CNN: Tactica Ucrainei cu atacuri la frontieră are ca scop destabilizarea Rusiei. Judecând după răspuns, funcționează

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 23:21
4618 citiri
CNN: Tactica Ucrainei cu atacuri la frontieră are ca scop destabilizarea Rusiei. Judecând după răspuns, funcționează
Imagini din Belgrorod/ FOTO: CNN

Ucraina a deschis un nou front în lupta sa pentru alungarea invadatorului rus - în Rusia. Dar nu recunoaște că a trimis trupe, a tras cu artileria și a lansat drone pe teritoriul vecinului său.

Operațiunile cetățenilor ruși, care poartă legitimații militare ucrainene, poartă uniforme ucrainene și atacă din Ucraina, rămân oficial opace. Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în „zona gri” a conflictului, scrie CNN.

S-au scris cărți despre cei doi termeni după ce Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014.

Pe atunci, în Crimeea au apărut „omuleții verzi” în uniforme combinate de vânătoare sportivă – și haine militare rusești.

Când s-a sugerat că acești bărbați erau de fapt trupe rusești, Vladimir Putin a glumit „Poți să mergi la un magazin și să-ți cumperi orice fel de uniformă”.

Linia oficială a Moscovei a fost că bărbații care au ridicat steagul rus peste Simferopol și au luat cu asalt parlamentul local al Crimeei au fost „unități de autoapărare” ale ucrainenilor pro-ruși dornici să-și aducă teritoriul sub conducerea Moscovei.

Până când Moscova a recunoscut că trupele sale se aflau de fapt în Ucraina, o mare parte din fosta republică era sub controlul lui Putin.

Acum, la scară mică, Ucraina adaptă aceleași tactici pentru a încerca să-și asigure un efect strategic.

Corpul Voluntarilor Rusiei și Legiunea Libertate pentru Rusia – care fac luptă alături de armata Ucrainei – au efectuat raiduri transfrontaliere scurte în Rusia.

Scopul principal? Destabilizare.

În timp ce terminologia și metodele au evoluat, nu este nimic nou despre tactică. În afară de Rusia, regimurile de apartheid din Africa de Sud au folosit tehnici similare în anii 1970 și 1980, atacând statele din linia frontului Angola, Zambia, Zimbabwe și Mozambic.

Pretoria a trimis trupe în raiduri transfrontaliere pentru a destabiliza națiunile africane independente care se opuneau guvernării sale rasiste. Adesea au pozat drept luptători locali pentru eliberare în atacurile clasice de tip „steag fals” împotriva civililor, încercând să submineze sprijinul pentru mișcările de eliberare.

Aceste grupuri erau adesea formate din luptători din Angola sau Zimbabwe, pentru a adăuga „autenticitate” atrocităților pe care sperau să le atribuie altora. Ei erau adesea conduși de bărbați albi în camuflaj negru.

Scopul pe termen lung – și de multe ori, rezultatul – a fost de a menține permanent în criză națiunile care susțineau lupta de eliberare internă a Africii de Sud.

Rusia, prinsă nepregătită

În Ucraina, Kievul folosește rușii să invadeze Rusia în numele ei.

Rezultatele tactice pot fi limitate. Scurte incursiuni în micile sate de graniță. Dar efectul dorit de destabilizare în Rusia este atins.

Televiziunea rusă a fost inundată de reportaje ale jurnaliștilor locali despre atacurile de artilerie împotriva orașelor rusești.

Guvernatorul Belgorodului – regiunea cel mai grav afectată de cea mai recentă campanie ucraineană – a evacuat sute de civili, a fost în contact telefonic personal de Putin și a primit deja aprecieri pentru eforturile sale.

Între timp, Legiunea Libertate penru Rusia postează anunțuri pe canalul său de Telegram pentru ca cei care știu să folosească drone să li se alăture.

Poate fi sau nu în spatele numărului tot mai mare de lovituri cu drone care au lovit teritoriul Rusiei, de la Kremlin și suburbiile luxoase ale Moscovei, locuite de aliații lui Putin, până la orașele Kursk, Smelensk și Krasnador.

