Casa Albă a avertizat Congresul că mai sunt bani pentru Ucraina până pe 30 decembrie. ”Ajutorul nostru este esenţial”

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 00:09
1821 citiri
Casa Albă a avertizat Congresul că mai sunt bani pentru Ucraina până pe 30 decembrie. ”Ajutorul nostru este esenţial”
Foto: Twitter/John Kirby

Casa Albă a avertizat că SUA mai are suficiente fonduri doar pentru un singur pachet de ajutor pentru Ucraina în acest an, înainte ca Congresul să fie nevoit să dea undă verde unor noi contribuții pentru Kiev.

Peste 40 de foști diplomați de rang înalt din SUA și NATO și oficiali din domeniul apărării au îndemnat Congresul să aprobe noi ajutoare pentru Ucraina, avertizând că pierderea războiului cu Rusia ar fi dezastruoasă pentru Ucraina și ar amenința securitatea SUA și a aliaților săi.

Statele Unite plănuiesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina luna aceasta, după care Congresul va trebui să acționeze pentru a oferi asistență suplimentară, a anunțat Casa Albă luni, relatează Reuters.

Pentagonul va rămâne fără fonduri pentru refacerea armelor și echipamentelor trimise în Ucraina la 30 decembrie, dacă Congresul nu va adopta fonduri suplimentare, a declarat și subsecretarul de stat de la Apărare, Michael McCord, într-o scrisoare adresată comisiilor de apărare din Congres, făcută publică la 18 decembrie.

„Mai avem un singur pachet de ajutoare” înainte ca fondurile dedicate Ucrainei „să se epuizeze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, refuzând să precizeze valoarea acestui pachet aşteptată în cursul lunii decembrie.

Parlamentul american a angajat peste 110 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, dar republicanii din Congres blochează un important pachet de ajutoare, cerând schimbări majore în politica migratorie a Statelor Unite, în special înăsprirea acesteia la frontiera cu Mexicul. Cu câteva zile înainte de vacanţa parlamentară, congresmenii au aprobat un buget de apărare pentru 2024, deblocând astfel 300 de milioane de dolari pentru Kiev, o sumă minimă faţă de cele 61 de miliarde solicitate de Casa Albă.

„Când va fi trimisă, nu vom mai avea autorizaţie (...). Şi vom avea nevoie ca Congresul să acţioneze fără întârziere”, a declarat John Kirby. „Este în mod clar în interesul nostru naţional, iar ajutorul nostru este esenţial pentru ca Ucraina să îşi poată continua lupta pentru libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt american. Preşedintele Joe Biden „este dispus să negocieze cu bună-credinţă şi să facă compromisuri”, a mai spus John Kirby, subliniind că administraţia „este pe punctul de a negocia cu membrii Congresului despre securitatea la frontiere şi, desigur, finanţarea Ucrainei şi a Israelului”.

Înalți oficiali ai administrației președintelui american Joe Biden au avertizat în repetate rânduri că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârșitul anului, în condițiile în care o sumă suplimentară de 61 de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres.

Restul de 1,07 miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor nu va fi plătit "până când nu vor trece 15 zile de la depunerea acestei notificări", se arată în scrisoarea lui McCord din 15 decembrie.

"Odată ce aceste fonduri vor fi angajate, Departamentul (Apărării) va fi epuizat fondurile pe care le avem la dispoziție pentru asistența de securitate pentru Ucraina", a precizat McCord.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #ajutor financiar, #congres , #Razboi Ucraina