Rușii trebuie învinși acum la Herson, în caz contrar armata Kievului va suferi pierderi mari la forțarea Niprului, susține un general ucrainean

Sambata, 22 Octombrie 2022, ora 16:25
5537 citiri
Rușii trebuie învinși acum la Herson, în caz contrar armata Kievului va suferi pierderi mari la forțarea Niprului, susține un general ucrainean
Soldați ucraineni la intrare în regiunea Herson/ FOTO: atlas news

Rușilor nu li se poate permite să se retragă în Herson pe malul stâng al Niprului, trebuie învinși acum. În caz contrar, armata ucraineană va suferi mari pierderi la forțarea Niprului, subliniază Serhi Savcenko, general-maior al Forțelor Armate ucrainene, șeful ONG-ului „Centrul Analitic pentru Studierea și Combaterea Amenințărilor Hibride”.

„În spațiul serviciilor secrete, circulă informații despre decizia armatei ruse de a se retrage pe malul stâng al Niprului în perioada de la sfârșitul lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie. Evaluez această informație ca fiind foarte probabilă. Prevăd că vor încerca să părăsească malul drept până la sfârșitul lunii noiembrie. Motivul principal este iarna și gerul ”, explică Savcenko într-un comentariu pentru ZN.UA.

Potrivit expertului, atunci când apele Niprului sunt acoperite cu gheață, va fi imposibil să se folosească traversările cu feribotul.

În prezent, ocupanții ruși operează cel puțin cinci treceri în această direcție cu pontaone, barje și bărci.

„Rușii nu vor putea organiza o traversare pe gheață, deoarece albia râului Nipru de obicei nu îngheață. Dacă distrugem punctele de trecere a podurilor în aceste condiții logistica lor se va termina cu adevărat ”, subliniază expertul.

Rușii știu că trebuie să se retragă, iar armata ucraineană trebuie neapărat să prevină acest lucru și să distrugă inamicul de pe malul drept, pentru a nu suferi pierderi mari la forțarea Niprului.

„Acum avem o oportunitate unică să îi distrugem. Poziția trupelor este pur și simplu unică. Dacă îi distrugem, drumul spre Perekop este deschis ”, spune Savcenko.

Forțele ucrainene au bombardat pozițiile armatei ruse din regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată și anexată ilegal de către Moscova, lovind mai multe rute de aprovizionare peste râul Nipru, în ceea ce pare a fi un asalt asupra orașului Herson, una din primele zone urbane cucerite de Rusia la începutul războiului.

Oficiul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 88 de așezări din regiunea Herson și 551 de așezări din regiunea nord-estică Harkov au fost recucerite în timp ce armata ucraineană și-a continuat contraofensiva.

Aceste informații au fost făcute publice pe rețeaua Telegram de Kiril Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev.

Associated Press a raportat că oficialii instalați de Rusia încearcă cu disperare să transforme orașul Herson – un obiectiv principal pentru ambele părți din cauza industriilor sale cheie și a portului fluvial și maritim major – într-o „cetate”, în timp ce încearcă să evacueze zeci de mii de rezidenți.

Kremlinul a trimis până la 2.000 de recruți în regiunea Herson – una dintre cele patru regiuni pe care Moscova a anexat-o ilegal și în care Putin a decretat legea marțială - pentru a reface pierderile și a întări unitățile din prima linie, potrivit statului major al armatei ucrainene.

Oficiali instalați de Kremlin în Herson au declarat că bombardamentul ucrainean asupra unei traversări cu feribotul fluviului Nipru a ucis doi jurnaliști care lucrau pentru un post de televiziune local pe care l-au înființat sub ocupație.

Cel puțin alte două persoane ar fi fost ucise și 10 membri ai echipei de difuzare și rudele lor au fost răniți, a informat agenția de presă rusă Tass.

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al comandamentului operațional de sud al Ucrainei, a confirmat că armata ucraineană a lovit podul Antonivski din apropierea trecerii, dar numai în timpul nopții pentru a evita victimele civile.

„Nu atacăm civili și așezările”, a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Potrivit Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), rușii intenționează probabil să predea Hersonul și să se retragă de pe malul drept al Niprului, așa că pregătesc un câmp de informații adecvat care să justifice acest lucru. Și pot pregăti, de asemenea, un atac asupra hidrocentralei Kahovskaia, în speranța că spargerea barajului le-ar putea acoperi retragerea.

Cinci modalități de acțiune ale trupelor ruse pentru următoarele luni

La rândul său, generalul australian în rezervă Mick Ryan crede că Rusia va miza în următoarele luni pe atacuri aeriene pentru a distruge rezistența ucrainenilor. În ciuda mobilizării din Rusia, inclusiv a resurselor de stat și economice, cel mai bun lucru la care poate spera Surovikin este să ofere o anumită stabilitate pe front. Aceasta ar permite acoperirea golurilor existente, apreciază autorul.

Mick Ryan încearcă să anticipeze modalitatea de desfășurare a campaniei ruse în următoarele luni. El punctează cinci modalități de acțiune.

În primul rând, Surovikin își va continua tactica de distrugere a infrastructurii ucrainene și implicit a rezistenței populației. Va face acest lucru în ciuda faptului că nu există niciun exemplu istoric de succes în acest sens.

În al doilea rând, el va alege zone-cheie ce trebuie apărate neapărat în timpul iernii, pentru a-și putea păstra trupele la sol până în primăvara anului 2023. Retragerea din împrejurimile orașului Herson, tot mai evocată în ultimele zile, ar putea face din această evaluare.

În al treilea rând, se va asigura că rutele cheie de aprovizionare sunt apărate. În același timp, va fi luată în calcul construirea unei rețele logistice mai rezistente și mai greu de vizat.

În al patrulea rând, el își va planifica obiectivele campaniei pentru 2023, incluzând noile forțe terestre mobilizate.

În al cincilea rând, Surovikin trebuie să îndeplinească intenția politică a Rusiei de a prelungi războiul cât mai mult timp posibil. Putin este convins că Occidentul își va pierde în cele din urmă interesul pentru război și pentru susținerea Ucrainei.

„În ciuda brutalității și metodelor controversate ale lui Surovikin, este prudent să presupunem că este un planificator/lider de campanie competent și viclean. În ciuda performanțelor slabe ale Rusiei de până acum, nu ar trebui să subestimăm inamicul”, conchide generalul în rezervă Mick Ryan.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #batalie, #Herson, #retragere, #nipru , #Razboi Ucraina