Vladimir Putin ia cu arcanul migranți din Asia Centrală și îi trimite pe frontul din Ucraina

Vineri, 08 Septembrie 2023, ora 23:46
2976 citiri
Vladimir Putin ia cu arcanul migranți din Asia Centrală și îi trimite pe frontul din Ucraina
Raiduri ale poliției ruse printre migranții din Asia Centrală/ FOTO: Moscow Times

Sute de muncitori migranți proveniți în principal din Asia Centrală au fost adunați în urma unui val de raiduri ale poliției care au avut loc, în ultimele săptămâni, în mai multe orașe rusești.

Raidurile par să vizeze în primul rând bărbații migranții care au primit recent cetățenia rusă. Unora li se înmânează ordinul de încorporare la fața locului, în timp ce alții sunt duși cu forța la birourile militare de înrolare, potrivit presei locale.

Deși raidurile nu sunt o noutate, experții au declarat pentru The Moscow Times că fac din ce în ce mai mult parte din eforturile Rusiei de a folosi muncitorii migranți pentru a-și consolida trupele în Ucraina.

Atunci când sunt combinate cu o serie de alți factori, inclusiv recesiunea economică a țării din cauza războiului, acest comportament riscă să descurajeze un număr tot mai mare de muncitori migranți să vină să lucreze în Rusia.

Economia Rusiei s-a bazat mult timp pe munca lor pentru că își asumă o serie de locuri de muncă vitale, dar mai slab plătite, inclusiv în construcții, comerț și salubritate.

Cel mai mare flux de migranți din Rusia a avut loc în timpul pandemiei de Covid-19, când aproximativ 5 milioane de muncitori – aproximativ jumătate din forța de muncă migrantă – au părăsit țara.

După o scurtă revenire în 2021, Rusia a experimentat un nou val de ieșiri de forță de muncă odată cu începutul războiului din Ucraina și cu sancțiunile occidentale ulterioare.

Doar 4 milioane de migranți au venit în Rusia pentru a lucra în 2022, potrivit statisticilor guvernamentale . Deși fluxul de muncitori a crescut în primul trimestru al anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scăderea semnificativă a rublei ruse din ultima lună ar putea exacerba o scădere lentă, dar constantă a sosirilor.

„Ținând cont de... cât de dificil a devenit să trimiți bani acasă și de faptul că nu este aceeași sumă de bani ca înainte, scăderea numărului de migranți este inevitabilă”, a spus Temur Umarov, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Lucrătorii migranți din Rusia – dintre care o mare parte provin din Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Armenia – spun că trebuie să-și ia și un al doilea job și să lucreze 15 ore pe zi pentru a compensa prăbușirea rublei.

Dar posibilitatea de a fi trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina reprezintă o amenințare mai gravă decât o economie care merge prost.

Migranții bărbați care primesc cetățenia rusă – adesea în speranța de a-și îmbunătăți perspectivele economice – sunt obligați prin lege să se înregistreze în armata rusă și pot fi chemați să servească în armată în timpul mobilizării.

Sute de migranți din Asia Centrală au fost, de asemenea, recrutați pentru a lucra în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina, potrivit investigațiilor efectuate de postul de știri independent kârgâz Kloop și Radio Azattyk .

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #migranti, #asia centrala, #inrolare, #armata , #Razboi Ucraina