Ce tactici nebunești folosesc piloții ucraineni pentru a evita rachetele rusești: "Nu le vei vedea la niciun spectacol aerian"

Luni, 14 August 2023, ora 22:51
5543 citiri
Ce tactici nebunești folosesc piloții ucraineni pentru a evita rachetele rusești: "Nu le vei vedea la niciun spectacol aerian"
Avioane de lupta ale fortelor ucrainene FOTO Wikipedia

Piloții Forțelor Armate ale Ucrainei îndeplinesc unele sarcini care din punct de vedere tehnic nu sunt prevăzute pentru aeronavele sovietice și, în general, nu sunt recomandate în luptele aeriene moderne, potrivit pilotului ucrainean, Iuri Bulavka, citat de Zerkalo Nedeli.

El spune că doar curajul ucrainenilor a ajutat la apărarea cerului ucrainean.

„Oamenii sunt principalii eroi ai viitoarei noastre victorii - piloți, luptători antiaerieni, trupe de inginerie radio - toate Forțele de Apărare ale Ucrainei! În fiecare zi, ei fac tot posibilul pentru a împiedica rachetele sau dronele inamice să zboare, iar echipamentele și depozitele rușilor să ardă”, a spus el.

Pilotul a precizat că încă din 2019, în timpul competițiilor aeriene din Lituania, și-a dat seama că, deși avioanele F-16 americane sunt oarecum inferioare celor rusești Su-27 în ceea ce privește manevrabilitatea, au avansat mult din punct de vedere tehnologic și sunt mult mai bune.

„Atât ziua, cât și noaptea, piloții noștri efectuează astfel de manevre pe cer pe care nu le vei vedea la niciun spectacol aerian mondial... Își riscă viața în fiecare zi pentru a-și îndeplini cât mai bine misiunea de luptă. Acrobația, desigur, este un lucru important, dar în aceste condiții de luptă cel mai important este să stai cât mai aproape de sol! Și este foarte greu. Zborul la o altitudine extrem de joasă salvează adesea viața pilotului, dar există un risc mare de a nu putea controla aeronava și de a întâlni un obstacol. În plus, atunci când este lovită de o rachetă inamică, există un minim de timp și, în consecință, șanse mici de ejectare”, a spus el.

Pregătirea piloților ucraineni pentru zborul cu F16, întârziată

Pilotul a adăugat că de la începutul războiului din Ucraina, toate avioanele posibile au fost reparate și trimise în luptă, dar flota aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei nu permite operațiuni de luptă eficiente la egalitate cu aviația rusă. Chiar și în ciuda faptului că piloții ucraineni au învățat să folosească rachete moderne pe avioanele lor.

„Dar din nou, F-16 ar permite utilizarea acestor arme mult mai eficient și, cel mai important, fără a risca viața piloților. La urma urmei, pentru a utiliza același JDAM, piloții trebuie să intre în zona de distrugere a apărării antiaeriene inamice. Riscul este foarte mare, așa că piloții noștri folosesc, să zicem, noi tehnici tactice pentru a evita rachetele inamice. „Plecăm” pe pricepere, chibzuință la operațiuni, experiență și entuziasm... Inamicul, având un avantaj, lucrează așa cum este scris în manualele de antrenament tactic și de foc. Folosim tactici care nu sunt prescrise în niciun manual și le schimbăm constant, le îmbunătățim, ne adaptăm la situație. Și cum altfel?”, a spus colonelul.

Kievul vrea avioane de luptă fabricate în SUA cât mai repede posibil, dar primii piloți care urmează să se antreneze probabil nu vor fi pregătiți să le piloteze până vara viitoare, scrie The Washington Post. România și-a asumat instruirea unor piloți ucraineni, dar startul întârzie.

Un prim grup de șase piloți ucraineni ar fi trebuit să termine antrenamentele pe F-16, fabricat în SUA, înainte de vara anului 2023, au declarat oficiali militari ucraineni de rang înalt, citați de The Washington Post. WP menționează o serie de întârzieri ale partenerilor occidentali în implementarea unui program de instruire. Un program de instruire la care participă și România.

Dacă susținătorii Ucrainei văd F-16 ca pe un instrument cheie în apărarea pe termen lung a țării, Kievul cere cu disperare ca avioanele să ajungă în spațiul de luptă cât mai repede posibil.

Avioanele F-16 ar fi un avantaj militar semnificativ pe fondul contraofensivei pe care o desfășoară de ceva vreme și ar ajuta la protejarea mai bună a civililor împotriva Rusiei, care atacă regulat cu rachete și drone iraniene infrastructura civilă și zonele locuite de civili din Ucraina.

Fără avioane de luptă precum F-16, spun oficialii ucraineni, bătălia de pe cerul Ucrainei nu poate fi dusă.

Soldații ucraineni de pe linia frontului au spus că elicopterele rusești care zboară la joasă înălțime au reușit să atace forțele terestre tocmai pentru că Ucraina nu poate să le amenințe într-o confruntare directă.

