Dronele turcești Bayraktar TB2 se întorc pe câmpul de luptă din Ucraina cu un efect devastator asupra rușilor

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 14:28
5977 citiri
Dronele turcești Bayraktar TB2 se întorc pe câmpul de luptă din Ucraina cu un efect devastator asupra rușilor
Drona Bayraktar/ FOTO: turkishdefencenews.com

Drona Bayraktar TB2 fusese aproape anihilată de apărarea Rusiei, dar rapoarte recente spun că zboară din nou pe frontul ucrainean și lovește ținte rusești cu efect devastator.

Imaginile video partajate de Marina Ucrainei par să arate un vehicul aerian de luptă fără pilot Bayraktar TB2 care distruge o navă de patrulare rusă KS-701 în Marea Neagră – un semn că drona construită de Turcia a revenit în acțiune.

În clipul care a fost distribuit pe Telegram pe 3 septembrie, imagini alb-negru arată o navă care este cuprinsă de o explozie devastatoare.

Legenda de explicație a videoclipului spune: „În partea de nord-vest a Mării Negre, în timpul unei încercări de debarcare a inamicului, aviația navală a Marinei Ucrainene a distrus o barcă inamică de tip KS-701 Tunets. Inamicul a suferit pierderi: 6 invadatori au fost uciși și doi răniți”.

Un alt videoclip care a devenit viral pe rețelele de socializare în aceeași zi a prezentat distrugerea unui camion Ural al armatei ruse în regiunea Herson, tot de o dronă TB2 Bayraktar.

Ucraina a degradat apărarea anti-aeriană rusă

Motivul pentru care TB2 a revenit în acțiune ar putea fi o dovadă a lunilor pe care Ucraina le-a petrecut degradând sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, lovind forțele lui Putin adânc în spatele liniei frontale cu HIMARS, rachete și atacuri cu drone precise.

„Că TB-2 trage din nou cu rachete asupra trupelor ruse este un indicator puternic că apărarea antiaeriană rusă din sud are probleme”, a scris David Axe în Forbes.

Într-adevăr, revenirea TB2 Bayraktar a avut loc la o săptămână după ce un sistem S-400 Triumf a fost distrus spectaculos de ucraineni în Crimeea.

Foarte lăudat de Moscova, sistemul antirachetă S-400 - un succesor al vechilor S-200 și S-300 - poate doborî rachete de croazieră și balistice, precum și avioane și drone și este considerat echivalentul rusesc al sistemului american Patriot.

Ucraina a folosit pe scară largă dronele fabricate de Turcia la începutul războiului. Au existat informații repetate despre utilizarea acestor drone pentru a lovi tancuri, vehicule blindate și nave de patrulare rusești. Ucrainenii i-au dedicată și o melodie care o glorifica.

Dar până în mai 2023, dronele au fost în mare măsură distruse, iar dintre cele care mai rămăseseră în funcțiune au fost folosite doar pentru recunoaștere.

„Evaluarea generală a dronelor TB2 arată că acestea funcționează bine fără apărare antiaeriană și electronică sofisticată dispusă împotriva lor”, a declarat pentru Insider Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate de la Centrul pentru Analize Navale.

„Fiind un UAV relativ lent și care zboară jos, poate deveni o țintă pentru o serie de sisteme de apărare antiaeriană care sunt bine organizate – am văzut acest lucru în Libia și Nagorno-Karabakh”, a adăugat el.

Rusia a lucrat rapid pentru a-și îmbunătăți apărarea antiaeriană și electronică, devenind expertă în a bloca și a distruge multe dintre dronele Ucrainei.

Potrivit companiei producătoare, Bayraktar TB2 are ca muniție proiectile dezvoltate special pentru avioane ușoare de atac și misiuni aer-sol. Acestea ar fi capabile să penetreze inclusiv ținte blindate.

De asemenea, sistemele UAS Bayraktar TB2 au o platformă armată, stație de control la sol, terminal de date la sol, terminal de afișare la distanță, bază avansată cu module generator și remorcă.

Dronele Bayraktar pot atinge viteza maximă de 222 km/h. Au o rază de acțiune de 4.000 de km, pot atinge o altitudine de 7.600 de metri și dispun de o autonomie de 27 de ore de zbor.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Drona Bayraktar , #Razboi Ucraina