Cum își ascund banii și proprietățile din occident Putin și camarila sa de la Kremlin, în ciuda sancțiunilor

Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 23:00
3232 citiri
Cum își ascund banii și proprietățile din occident Putin și camarila sa de la Kremlin, în ciuda sancțiunilor
Putin și frații Rotenberg FOTO Twitter

O investigație realizată de un grup de jurnaliști condus de IStories și de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dezvăluit detalii despre modul în care cercul de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin s-a străduit să își ascundă activele pe fondul valurilor de sancțiuni internaționale impuse Rusiei de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea și, ulterior, după invadarea pe scară largă a Ucrainei.

Într-un raport publicat pe 20 iunie, jurnaliștii afirmă că își bazează concluziile pe cele peste 50 de mii de e-mailuri și documente confidențiale trimise între 2013 și 2020 ajunse în presă. Din acestea reiese cum frații miliardari Boris și Arkady Rotenberg, prieteni din copilărie ai lui Putin, mută companiile în întreaga lume „ca pe niște piese de șah, deschizând noi conturi bancare exact când altele au fost închise, iar structurile de proprietate se transformă ca răspuns la noi sancțiuni sau la cercetările autorităților de reglementare".

Investigația, la care au participat peste 60 de jurnaliști, nu a dat detalii despre modul în care au fost obținute e-mailurile.

„Dosarele Rotenberg arată că, în pofida sancțiunilor, nu numai că membrii familiei Putin și acoliții săi au reușit să păstreze multe dintre activele lor de lux în străinătate, dar au putut, de asemenea, să continue să investească în active străine", a declarat redactorul-șef al IStories, Roman Anin. IStories este un organ de presă non-profit fondat de cei mai buni jurnaliști de investigație din Rusia.

„Pentru prima dată, publicul poate avea o imagine mai clară a tacticilor complexe folosite în spatele scenei pentru a evita sancțiunile”, a adăugat Anin.

Vilele potentaților ruși din Spania

Ukrainska Pravda a localizat și filmat vilele spaniole aparținând politicienilor și artiștilor ruși care susțin efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Printre aceștia se numără Nikita Mikhalkov, un regizor de film rus, care este un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și un cunoscut propagandist, care răspândește narațiunile de la Kremlin. El a căzut sub sancțiunile occidentale în decembrie 2022, la 10 luni după războiul rusesc total.

Potrivit registrului proprietății spaniol, familia lui Mihalkov deține o vilă în municipiul San Roque din comunitatea autonomă Andaluzia. Vila este deținută în comun de soția lui Mikhalkov, Tetiana, și de copiii lor, Anna, Nadia și Artem.

În Alicante, pe malul Mării Mediterane, fiica lui Mihalkov are trei apartamente, potrivit Ukrainska Pravda.

La o oră de mers cu mașina de Alicante, în Costa Blanca, Mihalkov are proprietăți imobiliare pe teritoriul hotelului și clinicii de wellness de cinci stele numită SHA.

Ukrainska Pravda susține, de asemenea, că a localizat proprietatea spaniolă deținută de părinții ginerelui ministrului rus de externe Serghii Lavrov, omul de afaceri Aleksander Vinokurov.

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, părinții lui Vinokurov dețin două apartamente în Catalonia. Fiica lui Lavrov, Ekaterina, a fost văzută și acolo.

Vinokurov s-a numărat printre cei 36 de oameni de afaceri care au participat la întâlnirea cu Putin din 24 februarie 2022, prima zi a invaziei pe scară largă.

Vinokurov se află sub sancțiunile Uniunii Europene, spre deosebire de părinții și soția săi, care își pot vizita apartamentele spaniole oricând doresc.

Familia Putin, vilă de lux în stațiunea austriacă Kitzbühel, prin interpuși

Maria Voronțova, 38 de ani, fata cea mare a președintelui rus Vladimir Putin, sora și chiar tatăl ei și-au petrecut mai multe vacanțe în stațiunea austriacă de schi Kitzbühel, într-o vilă deținută, prin interpuși, de la Arkadi Rotenberg, 71 de ani, un oligarh sancționat în SUA și în UE din 2014, arată o investigație coordonată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Arkadi și fratele său, Boris Rotenberg, îl cunosc pe Vladimir Putin încă din copilărie și sunt considerați cei mai apropiați confidenți ai liderului de la Kremlin. Ei sunt considerați „profitori de top” ai corupției la nivel înalt din Rusia.

Datele financiare arată că Arkadi Rotenberg este cel care a cumpărat, cu 10,8 milioane de euro, proprietatea idilică din Kitzbühel. Pe care a pus-o la dispoziția elitei Kremlinului. Cel mai des și aproape de fiecare dată în ianuarie, de Crăciunul pe rit vechi, la proprietatea de pe Oberleitenweg din Kitzbühel a fost văzută Maria Voronțova, fata cea mare a lui Vladimir Putin, și soțul ei olandez.

Vecinii spun că l-au văzut și pe Putin De asemenea, Katerina Tikhonova,36 de ani, a fost și ea în Kitzbühel, de mai multe ori. Maria Voronțova și Katerina Tihonova sunt sancționate de SUA și Uniunea Europeană. Ele sunt fiicele lui Putin și ale Liudmilei, cu care președintele rus a fost căsătorit între 1983 și 2014. Iar doi vecini mărturisesc că l-au văzut chiar și pe Vladimir Putin în carne și oase, de Crăciun. Vila este ascunsă în spatele unui gard viu de molid înalt de un metru. De la geam se vede probabil cea mai cunoscută pârtie de schi din lume, Streif. Putin iubește Alpii. Încă din anii 80, când era agent KGB, călătorea în Austria pentru a merge la schi.

Cumpărarea sau deținerea vilei din Kitzbühel a făcut deja obiectul unei investigații a Direcției Securității și Informațiilor de Stat (DSN) a Ministerului austriac de Interne, din aprilie 2022.

Sancțiunile împotriva multora dintre cei mai bogați oameni din Rusia au fost decise pentru prima dată de multe națiuni occidentale după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014. De la lansarea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a fost ținta altor 11 runde de sancțiuni atât din partea Uniunii Europene - vizând 1.571 de persoane și 241 de companii și afectând active în valoare de zeci de miliarde de dolari, cât și din partea Washingtonului și a multor alți aliați globali.

Înghețarea activelor și interdicțiile de viză i-au făcut pe mulți dintre cei mai bogați oameni din Rusia să se grăbească să găsească adăposturi sigure pentru activele din străinătate, cu ajutorul multor persoane din Occident, se arată în anchetă.

„Acești oligarhi sunt sancționați de Occident în încercarea de a-i pedepsi și, cu toate acestea, subminarea acestor sancțiuni ar fi imposibilă fără facilitatorii occidentali - avocați, bancheri, consultanți și alți profesioniști”, a declarat redactorul-șef al OCCRP, Miranda Patrucic. „Armatele nu se află doar pe câmpul de luptă - ele stau în birourile din Europa și SUA, alimentând acest sistem în detrimentul cetățenilor din întreaga lume”, a adăugat ea.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sanctiuni, #oligarhi, #bani, #proprietati , #Razboi Ucraina