Doar șase piloți, adică aproximativ o jumătate de escadrilă, vor trece prin prima rundă de antrenament, potrivit a doi oficiali ucraineni, care au vorbit cu publicația americană sub protecția anonimatului. Alți doi piloți au fost identificați ca rezerve.

Deși piloții ucraineni vorbesc deja fluent engleza, ei sunt obligați să urmeze patru luni cursuri de engleză în Marea Britanie pentru a învăța terminologia asociată cu avioanele. Instrucția va fi făcută împreună cu personalul de la sol care ar putea să nu stăpânească la fel de bine limba engleză.

Danemarca s-a oferit să antreneze echipaje, mai degrabă, decât piloți, ceea ce ar putea duce antrenamentul pentru luptă la o durată de șase luni, până în ianuarie, spun oficialii ucraineni.

Abia la șase luni după aceste antrenamente s-ar putea pune problema pregătirii următorului grup de aceeași dimensiune, undeva pe la sfârșitul anului viitor.

Ambii oficiali ucraineni, chiar dacă au comentat sub protecția anonimatului, au fost reținuți în a fi prea critici față de binefăcătorii lor americani și europeni, de teamă să nu pară nerecunoscători.

Alți 20 de piloți ucraineni sunt pregătiți pentru antrenamentul în limba engleză, au declarat oficialii americani, adăugând că cei mai buni piloți ai Ucrainei sunt de așteptat să rămână în Ucraina, unde fac curse cu avioane dezvoltate de sovietici și trag cu rachete SCALP franceze și rachete Storm Shadow britanice.

Generalul de brigadă Serghei Holubțov, șeful forțelor aeriene ucrainene, a declarat pentru The Washington Post că, între ieșirile lor, piloții ucraineni au urmat cursuri de engleză online în ultimul an.

„Va fi oferită instruire specializată suplimentară personalului de zbor și de la sol cu privire la terminologia necesară pentru instruirea F-16”, a spus Holubțov. „Nu a fost posibil să se antreneze piloți și alt personal din Ucraina în această terminologie din cauza lipsei de experiență în lucrul cu o astfel de terminologie.”

El a spus că, deoarece piloții selectați au deja un nivel ridicat de limba engleză de bază, învățarea terminologiei suplimentare „nu va dura mult timp”.

Holubțov a mai spus că avioanele F-16 vin cu un radar puternic, care ar permite Ucrainei să identifice mai multe ținte și să contracareze mai bine avioanele, rachetele și dronele inamice decât flota actuală, care include MiG-29 și Su-27 din era sovietică.

Ucraina ar putea, de asemenea, să desfășoare rachete antinavă Harpoon furnizate de Regatul Unit de pe F-16, o capacitate pe care Kievul nu o are în prezent, pentru a viza marina Rusiei, care lansează în mod regulat rachete din Marea Neagră, spune Holubțov.

Avioanele sovietice ale Ucrainei au focoase semiactive

Avioanele sovietice existente din Ucraina au, de asemenea, focoase semiactive, ceea ce înseamnă că trebuie să continue să zboare direct către ținta lor până când racheta lovește. Asta face ca misiunea să fie foarte periculoasă pentru pilot, a spus el.

Chiar dacă Kievul cere asistență imediată pentru creșterea puterii aeriene a Ucrainei, oficialii din Statele Unite au articulat o viziune foarte diferită privitoare la F-16.

Ei descriu aeronava ca pe un instrument care, nu doar că va modifica raportul de forțe pe câmpul de luptă, în contextul contraofensivei ucrainene, dar va transforma Ucraina într-o forță regională bine înarmată care va putea descuraja în mod eficient Rusia.

„F-16 reprezintă angajamentul nostru pe termen lung față de Ucraina și reprezintă o capacitate care nu va fi relevantă pentru contraofensiva actuală”, a spus generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.

El a amintit că ajutorul dat de SUA până acum Ucrainei, de când a fost invadată pe scară largă de Rusia, pe 24 februarie 2022, depășește 40 de miliarde de dolari, inclusiv rachete, echipamente de deminare și apărare antiaeriană. El a spus că Statele Unite își vor sprijini aliații în încercarea de a începe antrenamentul F-16 cât mai repede posibil.

„Recunoaștem pe deplin lupta grea în care este angajată Ucraina în timp ce își apără țara, motiv pentru care continuăm să oferim în mod activ asistență de securitate vitală pe câmpul de luptă”, a spus Ryder.

Avionul F-16 cu un singur motor, care a fost lansat în anii '70 și a fost actualizat în mod repetat, este un avion de vânătoare apreciat de partenerii americani din întreaga lume.

Aproximativ 3.000 dintre aeronave, care pot zbura la 1.500 mph, sunt în funcțiune la nivel global, conform producătorului Lockheed Martin.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tactici, #piloti f 16, #antrenament , #Razboi Ucraina