Podul vital controlat de ruși pe care Ucraina e gata să-l distrugă. „Capacitatea Kievului de a lansa lovituri profunde se îmbunătățește”

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 17:09
8208 citiri
Podul vital controlat de ruși pe care Ucraina e gata să-l distrugă. „Capacitatea Kievului de a lansa lovituri profunde se îmbunătățește”
Podul Kerci. FOTO; Twitter

Ucraina ar putea da o lovitură devastatoare Kremlinului atacând podul de peste strâmtoarea Kerci.

Este legătură rutieră esențială între Rusia de Crimeea ocupată.

Cu un îndemn în acest sens către autoritățile de la Kiev a venit fostul Comandant Suprem al Forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, citat de UNIAN.

Breedlove a menționat că podul ar putea fi lovit cu rachetele Harpoon recent livrate Ucrainei.

Generalul american, care a fost Comandant Suprem al Forțelor NATO din Europa din 2013 până în 2016, a spus că atacul asupra podului este justificat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

”Podul Kerci reprezintă o țintă legitimă”, a subliniat el.

Breedlove a susținut atacul după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra orașului Kramatorsk pe 8 iulie, ucigând un om și rănind alți 10.

Kievul ar putea bombarda podul din Crimeea în două moduri, scrie editorialistul David Axe pentru Forbes.

În opinia sa, pentru a distruge podul din Crimeea, partea ucraineană trebuie să achiziționeze noi rachete cu rază mai mare de acțiune sau să se apropie de acesta și să-și folosească armele într-un mod nou.

„Ar fi nevoie de mii de kilograme de explozivi pentru a deteriora traversele podului, cu atât mai puțin să le doboare. Aceasta este o putere de foc mai mare decât o pot oferi câteva elicoptere Mi-24 și avioane de luptă Su-27 cu rachete și bombe neghidate sau dronele Bayraktar TB2 cu rachete cu rază scurtă”, scrie autorul.

„Capacitățile Ucrainei de a lansa lovituri profunde se îmbunătățesc”, spune autorul.

„Pentru a amenința podul spre Crimeea fără a achiziționa noi muniții, armata ucraineană trebuie să recucerească o parte a coastei de-a lungul Mării Azov, la est de Crimeea”, a spus Axe.

Serviciile de informații ucrainene au a postat online documentația tehnică a „Podul Crimeei” . Prin acest pod, rușii livrează arme în teritoriile ocupate.

Expertul militar și colonelul de rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleg Jdanov, a spus că rușilor le este cu adevărat frică de atacul ucrainenilor asupra acestui obiect.

"Înțeleg că le este frică de rachetele ghidate cu laser și se antrenează să acopere podul Crimeei cu perdele de fum și scuturi reflectorizante”, spune colonelul.

Cu toate acestea, notează Jdanov, dacă ucrainenii au efectiv rachete operaționale-tactice, aceste exerciții pe care rușii le desfășoară acum pe pod nu îl vor salva.

"În plus, ei se antrenează la locul potrivit. Ei înțeleg că s-ar putea să nu distrugem podul, dar vom dezactiva 100% ieșirea din pod, astfel încât să nu mai funcționeze", a adăugat el.

Rusia a luat măsuri de protecție

https://twitter.com/Wh0Know5/status/1542852472817029121?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1542852472817029121%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2Frussia-seems-to-be-preparing-the-vital-kerch-bridge-for-missile-attacks

Rusia a desfășurat zilele trecute o serie de contramăsuri la podul strâmtoarea Kerci care leagă Rusia și Crimeea, inclusiv șlepuri acoperite cu reflectoare radar, precum și cortine de fum.

Luni, 4 iulie, două barje țintă care veneau de la Baza Navală Novorossisk au fost ancorate pe partea de est a podului. Navele au fost acoperite cu reflectoare radar multiple, care sunt dispozitive metalice care sunt fixate pe barjă pentru a o face mai vizibilă radarului. Marina Rusă a folosit astfel de nave ca ținte în timpul exercițiilor cu Flota Mării Negre. Acum, se pare că scopul lor ar putea fi acela de a acționa ca momeli, derutând rachetele care ar viza Podul Kerci. Alte reflectoare radar au fost, de asemenea, văzute fixate pe lângă pod. Nu este clar dacă acestea au făc parte din contramăsuri sau sunt pentru navigație.

La 1 iulie, forțele ruse au efectuat și un test cu cortină de fum, iar filmările exercițiului au fost surprinse de localnici care încercau să traverseze podul în timp ce aerosolul era dispersat.

Ecranele de fum sunt o tactică de apărare relativ standard folosită pentru a proteja mișcările militare, iar tipul specific de aerosol utilizat ar putea provoca funcțiile de imagistică ale tehnologiilor precum căutătorii de imagini în infraroșu utilizați pentru munițiile de precizie ghidate și în special rachetele de croazieră mai avansate care folosesc potrivirea scenă/obiect să-și atace în mod autonom țintele. Camere multi-spectrale găsite pe aaparatele de supraveghere precum dronele RQ-4 Global Hawk și alte drone ar putea fi, de asemenea, afectate. De asemenea, pot să se ascundă de unii sateliți.

Rusia este renumită pentru utilizarea cortinelor de fum ca tactică majoră și are trupe parțial dedicate utilizării lor. În trecutul recent, ținte strategice au fost ascunse în timpul exercițiilor și operațiunilor, cum ar fi în noiembrie 2021, când Marina Rusă le-a folosit pentru a-și acoperi baza navală din portul sirian Tartus.

În timpul testului recent, însă, fumul a învăluit rapid o porțiune a podului, ceea ce a dus la accidente auto cauzate de vizibilitatea slabă.

Podul Kerci are 19 kilometri - cel mai lung din Europa - și este singura structură feroviară (în plus de cea rutieră) dintre Rusia și Crimeea, provincia ucraineană anexată ilegal de statul rus în 2014. Construit în numai doi ani, a fost inaugurat cu mare fast în 2018 chiar de către președintele rus, care a traversat construcția la volanul unui camion. În acel moment, Vladimir Putin proclama că este o zi „excepțională, de sărbătoare, istorică”. În anul următor, 2019, el a inaugurat și partea feroviară a podului.

Astăzi, Podul Crimeei este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de o jumătate de oră, scrie Ouest France.

Podul este un punct de tranzit important pentru echipamentele militare, cum ar fi rachetele Bastion-P cu care rușii au lovit pista aeroportului din Odesa. În plus, guvernul ucrainean a acuzat trupele ruse că transportă în Crimeea rezervele de grâu și utilajele agricole furate din zonele ocupate Melitopol și Herson.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pod, #kerci, #crimeea atac , #Razboi Ucraina