipate cu rachete LMUR de distrugere a tancurilor, care pot fi trase de la aproximativ 15 kilometri distanță.

„Echipajele Ka-52 s-au grăbit să exploateze oportunitățile de a lansa aceste arme dincolo de raza de apărare antiaeriană ucraineană”, susține Ministerul britanic al Apărării.

Elicopterele au contribuit la reducerea amenințării reprezentate de tancurile și vehiculele blindate ale Ucrainei.

„Întreaga idee, mai ales în acest tip de luptă, este să creezi sau să prezinți mai multe probleme inamicului. Și a avea aceste elicoptere de atac este o problemă destul de importantă pentru ucraineni”, a spus Gentile.

Rusia rămâne vulnerabilă

Gentile a spus că, în ciuda îmbunătățirilor care au permis Rusiei să lupte împotriva atacurilor Ucrainei timp de săptămâni, el este sceptic că va putea evolua rapid împotriva Ucrainei și că va va respinge atacul trupelor Kievului dacă breșa se va dovedi decisivă.

El a spus că, dacă Ucraina este capabilă să treacă decisiv de fortificațiile ruse, „ne aflăm într-o altă fază decât ceea ce am văzut până acum”, deoarece Rusia pare să nu aibă resursele pentru un contraatac semnificativ.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme, #contraofensiva , #Razboi Ucraina