Ucraina se pregătește de iarnă. Repară reactoarele nucleare pentru a crește producția de energie electrică

Miercuri, 09 August 2023, ora 23:39
2124 citiri
Ucraina se pregătește de iarnă. Repară reactoarele nucleare pentru a crește producția de energie electrică
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO / Twitter Nexta

Ucraina se pregătește de pe acum pentru iarnă. Compania națională de energie nucleară a reparat un reactor și face operațiuni de întreținere la un altul. Producția de energie va putea fi crescută până la un nivel suficient.

Centralele nucleare ucrainene din teritoriile controlate de Kiev vor fi în capacitate deplină de furnizare a electricităţii înaintea iernii, a asigurat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, citat marţi de AFP.

"Vom intra în iarnă cu cele nouă reactoare la capacitate deplină", a afirmat preşedintele Energoatom, Petr Kotin, precizând că patru reactoare aflate în prezent în reparaţii vor fi operaţionale înainte de luna noiembrie, cu o putere totală de aproape 7.600 de megawaţi.

Ucraina are trei centrale nucleare, cu un total de nouă reactoare, pe teritoriul pe care îl controlează. Cea de a patra şi cea mai mare din Europa, cea de la Zaporojie, dotată cu şase reactoare, este ocupată de forţe ruse din martie 2022.

Centrala de la Zaporojie "înseamnă 6.000 de megawaţi (...) şi este deci foarte important să redobândim controlul şi nu va mai fi nicio problemă" în a furniza electricitate Ucrainei, a adăugat responsabilul ucrainean.

Acesta a mai spus că centralele nucleare aflate sub control ucrainean "nu au fost vizate direct" de bombardamentele ruse, menţionând şi că nu este surprins de afirmaţiile directorului general al Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), Rafale Grossi, potrivit cărora experţii agenţiei nu au găsit explozibil pe acoperişul centralei de la Zaporojie.

La începutul lui iulie, Ucraina a acuzat Moscova că pregăteşte o "provocare", armata afirmând că pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 au fost "plasate obiecte similare unor dispozitive explozive".

Kotin a explicat că experţii AIEA "au avut un acces foarte limitat, pe acoperişul a două unităţi (din cele şase)".

Înainte de începerea invaziei ruse, Ucraina deținea 15 reactoare care furnizau energie la nivelul întregii țări. Nouă dintre ele au avut probleme de funcționare, iar Ucraina nu a avut suficientă energie. După ce rușii au ocupat centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, au suspendat activitatea la cinci dintre ele.

Petro Kotin, preşedintele Companiei Naţionale de Energie Nucleară, spune că rușii au menţinut reactorul 5 în stare fierbinte mai mult de un an. Potrivit normelor, reactorul trebuie reparat după un an. Sunt reguli speciale cu privire la vasele speciale, la echipamente, conducte, vâlve de siguranţă şi toate componentele care nu pot funcţiona o perioadă atât de lungă.

Petro Kotin a adăugat că cinci reactoare au fost deja reparate, iar celelalte patru sunt planificate în următoarea perioadă. El a precizat că operațiunea de întreținere se desfășoară fără probleme.

Dacă acum Ucraina dispune de 5.400 de megawați, după terminarea procesului de reparații vor intra în sistemul energetic național încă 7.400 de megawați.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #reparatii, #reactoare nucleare, #energie electrica , #Razboi Ucraina