„Fantomele de la Bahmut“. Echipa de lunetiști ucraineni care a băgat spaima în ruși

Marti, 01 August 2023, ora 00:11
4554 citiri
„Fantomele de la Bahmut“. Echipa de lunetiști ucraineni care a băgat spaima în ruși
Lunetist ucrainean/ FOTO: BBC

Forțele ucrainene încearcă să recupereze orașul Bahmut din estul țării. Jurnaliștii BBC s-au întâlnit cu o echipă de lunetiști de elită, denumită „Fantomele de la Bahmut”, care efectuează raiduri nocturne în zona unde se duc unele din cele mai brutale lupte între ruși și ucrainei.

Ghost, comandantul echipei de lunetiști, i-a condus pe jurnaliști la locul pe care îl numește „marginea existenței” - baza lor de la periferia orașului.

„Fantoma este indicativul meu de apel. Când am început să producem teroare în Bahmut, am primit numele „Fantomele din Bahmut”, le spune jurnaliștilor.

„De artilerie te mai poți ascunde, dar nu și de un lunetist”, subliniază comandantul, în timp ce se aude zgomotul unui obuz care aterizează în apropiere. Nici nu tresare. Totuși, artileria rusă este constantă în zonă și nici lunetiștii nu sunt scutiți de pericol.

20 de soldați efectueaza raiduri nocturne la marginea Bahmutului de șase luni

Fantomele sunt un grup de aproximativ 20 de soldați care efectueazä raiduri nocturne la marginea Bahmutului de șase luni, vânând ținte de mare valoare.

Întrebat câți ruși a ucis echipa lui, Ghost răspunde: „Există un număr confirmat – 524. Șaptezeci și șase dintre acestea sunt ale mele”. Echipa înregistrează electronic fiecare lovitură prin vizorul puștilor lor.

Totuși, nu toată lumea ține socoteala. Kuzia, trăgătorul misiunii din această seară, spune: "Nu este nimic de care să fii mândru. Nu ucidem oameni, distrugem inamicul".

Înainte de război, a lucrat într-o fabrică. El spune că nu i-au plăcut niciodată armele, dar s-a simțit obligat să pună mâna pe arme când Rusia i-a invadat țara.

Kuzia efectuează o ultimă verificare a puștii sale cu lunetă Barrett, fabricată în SUA: „Fiecare misiune este periculoasă, când greșim, inamicul te poate lovi”, spune el. "Sigur că mi-e frică - doar unui prost nu i-ar fi."

În misiunea din această seară, va fi însoțit de Taras. Kusci, șoferul, îi va aduce cât mai aproape de linia frontului. De acolo, echipa va trebui să meargă mai mult de un kilometru și jumătate până la țintă. Ghost va rămâne la bază, împreună cu începătorul, Brit.

Cel mai tânăr membru al echipei a primit acest nume pentru că și-a făcut pregătirea de bază în Marea Britanie. El nu a avut încă ocazia de a face prima victimă.

Ghost spune că și-a ales membrii echipei pe criterii de „umanitate și patriotism”, mai degrabă decât în baza experienței și a abilităților militare.

La apropierea serii, cei doi lunetiști se urcă în Humvee-ul blindat și odată cu și reporterii BBC. Kusci, șoferul, atrage atenția că o parte a traseului se află sub tirul artileriei rusești.

Când pornește motorul, echipele își fac semnul crucii. Kusci pune muzică de pe telefon. Motorul este suficient de zgomotos pentru a înăbuși sunetul exploziilor provocate de obuze. Trece în viteză pe lângă vehicule blindate ucrainene distruse, în timp ce de o parte și de alta a drumului de pământ plin de gropi sunt câmpuri minate.

Douăzeci de minute mai târziu, camionul se oprește brusc în dreptul unei case în ruină. Lunetiștii intră și se fac nevăzuți după un șir de copaci.

Drumul de întoarcere la bază este anevoios pentru că anvelopa uneia dintre roțile din spate a fost sfâșiată de un șrapnel, după ce un obuz a explodat undeva în apropiere. Pe măsură ce se întunecă, bombardamentele se răresc.

La întoarcere se aude un fulger portocaliu și o explozie mai puternică. Humvee-ul începe să zăngănească și mai mult. Kusci deschide ușa, în timp ce conduce, pentru a privi în spate și scoate un șir de înjurături.

O bucată de șrapnel a zdrobit una dintre anvelopele din spate. La bază, echipa așteaptă cu neliniște vești prin radio de la lunetiști.

Efect psihologic asupra inamicului

Șapte ore mai târziu, este momentul pentru extracție. Ne adăpostim în clădire în timp ce se aude un foc incendiar, apoi ne întoarcem în Humvee. Este întuneric, dar călătoria se face mai mult cu farurile stinse pentru că Kusci încearcă să evite să atragă atenția.

Ușurarea este palpabilă când se întoarcă la bază.

Ceva mai târziu, echipa arată reporterilor înregistrarea video de pe lunetă. „Un glonț, o țintă”, raportează Kuzia la întoarcerea echipei la bază, moment în care toată lumea respiră ușurată. Explică că ținta scoasă din joc era un mitralior rus care trăgea în trupele ucrainene din apropierea liniei frontului.

Se vor odihni acum până la misiunea din noaptea următoare „Sunt fericit că m-am întors și mă bucur că toată lumea este în viață”, spune Kuzia.

În ultimele șase luni, mai mulți membri ai echipei au fost răniți, inclusiv comandantul Ghost. Dar niciunul dintre ei nu a fost ucis.

Ghost spune că „fiecare misiune poate fi ultima, dar fac o faptă nobilă.

O echipă mică de lunetiști nu va câștiga acest război și nici măcar nu va elibera Bahmut. Dar ei cred că au un impact.

Kusci spune că au un efect psihologic asupra inamicului deoarece atacă nevăzuți și neauziți și fac să dispară unul câte unul soldați ruși aflați în poziții importante, de unde pot face multe victime.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lunetisti, #bahmut , #Razboi Ucraina