Fost comandant al armatei americane în Europa: Atacurile cu drone ale ucrainenilor pe teritoriul Rusiei, parte cheie a operațiunii de contraofensivă

Joi, 31 August 2023, ora 21:17
46015 citiri
Fost comandant al armatei americane în Europa: Atacurile cu drone ale ucrainenilor pe teritoriul Rusiei, parte cheie a operațiunii de contraofensivă
Patru avioane de transport ruse distruse pe aerodromul Pskov

Intensificarea campaniei ucrainene de lovitură cu drone cu rază lungă de acțiune împotriva orașelor rusești este o parte cheie a operațiunii de contraofensivă în curs de desfășurare a Kievului, a declarant pentru „Newsweek“ generalul în retragere ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.

„Este important să rețineți că o contraofensivă este mai mult decât un atac la sol. Aceasta a fost partea vizibilă cea mai evidentă", a explicat Hodges.

„Vedem ceea ce aș numi „bombardament strategic”, a adăugat el. „Toate acestea pun presiune asupra conducerii lor”, a spus Hodges, referindu-se la comandanții militari ruși. „Oferă inițiativa ucrainenilor, ceea ce, evident, este o parte importantă pentru a duce această bătălie cu succes. Și exploatează slăbiciunile inerente părții ruse“.

Eșecul apărării ruse

Forțele ucrainene ar fi distrus patru avioane rusești Il-76 în timpul atacului cu dronă asupra unui aerodrom rusesc din regiunea Pskov în noaptea de 29 spre 30 august, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Bloggeri ruși au afirmat că peste 21 de drone ucrainene au lovit aerodromul din Pskov. Surse rusești, inclusiv Ministerul rus al Apărării, au afirmat că sistemele rusești de apărare aeriană și de război electronic au doborât, de asemenea, drone ucrainene deasupra regiunilor Oriol, Tula, Voronej, Riazan, Kaluga, Briansk și Moscova.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a afirmat că apărarea aeriană rusă a respins un atac masiv cu drone ucrainene asupra Okrug (o zonă administrativă mare care include Moscova, dar nu și Pskov) și că cel puțin una dintre drone se îndrepta spre Moscova, sugerând, probabil, că autoritățile ruse au crezut inițial că forțele ucrainene intenționau să lovească Moscova sau regiunea din jurul acesteia.

Este posibil ca forțele ruse să își fi concentrat apărarea aeriană pe acoperirea Moscovei și să fi ratat cumva numărul neobișnuit de mare de drone ucrainene care au lovit aerodromul din Pskov. Dronele ucrainene pe care apărarea aeriană rusă le-a doborât deasupra celorlalte șase regiuni erau probabil în drum spre Moscova sau spre regiunea Pskov și nu făceau parte dintr-un efort ucrainean de a lovi ținte din celelalte regiuni, mai notează ISW.

Ce a pierdut Rusia?

Pierderea avioanelor Il-76 nu poate fi uşor suplinită. Aceste aeronave sunt produse la uzina de avioane Aviastar-SP din Ulianovsk. De asemenea, trebuie luat în considerare şi rata de producție pentru acestea. În special, la începutul anului 2023, Federația Rusă a raportat oficial că, în cursul anului trecut, a atins o rată de producție de cinci avioane Il-76MD-90A pe an.

Astfel, acest atac cu drone efectuat de ucraineni echivalează cu capacitatea de producţie a avioanelor Il-76.

Trebuie avut în vedere faptul că, pentru Federația Rusă, producția de noi aeronave este direct legată de faptul că o parte semnificativă a flotei de aeronave Il-76 sunt produse în perioada sovietică. Cele mai multe dintre acestea a ajuns la sfârșitul duratei de viață și trebuie înlocuite în următoarea perioadă cu alte aeronave.

Rușii folosesc IL-76 pentru a-și transfera rapid trupele de la locul de desfășurare permanentă la zona de luptă. Trebuie remarcat faptul că Pskov găzduiește o divizie aeropurtată, ai cărei soldați luptă împotriva Ucrainei din 2014.

În prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, 24 februarie 2022, un grup de jurnaliști de investigație a raportat că 18 aeronave Il-76 au zburat din Pskov în direcția Kievului pentru a lansa parașutiști.

Publicația Meduza informează că Regimentul 334 de Aviație și Transport, care deține aeronave Il-76, are baza pe aeroportul din Pskov. Il-76, care poartă numele de cod NATO „Candid”, formează coloana vertebrală a capacităților de transport aerian militar a Rusiei.

Pskov - care se află la o oră de mers cu mașina atât de granița cu Estonia, cât și cu cea letonă - găzduiește, de asemenea, Divizia de asalt aerian a 76-a Gărzi, o unitate de elită și parte a Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în general considerată una dintre cele mai profesioniste și mai bine echipate din armata lui Putin.

Divizia 76 a fost în fruntea invaziei pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, cu diferite elemente ale unității implicate în luptele la nord de Kiev, în regiunea Harkov, lângă orașul Izium, și în regiunea de est Lugansk, în jurul Popasnei.

Unele dintre unitățile Brigăzii 76 care au servit în forțele ruse de invazie din nord care au atacat dinspre Belarus au fost implicate în tortură, răpiri și ucidere de civili în orașele ocupate, inclusiv Bucea.

Trupele care raportau generalului-maior Serghei Ciubarikin și general-colonelului Aleksander Ciaiko au fost legate de „operațiuni de curățare” bine documentate la Bucea, după cum a scris Associated Press.

Divizia 76 ar fi în avangarda oricărei viitoare forțe de invazie ruse care ar încerca să treacă granița de est a NATO. Trupele sale aeropurtate ar avea probabil sarcina de a pune mâna pe Estonia și celelalte state baltice înainte ca aliații lor din NATO să le poată veni în ajutor.

Divizia 76 ar fi în avangarda oricărei viitoare forțe de invazie ruse care ar încerca să treacă granița de est a NATO. Trupele sale aeropurtate ar avea probabil sarcina de a pune mâna pe Estonia și celelalte state baltice înainte ca aliații lor din NATO să le poată veni în ajutor.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atacuri, #drone, #Moscova, #Aerodrom, #pskov contraofensiva , #Razboi Ucraina