Ce îi lipsește Rusiei pentru a câștiga un război lung cu Ucraina

Joi, 21 Septembrie 2023, ora 15:13
5970 citiri
Ce îi lipsește Rusiei pentru a câștiga un război lung cu Ucraina
Soldați rusși/ FOTO: ukrinform.net

Rusia nu este pregătită pentru un război lung. Adică, războiul poate fi „lent”, așa cum a fost timp de 10 ani în Afganistan. Dar Rusia nu este pregătită pentru ceea ce se întâmplă acum; ar fi vrut demult să ia o pauză, de-acum un an. A început mobilizarea în speranța că va întoarce situația în favoarea ei, obținând un fel de înghețare a conflictului, pentru ca apoi, în condiții mai confortabile, să se îndrepte din nou spre obiectivele pe care și le-a propus inițial. Este un paradox: Rusia nu este pregătită să lupte de mult timp, dar nu-și poate abandona obiectivele. Iar obiectivele sale sunt distrugerea Ucrainei ca stat, spune expertul militar Pavel Luzin, într-un interviu acordat Novaia Gazeta Europa.

Dar totuși, Rusia învață din propriile greșeli, iar analiștii militari occidentali recunosc acest lucru. Acum un an au fost surprinși de modul în care lupta Rusia, dar acum nu mai face aceleași greșeli.

Ei bine, de exemplu, se pare că au încetat să se mai miște din loc în loc în coloane mari cu echipament și muniție, astfel încât Forțele Armate ucrainene să poată distruge întreaga coloană deodată.

Lipsa de libertate

Sistematic, nimic nu s-a schimbat în acțiunile armatei ruse. Nivelul de pregătire intelectuală a sergenților și ofițerilor era la limita inferioară acum un an și jumătate și nu a crescut. Acești oameni au abilități cognitive foarte limitate. Are loc o anumită adaptare la situație, dar nu există niciun progres în acest sens.

Este vorba de o întreagă generație de ofițeri care sunt pur și simplu perdanți în sensul cel mai literal al cuvântului, adică oameni care s-au descurcat prost la școală și nu se poate face nimic în privința asta.

De sus în jos, autoritatea nu a fost niciodată delegată, conducerea politică nu are încredere în armată, militarii de rang superior nu au încredere în cei de jos. Acest lucru nu se poate schimba și acesta este factorul fundamental de la care începe totul.

În Ucraina, există libertate în școli. În școlile obișnuite. În școlile rusești nu a existat libertate în ultimii 15 ani. Acest lucru duce la degradarea oamenilor. Pur și simplu la degradare socioculturală. Și armata suferă de asta.

Forțele armate ucrainene își cunosc bine inamicul. Desigur, au propriile lor probleme, propriile lor dificultăți. Cea mai mare problemă este logistica, numărul de arme disponibile față de cele necesare. Dar asta se rezolvă.

Rusia a folosit rachete pentru a distruge infrastructura civilă din Ucraina din simplul motiv că nu știa unde sunt instalațiile militare. Iar ucrainenii au recunoaștere prin satelit. Toate aceste sisteme de arme de precizie funcționează împreună cu sistemele de recunoaștere. Ucraina are sateliți pentru asta, dar Rusia nu. Prin urmare, Rusia nu știe unde anume se află ceva în Ucraina, spune analistul ucrainean.

Rusia are încă propriile sale tehnologii militare avansate. Are un sistem numit Streleț, care transmite informații de la un grup de drone către echipajele de artilerie.

Da, dar acesta este un sistem de recunoaștere de artilerie, iar raza de acțiune de artilerie este de 20 de kilometri. Acesta este nivelul tactic. În plus, tot ceea ce are Rusia în acest domeniu este realizat folosind componente de import. Încet, încet ucrainenii îi alungă, iar pentru asta, cercetarea prin satelit este foarte utilă. Și nu numai cea prin satelit, ci și cu ajutorul dronelor. În schimb, Rusia a lovit acolo unde a putut lovi.

Pentru electrocentrale se cunosc coordonatele și pentru aerodromuri se cunosc coordonatele, pentru transformatoare și așa mai departe. Adică au fost angajați în terorism, pentru că nu știu unde sunt țintele militare în Ucraina. Dronele Shahed zboară în orașe pentru că Rusia nu știe unde se află instalațiile militare în Ucraina., crede expertul militar.