Loviturile cu drone în capitală aduc războiul din Ucraina și în Rusia

Ideea Kievului este să facă atacurile din interiorul Rusiei să se simtă ca și cum ar avea o aromă rusească semnificativă - să sugereze că mai mulți ruși iau în considerare disidența și să se alăture unui efort propriu de a-l detrona pe Putin.

Atât Corpul Voluntarilor din Rusia, cât și Legiunea Libertate pentru Rusia spun că au susținători în țara lor de origine.

Este posibil. Cineva a arborat săptămâna trecută steagul albastru-alb al mișcării de opoziție rusă într-o Universitate din Moscova. Cineva ajută să zboare dronele către ținte rusești.

În ceea ce privește Ucraina, cu cât rușii cred că compatrioții lor sunt implicați în atacarea regimului rus, cu atât mai bine. Îndoiala în sine este destabilizatoare.

Judecând după retorica venită din Rusia, funcționează.

Deschizând vineri, 2 mai, o întâlnire cu Consiliul său de Securitate, Putin a spus că „răuvoitorii” trebuie împiedicați să destabilizeze Rusia.

El a spus că se va concentra pe asigurarea securității politice interne, ținând cont de eforturile intensificate ale inamicului „de a agita situația în Federația Rusă”.

„Trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a nu le permite să facă acest lucru în nicio circumstanță”, a adăugat Putin.

Războiul vine acasă

Ucraina nu ar putea cere un aliat mai mare în această strategie decât pe Evgheni Prigojin, finanțatorul grupării de mercenari Wagner.

„Gruparea Wagner își dorește cel puțin o lună de recuperare, deoarece a dus o muncă grea, un an dificil... Și apoi, cred că vor fi următoarele bătăi de cap, cel mai probabil de data aceasta pe teritoriul Rusiei”, a spus el după incursiunile și atacuri cu drone împotriva Rusiei.

Ca un bonus pentru Kiev, Prigojin a continuat să atace conducerea militară a Rusiei. Dacă lanțul de comandă rusesc este „controlat de clovnii care tratează oamenii ca pe carne de tun”, a spus el, „atunci nu vom face parte din acest lanț”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un apropiat al lui Putin, a fost la fel de zguduit de faptul că războiul a venit în Rusia. A reacționat aproape de isterie.

„Este clar ce răspuns este necesar: ei trebuie anihilati, nu doar persoanele, ci trebuie să-i distrugem chiar în cuibul de viespi. Regimul care s-a dezvoltat în Ucraina ar trebui exterminat”, a spus Medvedev.

Poate suna ca un nazist, dar cuvintele sale conțineau ecouri sinistre ale Holodomorului, genocidul din anii 1930, când, sub Uniunea Sovietică, aproximativ trei milioane de ucraineni au murit de foame în mod deliberat, fermierii din clasa de mijloc au fost eradicați și limba ucraineană interzisă de Stalin.

Dar s-ar putea ca astfel de declarații să nu-i impresioneze pe rușii obișnuiți.

Zona de frontieră Belgorod

Guvernatorul de la Belgorod spune că zeci de bombe au lovit districtele de graniță din interiorul Rusiei în ultimele zile.

Într-o postare lungă pe canalul său Telegram, Viaceslav Gladkov a spus că mare parte din focurile de artilerie și mortiere au fost împotriva districtelor de graniță. Au fost avariate drumuri, proprietăți și vehicule, a adăugat el, în timp ce 12 persoane au fost rănite în ultimele 24 de ore în orașul de graniță Șebekino.

O femeie care a vorbit cu deținătorul unui canal pro-rus Telegram a spus că Șebekino era „în flăcări, bătăliile acolo sunt în desfășurare”, adăugând: „Am fugit din oraș„.

„Sunt foarte puțini dintre oamenii noștri acolo. Zilele anterioare au fost bombardamente - aproape că nu a existat niciun răspuns, nicio armată (rusă). Am fost lăsați pe cont propriu”, a spus femeia sun protecția anonimatului. CNN nu poate verifica relatarea ei despre evenimente.

Dar opiniile ei se pot răspândi. Iar răspunsul Rusiei la campania de pe pământul său ar putea să-i destabilizeze campania militară în interiorul Ucrainei - și odată cu aceasta și politica de acasă.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atacuri trasfrontaliere, #destabilizare, #belgorod , #Razboi Ucraina