Ce se ascunde în spatele ofensivei ruse de la Avdiivka, oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 22:15
4338 citiri
Ce se ascunde în spatele ofensivei ruse de la Avdiivka, oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice
Forțele ruse au desfășurat „grupuri blindate puternice” / FOTO Hepta

Potrivit analiștilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), ruși escaladează situația în jurul localității Avdiivka și în vestul regiunii Zaporojie pentru a îndepărta Forțele de Apărare ucrainene de Robotîne.

Oraşul Avdiivka, din estul Ucrainei, este de marţi dimineaţă ţinta unor bombardamente "masive" ale forţelor ruse, care "încearcă să încercuiască" localitatea, a declarat pentru AFP şeful administraţiei militare locale. Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 km de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

El se află pe linia frontului din 2014, când au început ostilităţile între armata ucraineană şi separatiştii conduşi şi înarmaţi de Moscova, după anexarea peninsulei Crimeea. De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, ruşii au încercat în mod regulat ofensive pentru a cuceri definitiv Avdiivka.

Statul Major ucrainean a raportat că până la trei batalioane rusești cu sprijin de tancuri și vehicule blindate au intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka, Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka), Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).[32] bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat de la Krasnohorivka (8 km nord-vest de Avdiivka) spre Berdici (10 km nord-vest de Avdiivka), de-a lungul liniei Opitne-Vodiane (3-7 km sud-vest de Avdiivka) și lângă Tonenke și Pervomaiske, după o pregătire intensă de artilerie.

Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au ajuns la periferia orașului Berdichi, dar a negat alte rapoarte rusești că forțele ruse au capturat așezarea. Surse ruse au mai susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Ocheretine (la 15 km nord-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat poziții nespecificate lângă Avdiivka și Krasnohorivka.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse intenționează să întrerupă liniile de comunicație terestre ucrainene (GLOC) care aprovizionează forțele ucrainene în Avdiivka și să le încercuiască, deși forțele ruse desfășoară probabil operațiuni de reparare menite să blocheze forțele ucrainene în apropierea Avdiivka, mai degrabă decât să încerce să finalizeze o completare completă. încercuirea operațională a așezării. Bloggeri ruși au remarcat că forțele ucrainene au construit fortificații extinse în Avdiivka din 2014, făcând dificil pentru forțele ruse să treacă prin apărarea ucraineană.

Pe 9 octombrie, trupele ruse au lansat operațiuni ofensive locale în zona Avdiivka din regiunea Donețk și la sud-vest de Orikhov, în vestul regiunii Zaporojie, care au drept scop împingerea trupelor ucrainene departe de zona Robotîne.

Rușii au intensificat operațiunile ofensive la nord-vest de Avdiivka în zona Oceretnîi, Tonenko și Berdiciv și la sud-vest de Avdiivka pe linia Vodiane-Opitne.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în direcția Kupiansk, lângă Sinkivka (8 km nord-est de Kupiansk) și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și la sud-vest de Svatove, lângă Makiivka (20 km sud-vest). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au desfășurat „grupuri blindate puternice” pentru a lansa operațiuni ofensive pe scară largă lângă Sinkivka, Ivanivka și Makiivka, iar un alt blogger a susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții ucrainene lângă Sinkivka. Surse ruse au susținut că elemente ale Armatei a 6-a Combinate (Districtul Militar de Vest) sunt desfășurate în direcția Kupiansk, în timp ce elemente ale armatei a 25-a arme combinate nou formate atacă pozițiile ucrainene de lângă Makiivka.

Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au ajuns aproape la periferia de est a Makiivka și au avansat de-a lungul întregii linii Novovodiane-Ploșcianka (la aproximativ 20 km nord-vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilia Eevlalh, a remarcat că forțele ruse au desfășurat din ce în ce mai multe unități de infanterie motorizată, batalioane de tancuri și companii de asalt „Storm-Z” pe linia Kupiansk-Svatove-Kreminna și folosesc elemente „Storm-Z” slab pregătite în scopuri de recunoaștere și de detectare a minelor.

Conducerea militară rusă a schimbat din nou comandantul Armatei 58 Combinate, ceea ce indică faptul că există probleme continue cu comanda și controlul rusesc în partea de vest a regiunii Zaporojie, susține ISW.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #trupe, #avdiivka , #Razboi Ucraina