Uniunea Sovietică era un imens complex militar-industrial sovietic. Dar cea mai avansată parte a complexului militar-industrial sovietic erau fabricile situate în Republica Socialistă Sovietică Ucraineană. Calitatea construcției, rachetele, producția de avioane și producția de motoare de aeronave au fost cele mai avansate din Ucraina. Cea mai avansată resursă cibernetică este la Harkov și Kiev, spune expertul militar Pavel Luzin.

Ofițerii, decimați

Armata lui Putin are probleme și cu ofițerii și cu sergenții normali. În ceea ce privește ofițerii, statul major de comandă a fost deja distrus de acest război pentru o întreagă generație.

În primele luni de război, Rusia a capturat un teritoriu imens, apoi a săpat și s-a întărit pe el. Operațiunile sale ofensive din ultimii 15-20 de ani au fost planificate pe baza experienței din Afganistan sau Cecenia: capturezi rapid și apoi duci război de contra-gherilă. Fără opoziție din partea armatei regulate.

Rusia nu știe să atace împotriva unei armate regulate

Rusia nu știe să atace împotriva unei armate regulate. Când a fost ultima dată când a trebuit să facă asta? În anii 1940. Bazându-se pe vasta resursă demografică a zonei rurale și pe resursa industrială a Statelor Unite.

Dar nu toate armatele din lume sunt învățate să lupte prin experiența unui război adevărat. Există știință militară…

Armata ucraineană avea și mai puțină experiență, fără Cecenia, nici nu exersase nimic până la începutul războiului din 2014.

Dar au trecut nouă ani din 2014. Ucraina știe să lupte mai bine decât armata rusă, care se afla în Donbas în secret și în număr foarte limitat. Iar forțele armate ucrainene au trecut toate prin Donbas, cunosc foarte bine punctele forte și slăbiciunile armatei ruse.

„Armata rusă nu a învățat să atace împotriva unor forțe armate regulate. Dar în defensivă au practicat acțiuni specifice împotriva unei armate regulate, începând cu 1999. Au cheltuit sute de miliarde de ruble pentru achiziționarea de echipamente de război electronic, care este necesar în apărare, dar inutil în atac“, spune Luzin în Novaia Gazeta Europa.

Ce urmărește armata ucraineană

„ISIS nu fusese niciodată o armată regulată, dar timp de patru ani coaliția internațională a eliminat-o treptat. Pentru că tu, fiind în defensivă, poți miza pe timp. Așa au făcut chinezii sub Chiang Kai-shek, au rezistat atât de mult japonezilor, deși au fost slăbiți de un război civil de 15 ani. Au creat ambuteiaje pe drumuri din corpuri vii. Au recrutat un batalion de oameni neantrenați și neînarmați din sate și i-au aruncat în luptă. Japonezii pierdeau timpul pentru a elimina cumva batalionul care stătea pe drumul lor. Apoi trebuia să se odihnească și să-și refacă forțele, iar la acea vreme armata lui Chiang Kai-shek ocupa câteva poziții mai convenabile, în timp ce în ceea ce privește echipamentul și abilitățile tehnice nu era comparabilă cu japonezii. Armata rusă nu doar că deține anumite poziții, ci încearcă și să tragă cumva înapoi. Nu are unde să se grăbească.

Se dovedește că acum armata rusă face exact ceea ce este pregătită: a cucerit poziții și se apără.

Forțele Armate ale Ucrainei folosesc abilitățile Rusiei împotriva acesteia, dar nu aș dori să continui acest subiect pentru că, așa cum v-am spus deja, nu comentez operațiunile militare. Pot doar să spun că Rusia își pierde acum pur și simplu armata. Misiunea contraofensivei ucrainene nu constă în eliberarea teritoriului imediat. Misiunea, atât a Forțelor Armate ale Ucrainei, cât și a Occidentului, este să facă astfel încât Rusia nu doar să-și piardă capacitatea de a lupta, ci să nu mai aibă nici măcar dorința de a face acest lucru. Vor să evite orice revanșă rusă în viitor“, spune expertul ucrainean.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lipsuri, #contraofensiva, #aparare, #razboi lung , #Razboi Ucraina